Élet a Földön kívül?

Keressünk inkább posztbiológiai intelligenciát?

Keressünk inkább posztbiológiai intelligenciát?Seth Shostak szerint talán nem a földszerű exobolygók kutatásával kellene foglalkoznunk, ha meg akarjuk találni a földönkívüli értelem nyomait.

Gejzírek az Europán is?

Gejzírek az Europán is?Talán mégsem kell a jövő űrszondáinak átfúrni az Europa jégpáncélját, hogy megvizsgálják az alatta feltételezett óceánt. Csak meg kell várni, amíg kijön a víz magától…

A legmostohább Föld körüli út

A legmostohább Föld körüli útAmíg a kedves olvasó az év végi ünnepeket az otthon melegében tölti, náhány élőlény a nyílt világűrben kering a Föld körül, a Nemzetközi Űrállomás külsején.

Felszín alatti tenger az Enceladuson

Felszín alatti tenger az EnceladusonA feltételezéshez újabb bizonyítékkal szolgáltak a Cassini-űrszondára a hold mellett való elhaladásai alkalmával végzett rádiómérések.

A Hubble is figyeli majd a Vénusz-átvonulást

A Hubble is figyeli majd a Vénusz-átvonulástPedig az érzékeny űrtávcsővel még a Nap közelébe sem szabad nézni! Akkor hogyan, és miért?

Kozmikus társkereső

Kozmikus társkereső„Az univerzum még tele lehet meglepetésekkel.” (Almár Iván)

PROGRAMAJÁNLÓ: Kozmikus társkereső – könyvbemutató

PROGRAMAJÁNLÓ: Kozmikus társkereső – könyvbemutatóA 18. Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából jelenik meg a Kossuth Kiadó gondozásában Almár Iván új könyve, a Kozmikus társkereső.

Fontos asztrobiológiai bejelentés készül

Fontos asztrobiológiai bejelentés készülA NASA magyar idő szerint ma estére összehívott tájékoztatóját magyar kommentárral követhetik az interneten.

PROGRAMAJÁNLÓ: Őrjárat a kozmoszban

PROGRAMAJÁNLÓ: Őrjárat a kozmoszbanZene szárnyán a csillagokba! – 2009. december 4-én 18 órakor a Fonó Budai Zeneházban, az első földönkívülieknek adott teremin koncert tiszteletére.

Stratégiaváltás a marsi metán miatt?

Stratégiaváltás a marsi metán miatt? A 2011-ben induló amerikai Mars Science Laboratory szonda leszállóhelyét befolyásolhatja, hogy nemrég földi mérésekkel is megerősítették: a bolygó légkörében egyes helyeken sok metán található.

Europa ábránd

Europa ábrándAz asztrobiológusok még mindig az Europáról álmodoznak. Most éppen amerikai–európai összefogással szeretnének szondát küldeni a Jupiter jeges holdjára.

Kombucha az ISS-en

Kombucha az ISS-enKeleten évszázadok óta gyógyteaként isszák, de a szabad világűr mostoha körülményei közt is megvédi magát a különös baktériumtenyészet.

PROGRAMAJÁNLÓ: Élet a Földön kívül

PROGRAMAJÁNLÓ: Élet a Földön kívülA Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) ismeretterjesztő rendezvényt szervez Szegeden, április 11-én. Ekkor lesz a diákpályázat ünnepélyes díjátadója is.

Új baktérium, váratlan helyen

Új baktérium, váratlan helyenA NASA-nak nem is kell feltétlenül távoli égitestekre űrszondákat küldeni, hogy új mikrobiális életformát fedezzen fel. Elég körülnézni „otthon”, a tisztaszobában!

Születésnapi interjú Almár Ivánnal (2. rész)

Születésnapi interjú Almár Ivánnal (2. rész)Kozmikus környezetvédelem, kozmikus társkeresés, SETI... Folytatjuk a 80 éves Almár Ivánnal készített interjút.

Csak legenda a holdutazást túlélő baktériumok története

Csak legenda a holdutazást túlélő baktériumok történeteKözkeletű vélekedés – magunk is terjesztettük –, hogy az Apollo-12 űrhajósai által a Holdon meglátogatott Surveyor-3 szondáról leszerelt és a Földre visszahozott kamerában „túlélő” baktériumokat találtak. Mindez azonban szinte biztos, hogy nem igaz...

Foszfor helyett arzén

Foszfor helyett arzénEgy az eddig ismertektől alapvetően eltérő biokémiai megoldást alkalmazó élőlényt fedeztek fel a Földön: egy olyan baktériumot, amely foszfor helyett arzént is tud használni szerves molekuláinak, például DNS-ének felépítésénél.

Itt a London-skála!

Itt a London-skála!Almár Iván a Royal Society konferenciáján tartott sajtótájékoztató keretében ma délután mutatta be a London-skálát.

Exobolygók feltérképezése: a minta a Föld

Exobolygók feltérképezése: a minta a FöldAz új feladatot kapott Deep Impact űrszondával a saját bolygónkról végzett mérések arra lehetnek alkalmasak, hogy a jövőben értelmezni tudjuk a távoli csillagok körül keringő exobolygókról szerzendő adatokat.

A nagy utazás: élőlények a Phobosra

A nagy utazás: élőlények a PhobosraA tervek szerint az idén induló orosz Fobosz-Grunt űrszonda néhány igen strapabíró földi élőlényt is magával visz a Mars holdjára.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus