Távoli világok kutatói

Didymos és Dimorphos

2020.07.07 07:15.
Hivatalos nevet kapott egy kisbolygó holdja, amelyik az első kisbolygó-eltérítő űrküldetés célpontja lesz.
Tovább

Kémműholdat indítottak Izraelből

Kémműholdat indítottak IzraelbőlAz Ofek sorozat legújabb tagja magyar idő szerint ma hajnalban állt pályára. 2016 óta ez volt az első izraeli űrindítás.

Sijen-6

Sijen-6Az új kínai műhold, amely egy Hosszú Menetelés-2D rakétával indult, egy sorozat második tagja.

Furcsaságok katalógusa a SETI-nek

Furcsaságok katalógusa a SETI-nekA The Breakthrough Listen (BL) projekt speciális katalógust állított össze a Világmindenség rendhagyó jelenségeiről. Ez a SETI-n belül az utóbbi évtizedek koncepcióihoz képest határozott irányváltást jelent.

Tisztuló Balaton

Tisztuló BalatonA Landsat-felvételeken vizsgált tavak többségében romlik a vízminőség, de a Balaton a ritka kivételek közé tartozik, ahol több évtizedes javuló tendenciát mutattak ki.

GPS: a harmadik Block 3-as műhold

GPS: a harmadik Block 3-as műholdFloridából egy Falcon-9 rakétával indították az amerikai navigációs műholdrendszer frissítésére épült űreszközt.

ESA: főigazgató kerestetik

ESA: főigazgató kerestetikAz Európai Űrügynökség június 25-én kiírta a pályázatot, amelynek révén a szervezet új vezetőjét keresik.

A NASA technoszignatúrákat keres

A NASA technoszignatúrákat keresA NASA évtizedek óta most először támogat egy kimondottan a SETI-vel kapcsolatos programot. Ennek köszönhetően a hipotetikus idegen civilizációk kutatása a jövőben talán tudományosan elfogadottabb lesz.

Négyezer üstökös

Négyezer üstökösJúniusban számoltak be a napkutató SOHO műhold 25 éves történetében felfedezett négyezredik üstökösről.

Hét műhold veszett el Electron rakétával

Hét műhold veszett el Electron rakétávalA Rocket Lab rakétája japán, amerikai és brit űreszközöket juttatott volna alacsony pályára Új-Zélandból.

Egy nagy és egy kicsi

Egy nagy és egy kicsiPénteken egy újfajta Kaofen távérzékelő műhold és egy apró, az űrkutatást a fiatalok körében népszerűsíteni hivatott űreszköz állt pályára Kínából.

Jön: az első űrsétát végző űrturista...

Jön: az első űrsétát végző űrturista......legalábbis ha minden a Space Adventures tervei szerint alakul. Ez és más érdekességek az űrturizmus világából.

Távolodó Titán

Távolodó TitánA hold távolodása a Szaturnusztól nem meglepő, az viszont igen, hogy ezt az eddig számítottnál százszor gyorsabban teszi, alátámasztva egy új elméletet.

Művészi Földünk

Művészi FöldünkLátványos albumot jelentetett meg a NASA a Földet megfigyelő műholdak legizgalmasabb felvételeiből.

Az űrtávközlés műszaki oldalai (2. rész)

Az űrtávközlés műszaki oldalai (2. rész)A fejlődési tendenciákból látható, hogy a műholdas távközlés megvalósításának két kritikus műszaki alapja van: a pályapozíciók és a frekvenciák.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019