Korszerű oktatás

Izgalmas feladat: építsünk CanSatot!

Izgalmas feladat: építsünk CanSatot!Ebből eddig kimaradtunk. Pedig R. Twiggs ötlete az üdítős fémdobozba épített műholdutánzatokról (CanSat) megelőzte a CubeSatokat.

Repíts rakétát!

Repíts rakétát!Az ESA legújabb diákpályázata elsősorban első- és másodéves, az űrkutatás iránt érdeklődő egyetemistáknak szól: „Repíts rakétát!” A jelentkezési határidő: október 23.

ELSŐ KÉZBŐL: Rakétán repült a REM-RED

ELSŐ KÉZBŐL: Rakétán repült a REM-REDA svédországi ESRANGE bázisról ma felszállt a REXUS-17 ballisztikus rakéta, rajta az ESA oktatási programja által támogatott magyar kísérlettel.

Nyári iskola: A Föld-típusú bolygók geofizikája

Nyári iskola: A Föld-típusú bolygók geofizikájaMárcius végéig lehet jelentkezni az Osztrák Űrügynökség által 1975 óta évente megrendezett Alpbachi Nyári Iskolára, amelyet idén július 15–24. között tartanak.

REM-RED

REM-REDÚjabb sikeres pályázatuk nyomán magyar egyetemisták 2015 tavaszán kozmikus sugárzási rakétakísérletet végezhetnek az ESA REXUS programjában.

TECHDOSE – újabb magyar ballonkísérlet a svéd űrbázisról

TECHDOSE – újabb magyar ballonkísérlet a svéd űrbázisrólIdén is sor került az Európai Űrügynökség oktatási programja keretében a BEXUS sztartoszférikus ballon felbocsátásra a Svédországban található ESRANGE űrbázisról. A BEXUS 14 és 15 ballonokat indították útjukra, melyek egyikén kapott helyett a magyar TECHDOSE diákkísérletünk is.

Nem folytatják a diákűrszonda építését

Nem folytatják a diákűrszonda építésétAz ESA oktatási irodája leállította a Hold kutatására szánt diákűrszonda, az ESMO (European Student Moon Orbiter) fejlesztését.

PROGRAMAJÁNLÓ: A Masat-1 napja

PROGRAMAJÁNLÓ: A Masat-1 napja„Eredmények és tapasztalatok a Masat-1 projektben„ címmel információs napot tartanak április 12-én Budapesten, a BME Q épületében. Aznap jelenik meg az elő magyar műholdat köszöntő emlékérme és postabélyeg is.

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!A CoCoRAD kísérlet tavalyi sikere után itt a TECHDOSE. A magyar egyetemi csapat idén is lehetőséget kapott az ESA ballonprogramjában való részvételre.

A CoCoRAD diákcsapat kísérletük felbocsátására vár!

A CoCoRAD diákcsapat kísérletük felbocsátására vár!A BEXUS-12 ballon felbocsátására – fedélzetén a magyar CoCoRAD kísérlettel – várhatóan a napokban kerül sor az észak-svédországi Esrange Űrközpontból, Kiruna közeléből.

Űrtávközlés és űrélettan: ESA képzési programok

Űrtávközlés és űrélettan: ESA képzési programokAz Európai Űrügynökség képzési programokat hirdet egyetemi hallgatók és doktoranduszok számára, 32 éves korig.

Európai űrpályázat fiataloknak

Európai űrpályázat fiataloknakIdén is kiírták az űrkutatást a fiatalok körében népszerűsítő, többfordulós Odysseus pályázatot, amelyen három korkategóriában lehet indulni.

Űrtábor 2015 és Mentor-program

Űrtábor 2015 és Mentor-programA következő MANT Űrtábor 2015. július 12-18. között lesz Sopronban. Magánszemélyek vagy cégek mentorként átvállalhatják egy vagy több diák részvételi díját.

PROGRAMAJÁNLÓ: Műegyetemi fiatalok az űrben

PROGRAMAJÁNLÓ: Műegyetemi fiatalok az űrbenA BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar és a Magyar Asztronautikai Társaság közös rendezvénye a Masat-1 műhold második születésnapja alkalmából, február 13-án.

Európai diákverseny középiskolásoknak

Európai diákverseny középiskolásoknak2013. január 15-ig jelentkezhetnek diákcsapatok az Odysseus Contest nemzetközi versenyre. Légy kreatív és nyerj!

BioDos: magyar diákok asztrobiológiai ballonkísérlete

BioDos: magyar diákok asztrobiológiai ballonkísérleteAsztrobiológiai ballonkísérletet végez egy mérnökhallgatókból álló csoport a Német Légügyi és Űrkutatási Hivatal (DLR) és a Svéd Nemzeti Űrkutatási Bizottság (SNSB) egyetemistáknak meghirdetett programjában.

Magyar kísérlet az ESA REXUS rakétaprogramjában

Magyar kísérlet az ESA REXUS rakétaprogramjábanIdén elsőként magyar hallgatói csoport is fejleszt tudományos kísérletet a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR), valamint a Svéd Nemzeti Űrkutatási Bizottság (SNSB) által szervezett REXUS (Rocket EXperiment for University Students) rakétaprogram keretében.

Mi van a Masat-1 társaival?

Mi van a Masat-1 társaival?Egy hónappal ezelőtt a Vega rakéta nem csak a magyar kisműholdat, de más európai egyetemi holdakat is pályára állított. Mi történt, mi történik azokkal?

CoCoRAD: teljes siker!

CoCoRAD: teljes siker!A magyar CoCoRAD diákcsapat svédországi ballonkísérletét az időjárás csak késleltetni tudta. A mérések kitűnően sikerültek.

Az ESA pályázatai egyetemistáknak

Az ESA pályázatai egyetemistáknakAz Európai Űrügynökség ballon- és rakétakísérletekre, valamint centrifugában végzendő kísérletekre írt ki idén is pályázatot. Magyar egyetemisták csoportjai is indulhatnak ötletekkel.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus