Curiosity

Felhőlesen a Marson

Felhőlesen a MarsonAz öt éve a Marson dolgozó amerikai Curiosity rover eddigi legjobb felhőképeit küldte haza.

Még két év a Gale-kráterben

Még két év a Gale-kráterbenÚjabb két évig folytathatja a Mars vizsgálatát a Curiosity. Október 1-jén kezdetét vette a küldetés második kiterjesztése.

Oxigéntartalmú ásvány a Marson

Oxigéntartalmú ásvány a MarsonA Curiosity mangán-oxidot talált a marsi kőzetben. Eszerint a Mars légköre egykor az eddig feltételezettnél több oxigént tartalmazhatott.

Mars-kavicsok eredetét árulja el a róluk készült fénykép

Mars-kavicsok eredetét árulja el a róluk készült fényképMagyar kutatók részvételével igazolták, hogy a Curiosity által fényképezett kavicsok a Marson folyóvízben keletkeztek.

Legyen Ön is Mars-kutató!

Legyen Ön is Mars-kutató!Az utóbbi években főként a leszállóegységeknek jutott a marsi felfedezések rivaldafényéből, pedig a teljes felszínre vonatkozó ismeretek többségét a keringőegységek gyűjtik a vörös bolygóról.

Szimat!

Szimat!A Curiosity marsjáró számára fejlesztett technológia földi adaptálásával a mostaniaknál sokkal érzékenyebb gázérzékelőket készítenek.

Elégedetlenek a Curiosity-vel

Elégedetlenek a Curiosity-velA NASA vizsgálóbizottsága nem volt elragadtatva a marsjáró tudományos programjának meghosszabbítását kérő pályázati anyagtól.

Defekt a Marson

Defekt a MarsonHa volna kerékszerelő műhely a Marson, most a Curiosity rovernek szervizbe kellene mennie.

Kisbolygók a Marsról

Kisbolygók a MarsrólA Curiosity kamerájával lencsevégre kapta a Cerest és a Vestát is a marsi égen.

Tó volt a Marson a Gale-kráter helyén

Tó volt a Marson a Gale-kráter helyénA Curiosity egykori tavi üledékre utaló bizonyítékot talált a fúrásmintáiban. Az eredmények hatással lesznek a további kutatási stratégiára is: a figyelem mostantól a szerves anyagok kimutatására irányul.

A Mars ásványösszetétele

A Mars ásványösszetételeA Curiosity ásványtani vizsgálatai a Gale-kráterben a Mars múltjáról árulkodnak. Az évmilliók során az ásványok savanyúsága előbb nőtt, később csökkent.

A NASA 2020-as marsjárója

A NASA 2020-as marsjárójaZöld utat kapott a 2020-as marsjáró fejlesztése a NASA-nál. A Curiosity jelentősen továbbfejlesztett utóda 2020 augusztusában indulhat.

Egykori krátertó nyomai a Marson

Egykori krátertó nyomai a MarsonA Curiosity vizsgálatai alapján újra megállapították, hogy a marsi Gale-kráter mélyén valaha egy tó vize hullámzott.

Megoldódhat a marsi metán rejtélye

Megoldódhat a marsi metán rejtélyeRégóta folynak az arra vonatkozó mérések, van-e metán a Mars légkörében. Az eredmények és értelmezésük egymásnak ellentmondó. Talán a Curiosity mérései még idén pontot tehetnek a vita végére.

Szerves anyagok a Marson

Szerves anyagok a MarsonA Curiosity időlegesen magas metánkoncentrációt mért a légkörben, és széntartalmú vegyületeket „fúrt ki” egy kőzetmintából.

A hegy lábánál

A hegy lábánálA Marson töltött két év elteltével a Curiosity elérte a Gale-kráter közepén magasodó hegyet.

Óriásmeteorit a Marson

Óriásmeteorit a MarsonA Curiosity egy közel 2 m-es vasmeteoritba „botlott” menet közben a vörös bolygó felszínén.

Újabb kőzetfúrás a Marson

Újabb kőzetfúrás a MarsonA Curiosity rover, immár sokkal közelebb jutva végső úticéjához, egy év után ismét mintát vett egy érdekesnek ígérkező kődarabból.

A Curiosity és nyomai – felülről

A Curiosity és nyomai – felülrőlA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szonda december 11-én repült el a rover tartózkodási helye, a Gale-kráter fölött.

Poros penny

Poros pennyA Curiosity rekordfelbontású képet küldött haza a Marsról – egy pénzérméről.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus