Megérkezett Floridába a Kibo darabja

A Nemzetközi Űrállomásra szánt japán modul új szegmense talán még az idén, az Endeavour (STS-123) fedélzetén juthat az űrállomásra.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) japán modulja a szigetország emberes űrrepülések céljára épített első eszköze, s egyben jelentős hozzájárulás az ISS befejezéséhez. Az angol rövidítéssel JEM-nek (Japanese Experiment Module) nevezett egységben az űrhajósok a súlytalanságban anyagtudományi és élettani kísérleteket fognak majd végezni. Japán neve, a Kibo jelentése „remény”.

A Kibo három fő szegmensből és egy robotkarból áll. Ezek közül most az ELM-PS (Experiment Logistic Module-Pressurized Section, a rajzon felül) hajózott Jokohamából Cape Canaveralbe, amelyet odafent majd nyomás alá helyeznek. A kísérleti anyagok, eszközök raktározására szolgál majd. A szegmensben legfeljebb nyolc kísérleti egység kaphat helyet. Később egy másik, nagyobb, szintén nyomás alatt levő szegmenshez (Pressurized Module, PM) csatlakozik, ahol az űrhajósok dolgoznak majd. A Kibo PM jó ideje (2003 májusa óta) a floridai Kennedy Űrközpontban várja felbocsátását.

Az Endeavour személyzetében helyet foglal a JAXA japán űrügynökség űrhajósa, Takao Doi, aki az összeszerelés specialistája. A Kibo üzembe helyezését három űrrepülőgépes küldetés során oldják meg, amelyek közül az első az STS-123 lesz.


Kapcsolódó cikkek:
A Nemzetközi Űrállomás új moduljai
Dokkolt a Discovery - a jövő küldetései

Kapcsolódó linkek:
A Kibo modulról (JAXA)

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019