Kis űreszközök nagy szerepe

Svédország űrtevékenysége

Svédország űrtevékenységeSaját távközlési és kis tudományos holdak mellett részt vesznek az ESA programjaiban. Műholdplatformjuk a következő tudományos holdjukkal 2019-ben debütálhat.

Csillagászati nanoműholdak

Csillagászati nanoműholdakNanoműholdakról is lehet csillagászati megfigyeléseket végezni. Különösen, ha hálózatban működnek: a BRITE konstellációt három ország hat műholdja alkotja.

Egyszerre 104 műhold

Egyszerre 104 műholdEzzel a teljesítménnyel vette át az első helyet az űrrekordok könyvében a szerdán indított indiai PSLV hordozórakéta.

A világ legkisebb űrrakétája

A világ legkisebb űrrakétájaA most bemutatkozott japán SS-520-4 egy cipősdoboz-méretű CubeSatot állított volna pályára, de a start sikertelen volt.

Pályán az indiai ciklon-előrejelző

Pályán az indiai ciklon-előrejelzőMa 03:42 UTC-kor egy indiai PSLV rakéta indította a hazai ScatSat-1 műholdat, valamint további három mikro- és négy nanoműholdat.

Közel 9000 műhold a következő tíz évben!

Közel 9000 műhold a következő tíz évben!Az Euroconsult immár 19. alkalommal adta ki a következő évtized várható műholdas trendjeit bemutató elemzését.

Hamarosan szlovák műhold indulhat

Hamarosan szlovák műhold indulhatMég a nyáron Föld körüli pályára állhat Szlovákia első műholdja, egy CubeSat.

Tom és Jerry az űrbe készül

Tom és Jerry az űrbe készülA CubeSatokat egyre több célra használják. Amerikai mérnökök egy merész ötlettől vezérelve két CubeSatból távcsövet építenek. Első lépésként kipróbálják, életképes-e az ötlet.

Kockák az űrben – merre és hogyan tovább?

Kockák az űrben – merre és hogyan tovább?A világűrbe kerülő berendezések, és azokhoz csatlakozó földi egységek fejlesztése, gyártása egyre több, jól képzett mérnököt igényel.

Egyszerre 6 szingapúri műhold!

Egyszerre 6 szingapúri műhold!December 16-án az indiai Sriharikotából az ISRO kisebbik rakétája összesen 625 kg tömegben állított pályára féltucat szingapúri mesterséges holdat.

Az első nemzetközi pico (PQ) konferencia Hollandiában

Az első nemzetközi  pico (PQ) konferencia HollandiábanMárcius 24-én Európa egyik legnagyobb műszaki egyeteme, a Delft University of Technology szervezésében zajlott az első nemzetközi PocketQube workshop.

Formálódó mega-konstelláció

Formálódó mega-konstellációAz előkészítő pénzügyi manőverek már folynak, a gyár alapkőletételét elhalasztották, de a konstelláció nagyszabású tervei már ismertté váltak.

Hogyan tovább, kis műholdak?

Hogyan tovább, kis műholdak?A Twiggs professzor ötleteként, a mérnökképzés oktatási segédeszközeként induló 10 cm-es élhosszúságú kockák (1U) az elmúlt tizenöt évben nagy változásokon mentek át.

Szélmérés CubeSattal

Szélmérés CubeSattalBefejezte működését az ESA első, technológiai CubeSatja. A technológia létjogosultságának igazolása után szélmérési adatokat gyűjtött.

Dokkolás CubeSatokkal

Dokkolás CubeSatokkalA CubeSatokat egyre sokoldalúbban használják – vagy tervezik használni. A következő lépés az önálló dokkolás lehet.

Drótnélküli műhold

Drótnélküli műholdA Német Repülési és Űrügynökség (DLR) innovációs pályázatán egy drótnélküli műhold terve vitte el a fődíjat.

Aláírták a SMOG-1 startszerződését

Aláírták a SMOG-1 startszerződésétA BME-n készülő második magyar kisműhold a tervek szerint 2017 elején állhat pályára!

Két cseh CubeSat készül

Két cseh CubeSat készülCsehország idén két CubeSatot is pályára szándékozik állítani. Bemutatjuk a VZLÚSat–1 és a Lucky–7 projekteket – a történetekben a figyelmes olvasó sok magyar „áthallásra” bukkanhat.

Légkörkutató CubeSatok

Légkörkutató CubeSatokVan a Föld légkörének egy alig kutatható rétege. A drága műholdakat nem kockáztatják, olcsó CubeSatok seregének kamikaze küldetéseivel viszont megismerhető az alsó termoszféra. Talán.

CubeSat indítások – ingyen

CubeSat indítások – ingyenÚj fejlemények segítik, hogy rohamosan gyarapodjék a nanoműholdak száma, egyre elérhetőbb áron, esetenként ingyen.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus