25 éve történt:
Magyar a világűrben (1. rész)

1980. május 26-án Bajkonurból felemelkedett a Szojuz-36 űrhajót szállító hordozórakéta. Az űrhajó utasai a világűrbe harmadszor induló Kubászov szovjet és az újonc Farkas Bertalan magyar űrhajósok voltak. A következő egy hétben cikksorozatban mutatjuk be az akkor történteket.

A Szojuz-36 közép-európai idő szerint 19 óra 20 perc 40 másodperckor indult, parancsnoka az akkor 45 éves V. Ny. Kubászov volt, aki űreszköztervező mérnökként 1969-ben a Szojuz-6 fedélzetén először végzett hegesztést a világűrben, illetve, aki fedélzeti mérnöke volt az első szovjet-amerikai közös űrrepülésben résztvevő Szojuz űrhajónak. Az 1949-ben született Farkas Bertalannak ez volt az első (és eddigi egyetlen) űrrepülése. Az 1972-től repülőtiszt, 1977-től első osztályú vadászpilóta Farkas, 1978-tól századosi rendfokozattal űrhajóskiképzésben vett részt Csillagváosban. A duó repülését eredetileg 1979-re tervezték, de a szovjet-bolgár űrpárost szállító Szojuz űrhajó hajtóműrobbanása után – a Szojuzok javítása miatt – repülésüket egy évvel eltolták.


Az űrhajó repülésének 4. és 16. fordulatában két kétimpulzusos pályakorrekcióval áttértek a Szaljut-6 űrállomással végrehajtandó összekapcsolási pályára. A 7.-12. fordulatok között az űrhajósok aludtak, majd a 13. fordulatban felkeltek, reggeliztek és ellenőrizték az űrhajó rendszereit. A Szaljut-6 megközelítésére és az összekapcsolásra (melyet az automatika végzett) a 18. fordulatban (a start után mintegy 27 órával) került sor, az űrállomás hátsó dokkolójánál. Az összekapcsolás hermetikusságának ellenőrzése után a két űrhajós átszállt az űrállomásra, ahol már várták őket az akkor ott dolgozó alaplegénység tagjai: Popov és Rjumin.

(Folytatjuk…)

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020