Kis űreszközök nagy szerepe

Egyszerre 104 műhold

Egyszerre 104 műholdEzzel a teljesítménnyel vette át az első helyet az űrrekordok könyvében a szerdán indított indiai PSLV hordozórakéta.

A világ legkisebb űrrakétája

A világ legkisebb űrrakétájaA most bemutatkozott japán SS-520-4 egy cipősdoboz-méretű CubeSatot állított volna pályára, de a start sikertelen volt.

Pályán az indiai ciklon-előrejelző

Pályán az indiai ciklon-előrejelzőMa 03:42 UTC-kor egy indiai PSLV rakéta indította a hazai ScatSat-1 műholdat, valamint további három mikro- és négy nanoműholdat.

Közel 9000 műhold a következő tíz évben!

Közel 9000 műhold a következő tíz évben!Az Euroconsult immár 19. alkalommal adta ki a következő évtized várható műholdas trendjeit bemutató elemzését.

Hamarosan szlovák műhold indulhat

Hamarosan szlovák műhold indulhatMég a nyáron Föld körüli pályára állhat Szlovákia első műholdja, egy CubeSat.

Tom és Jerry az űrbe készül

Tom és Jerry az űrbe készülA CubeSatokat egyre több célra használják. Amerikai mérnökök egy merész ötlettől vezérelve két CubeSatból távcsövet építenek. Első lépésként kipróbálják, életképes-e az ötlet.

Kockák az űrben – merre és hogyan tovább?

Kockák az űrben – merre és hogyan tovább?A világűrbe kerülő berendezések, és azokhoz csatlakozó földi egységek fejlesztése, gyártása egyre több, jól képzett mérnököt igényel.

Egyszerre 6 szingapúri műhold!

Egyszerre 6 szingapúri műhold!December 16-án az indiai Sriharikotából az ISRO kisebbik rakétája összesen 625 kg tömegben állított pályára féltucat szingapúri mesterséges holdat.

Amerikai kémműhold és 13 apróság

Amerikai kémműhold és 13 apróságEgy Atlas-5 rakéta indította az NROL-55 műholdat (vagy kettőt?). Mellette 13 amerikai CubeSat is helyet kapott az orrkúp alatt.

Szabályszegő CubeSatok

Szabályszegő CubeSatokA 2003 és 2014 között indított CubeSatok ötöde nem tesz eleget az űrszemét csökkentését célzó nemzetközi ajánlásnak.

Hogyan tovább, kis műholdak?

Hogyan tovább, kis műholdak?A Twiggs professzor ötleteként, a mérnökképzés oktatási segédeszközeként induló 10 cm-es élhosszúságú kockák (1U) az elmúlt tizenöt évben nagy változásokon mentek át.

Szélmérés CubeSattal

Szélmérés CubeSattalBefejezte működését az ESA első, technológiai CubeSatja. A technológia létjogosultságának igazolása után szélmérési adatokat gyűjtött.

Dokkolás CubeSatokkal

Dokkolás CubeSatokkalA CubeSatokat egyre sokoldalúbban használják – vagy tervezik használni. A következő lépés az önálló dokkolás lehet.

Drótnélküli műhold

Drótnélküli műholdA Német Repülési és Űrügynökség (DLR) innovációs pályázatán egy drótnélküli műhold terve vitte el a fődíjat.

Aláírták a SMOG-1 startszerződését

Aláírták a SMOG-1 startszerződésétA BME-n készülő második magyar kisműhold a tervek szerint 2017 elején állhat pályára!

Két cseh CubeSat készül

Két cseh CubeSat készülCsehország idén két CubeSatot is pályára szándékozik állítani. Bemutatjuk a VZLÚSat–1 és a Lucky–7 projekteket – a történetekben a figyelmes olvasó sok magyar „áthallásra” bukkanhat.

Légkörkutató CubeSatok

Légkörkutató CubeSatokVan a Föld légkörének egy alig kutatható rétege. A drága műholdakat nem kockáztatják, olcsó CubeSatok seregének kamikaze küldetéseivel viszont megismerhető az alsó termoszféra. Talán.

CubeSat indítások – ingyen

CubeSat indítások – ingyenÚj fejlemények segítik, hogy rohamosan gyarapodjék a nanoműholdak száma, egyre elérhetőbb áron, esetenként ingyen.

Pályán India első űrtávcsöve

Pályán India első űrtávcsöveAz ultraibolya és röntgentartományban érzékeny Astrosat mellett hat kisebb műhold indult PSLV rakétával.

Dán CubeSat ESA támogatással

Dán CubeSat ESA támogatássalAz egy egységes (1U) CubeSatot az Aalborgi Egyetem (Dánia) harminc diákja építette, az ESA Oktatási Irodája támogatásával.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus