Kis űreszközök nagy szerepe

Három Gonyec és tizennyolc másik

Három Gonyec és tizennyolc másikHétfőn Pleszeckből egy Szojuz-2.1b rakéta állított pályára összesen 21 műholdat.

Új rakéta Kodiakból, kudarccal

Új rakéta Kodiakból, kudarccalBemutatkozott az Astra vállalat legújabb rakétája, a Rocket-3.1. Az Orbital Launch Attempt nevű küldetésen megrendelő és hasznos teher nem volt – és a siker ezúttal is elmaradt...

Újabb észt CubeSat a pályán

Újabb észt CubeSat a pályánA Vega rakéta 2020. szeptemberi VV16 startjával észt barátaink immár harmadik parányi műholdja került pályára.

SSMS: az európai rakéta cseh műholdkivetője

SSMS: az európai rakéta cseh műholdkivetőjeCsehország fontos eszközt gyárt a Vega rakétákhoz. Ráadásul majd sorozatban...

Electron és Capella

Electron és CapellaAz Electron rakétával most felbocsátott űreszköz az első kereskedelmi radaros távérzékelő műhold, amely közepes hajlásszögű pályán működik majd.

A bejrúti robbanás Pléiades műholdképeken

A bejrúti robbanás Pléiades műholdképekenÚjabb nagyfelbontású műholdfelvételek, amelyeknek nagy hasznát vehetik a katasztrófa utáni mentésben és helyreállításban is.

Hét műhold veszett el Electron rakétával

Hét műhold veszett el Electron rakétávalA Rocket Lab rakétája japán, amerikai és brit űreszközöket juttatott volna alacsony pályára Új-Zélandból.

A tizenkettedik Electron

A tizenkettedik ElectronAz amerikai Rocket Lab cég rakétája összesen öt műholdat állított alacsony Föld körüli pályára Új-Zélandból.

Kockák után vékony műholdak (2. rész)

Kockák után vékony műholdak (2. rész)A fiatalok megnyeréséhez szükséges műholdkonstrukció lehet a ThinSat.

Zsebműholdas hónapforduló

Zsebműholdas hónapfordulóMa négy hónapja, december 6-án állt pályára a magyar SMOG-P és ATL-1, és most is rendben működnek!

Végfokozatból Photon

Végfokozatból PhotonA Rocket Lab Electron rakétájának végfokozata feladata teljesítése után First Light néven önálló, a Photon buszra épülő műholdként kezdett működni.

Még mindig VV16: az első monacói műhold...

Még mindig VV16: az első monacói műhold......és két újabb belga, melyek szintén a sikeres szeptember 3-ai Vega-starttal kerültek pályára.

A kis Szlovénia első két műholdja

A kis Szlovénia első két műholdjaA legutóbbi Vega start (VV16) kapcsán megemlítettük: pályára került szlovén szomszédaink első két műholdja. Az egyik ráadásul nem is kicsi...

Újabb Vega start: 53 műhold a pályán

Újabb Vega start: 53 műhold a pályánA koronavírus miatti, aztán technikai késések után, a VV16 jelű repüléssel újították fel az ESA Vega rakétáinak startjait. Pályára került az első két szlovén műhold.

CubeSat – hajtóművel

CubeSat – hajtóművelElőször sikerült egy CubeSatnak az, amire nagyobb társai gyakran rákényszerülnek: saját hajtóművével kitért egy ütközéssel fenyegető űrszemétdarab elől.

Izrael űrprogramja (2. rész)

Izrael űrprogramja (2. rész)Háromrészes cikksorozatunk első részében az ország hordozórakétáit és katonai űrprogramját mutattuk be. Most a polgári műholdas programokat ismertetjük.

Korona

KoronaEzúttal nem vírusról, hanem egy miniatűr ionhajtómű-alkatrészről van szó.

Proba-V: új feladat

Proba-V: új feladatAz ESA egy köbméteres földmegfigyelő miniműholdja közel hét év elteltével profilt vált, nem folytatja a földi növénytakaró globális felmérését.

Kockák után vékony műholdak (1. rész)

Kockák után vékony műholdak (1. rész)A CubeSat és PocketQube után újabb elnevezést érdemes megjegyeznünk: ThinSat.

Koronavírus és Vega

Koronavírus és VegaAz Ariane rakéták nevét sokan ismerik, de a Vega név hallatán csak az űrkutatás iránt komolyabban érdeklődők asszociálnak egy hordozórakétára.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019