Néhány héten belül indulhat az első japán felderítőműhold

Információink szerint Japán március utolsó napjaiban pályára állítja első katonai felderítő műholdjait. A holdakat elsősorban az észak-koreai katonai fejlesztések miatt kezdték már több évvel korábban fejleszteni.

Az ugyanakkor csak véletlen egybeesés, hogy a műhold pályáraállítására mindössze néhány héttel azután fog sor kerülni, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság felújította nukleáris programját, sőt sorozatban próbált ki különféle rakétákat Japánhoz közeli nemzetközi vizeken. A műholdsorozat kifejlesztését ugyanis már több éve elkezdték, majd augusztusban felgyorsították, akkor, amikor Észak-Korea egy közép-hatótávolságú Taepodong rakétát Japán felett lőtt a Csendes-óceánba.
A most pályára állítandó két műhold teljes költségvetése mintegy 1,7 milliárd dollár, indításukra saját hordozórakétával fog sor kerülni a Tanegasima-szigeten lévő űrközpontból. A műholdak fedélzetén lévő optikai szenzor legjobb felbontása 1 méter lesz.
A sorozat következő tagjait (szintén kettesével) 2004, 2007 és 2009 tavaszán indítanák. Ezek között már lesz radaros távérzékelő hold is, illetve olyan melynek legnagyobb felbontása a látható tartományban eléri a fél métert. Japán már most is vásárol amerikai és francia kereskedelmi műholdak által készített nagyfelbontású képeket (IKONOS / 1 m (USA), SPOT / 2,5 m (Franciaország)), de saját műholdjának köszönhetően a jövőben egyszerűbbé válik az adatok beszerzése.

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019