Kis űreszközök nagy szerepe

Hét műhold veszett el Electron rakétával

Hét műhold veszett el Electron rakétávalA Rocket Lab rakétája japán, amerikai és brit űreszközöket juttatott volna alacsony pályára Új-Zélandból.

A tizenkettedik Electron

A tizenkettedik ElectronAz amerikai Rocket Lab cég rakétája összesen öt műholdat állított alacsony Föld körüli pályára Új-Zélandból.

Kockák után vékony műholdak (2. rész)

Kockák után vékony műholdak (2. rész)A fiatalok megnyeréséhez szükséges műholdkonstrukció lehet a ThinSat.

Zsebműholdas hónapforduló

Zsebműholdas hónapfordulóMa négy hónapja, december 6-án állt pályára a magyar SMOG-P és ATL-1, és most is rendben működnek!

Három hónapja repül

Három hónapja repülDecember 6-án indult a világ legkisebb működő műholdja, a magyar SMOG-P.

A SMOG-P „vesszőfutása”

A SMOG-P „vesszőfutása”Már a start utáni napokban feltűnt, analizálva a SMOG-P-ről érkező telemetriát, hogy néhány alegység – akkor még talányos okból – a biztonságot szolgáló tartalék egységre váltott.

Csillagászati CubeSatok

Csillagászati CubeSatokAz ASTERIA bizonyította, hogy a CubeSatoknak a csillagászati megfigyelésekben is van létjogosultságuk. Folytatása következik.

Internet az űrből – Kínából is

Internet az űrből – Kínából isMa egy kis méretű kísérleti 5G kommunikációs műholdat indítottak Kínából, amely egy akár 1000 tagot számláló rendszer előfutára lehet.

Egy sikeres hónap

Egy sikeres hónapEgy hónapja, 2019. december 6-án állt pályára az első, a Műegyetemen készült magyar űrflotta két tagja, a SMOG-P és ATL-1.

Fejlesztők űrbeli „játszótere”...

Fejlesztők űrbeli „játszótere”......lesz az a miniatűr műhold, amely most indult és amelyet a világ első keringő szoftverlaboratóriumának is nevezhetünk.

Korona

KoronaEzúttal nem vírusról, hanem egy miniatűr ionhajtómű-alkatrészről van szó.

Proba-V: új feladat

Proba-V: új feladatAz ESA egy köbméteres földmegfigyelő miniműholdja közel hét év elteltével profilt vált, nem folytatja a földi növénytakaró globális felmérését.

Kockák után vékony műholdak (1. rész)

Kockák után vékony műholdak (1. rész)A CubeSat és PocketQube után újabb elnevezést érdemes megjegyeznünk: ThinSat.

Koronavírus és Vega

Koronavírus és VegaAz Ariane rakéták nevét sokan ismerik, de a Vega név hallatán csak az űrkutatás iránt komolyabban érdeklődők asszociálnak egy hordozórakétára.

A kis műholdak térhódítása

A kis műholdak térhódításaA kis műholdak piaca dinamikusan bővül, de elemzők rámutatnak néhány tényre, amelyek a közeljövőben a fejlődés megtorpanását okozhatják.

NROL-151

NROL-151Most először indult titkos amerikai kémműhold külföldi országból. A Rocket Lab Electron rakétája idei első repülését Új-Zélandból hajtotta végre.

Világrekorder japán műhold

Világrekorder japán műholdGiunness-rekordot ért a legalacsonyabb pályán működő földmegfigyelő műhold a Japán Űrügynökségnek (JAXA).

Az álom: három magyar kicsi a világűrben

Az álom: három magyar kicsi a világűrbenA SMOG-P világsikere és az ATL-1-gyel közös repülése során szerzett eddigi információink alapján reálisnak látszik, hogy idén egyszerre három magyar műhold legyen a világűrben.

A Rocket Lab új indítóhelye

A Rocket Lab új indítóhelyeAz amerikai Rocket Lab eddig Új-Zélandról indította rakétáit, hamarosan az USA területéről is indulhatnak az Electronok.

A Cheops és a többiek

A Cheops és a többiekFrancia Guyanából pályára állt a magyar részvétellel is készült európai exobolygó-kutató űrtávcső és négy másik műhold.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019