Vélemények Cikkek: 1 - 20

Hogyan tovább, kis műholdak?

Hogyan tovább, kis műholdak?A Twiggs professzor ötleteként, a mérnökképzés oktatási segédeszközeként induló 10 cm-es élhosszúságú kockák (1U) az elmúlt tizenöt évben nagy változásokon mentek át.

Európai laikusok véleménye

Európai laikusok véleményeAz ESA szeptemberben mind a 22 tagállamában kikérte a laikusok véleményét az űrtevékenység néhány kérdéséről. Nemrég hozták nyilvánosságra az eredményeket.

Nem kell az űrverseny retorikája

Nem kell az űrverseny retorikájaNem csak az Egyesült Államokról van szó. Az egyre inkább nacionalista hangnem az űrtevékenység körül elriaszt bennünket a tudománytól, amit csak együttműködve művelhetünk.

Interplanetáris kapzsiság

Interplanetáris kapzsiságMostantól szabadon kitermelhetők és értékesíthetők a Hold és a kisbolygók ásványi kincsei. Legalábbis az amerikai cégek számára, amelyek már ugrásra készen várták a lehetőséget.

Negyvenöt év

Negyvenöt évÖt esztendő híján fél évszázada, hogy az első emberek elindultak bolygónk közvetlen környezetén túlra, az Apollo-8 fedélzetén.

Állami űrhajó – kereskedelmi hordozórakétával?

Állami űrhajó – kereskedelmi hordozórakétával?Van egyetlen egy érv, ami valóban megalapozottá teszi az Orion űrhajó megalkotásának folytatását. Azonban felmerül a kérdés, hogy feltétlenül szükséges-e állami hordozóeszközt fejleszteni hozzá. Úgy gondolom, hogy nem.

Negyven éve egy helyben járunk

Negyven éve egy helyben járunkA mai napon emlékezünk az Apollo-17 hazatérésének negyvenedik évfordulójára. Ez azt jelenti, hogy immáron kerek négy évtizede nem járt ember az alacsony Föld körüli pályán túl.

Falcon Heavy-vel a Marsra II.

Falcon Heavy-vel a Marsra II.Az ember Marsra lépése lesz a huszonegyedik század legkiemelkedőbb eseménye. Minél előbb sikerül megvalósítani, annál előbb érjük el jelen század csúcspontját.

A legellentmondásosabb űreszköz

A legellentmondásosabb űreszközHarminc éves lett a barátom – harminc éves lett az „ellenségem”. Nemsokára búcsút veszünk tőle. Megragadván a lehetőséget, hátra kívánom hagyni az utókornak, hogyan is látom most, 2011 áprilisában az amerikai űrrepülőgépet.

Kihunyt „Holdtűz”

Kihunyt „Holdtűz”Az ünnepi könyvkínálat egyik gyöngyszemének ígérkezett Norman Mailer: Moonfire – Az Apollo-11 hősies útja című impozáns műve. Ám sajnos meg is maradt az ígéret állapotban. Mailer csalódást okozott.

Évindító ESA sajtótájékoztató

Évindító ESA sajtótájékoztatóAz ESA főigazgatója, Johann-Dietrich Wörner a hagyományoknak megfelelően évindító sajtótájékoztatót tartott.

ESA motiválta mérnökképzés

ESA motiválta mérnökképzésNem lehet mondani, hogy elkapkodtuk. Több mint húsz év bizonytalankodás után az Európai Űrügynökség (ESA) tagja lettünk.

Magántőke a hazai űrtechnológia oktatásában

Magántőke a hazai űrtechnológia oktatásábanFigyelve az űrtevékenységnek a fejlett országokban bekövetkezett egyre erősödő magánosítását, felmerülhet a kérdés, hogyan jelentkezik ez a tendencia hazánkban?

A Masat-1 végnapjai

A Masat-1 végnapjaiAz egyik szemem sír, mert sajnálom, hogy élete végéhez közeledik. A másik nevet, mert halálában nem lesz némaságba burkolózó űrszemét. Egy a sok tízezer között.

SLS: Lehetne jobban is csinálni! II.

SLS: Lehetne jobban is csinálni! II. Nyilván pusztába kiáltott szóként, viszont szeretném elmondani, hogy szerintem miért volna jó a Space Launch System (SLS) második gyártási sorozatának újratervezésére.

Zsákutcából zsákutcába

Zsákutcából zsákutcábaAmikor majd húsz év távlatából visszatekintünk a 2012-re, az első Space Shuttle nélküli évre, egyértelműen láthatjuk majd, hogy a Shuttle leállása csupán annyi változást hozott a NASA űrhajózása számára, hogy az egyik zsákutcából átkerült egy másikba.

SLS: Lehetne jobban is csinálni!

SLS: Lehetne jobban is csinálni!Van néhány dolog az új amerikai szuperrakéta-programmal kapcsolatban, amely részletek miatt úgy gondolom, hogy lehetne jobban is csinálni.

Falcon Heavy-vel a Marsra

Falcon Heavy-vel a MarsraAmennyiben már jövőre rendelkezésre fog állni egy olyan űrhajózási hordozórakéta, amely képes volna kiszolgálni egy emberes Mars-utazást, mi tart vissza minket attól, hogy végre elinduljunk?

Kár volt törölni...

Kár volt törölni......a Constellation programot.

Jó szelet, Atlantis!

Jó szelet, Atlantis!Nem kis győzelemnek érzem a politikai rábólintást az STS-135 küldetés ötletére.
Oldalak: 1 2
Összesen 31 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus