Űrszondák a Marsnál Cikkek: 101 - 120

Mozgó kövek a Marson

Mozgó kövek a MarsonAvagy golyóznak-e az istenek a szomszéd bolygón?

PROGRAMAJÁNLÓ: Felfedezők Napja

PROGRAMAJÁNLÓ: Felfedezők NapjaA május 11-én (szombaton) Budapesten, a Millenárison zajló egész napos ingyenes családi program kiemelt témája a Mars kutatása lesz.

Útban lesz a Nap

Útban lesz a NapÁprilisban a Mars és a Föld együttállása miatt nem tudnak kommunikálni a Marson dolgozó és a Mars körül keringő űreszközökkel.

India a Marshoz?

India a Marshoz?A 2013-at beharangozó cikkünkből kimaradt, most bepótoljuk: ha minden jól megy, idén ősszel indulhat az első indiai űrszonda a Mars körüli pályára.

Tartalék rendszerre kapcsolt a Mars Odyssey

Tartalék rendszerre kapcsolt a Mars OdysseyA valaha működött Mars-szondák legtartósabbikát, a Mars Odyssey-t most, 11 év után már jónak látták átkapcsolni a tartalék fedélzeti számítógépre.

A Curiosity leszállása – pillanatkép felülről

A Curiosity leszállása – pillanatkép felülrőlA Mars körül keringő amerikai MRO szonda bravúros felvételén látható a kibontott ejtőernyővel ereszkedő Curiosity.

11, 10, 9... végső visszaszámlálás

11, 10, 9... végső visszaszámlálásMár csak néhány nap maradt hátra a landolásig: utolsó szakaszába érkezett a NASA Curiosity roverének több mint nyolc és fél hónapig tartó utazása a Marsra.

Gyors dűnék a Marson

Gyors dűnék a MarsonEgy friss, a Mars Reconnaissance Orbiter szonda nagyfelbontású felvételei alapján készült tanulmány szerint a marsi homokdűnék meglehetősen gyorsan vándorolnak.

Forgószél a Marson

Forgószél a MarsonA kanyargó portölcsérről és árnyékáról a bolygó körül keringő amerikai Mars Reconnaissance Orbiter készített lélegzetelállító pillanatfelvételt.

Vörös Sárkány a Marsra

Vörös Sárkány a MarsraEgy ígéretes elgondolás szerint 2018-ban egy Dragon űrhajó indulhat el a vörös bolygó felszíne felé. Igaz, még csak űrszondaként, emberek nem lesznek a fedélzeten.

Új kráterek a Marson

Új kráterek a MarsonA NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szondájának méréseiből megbecsülték, évente mennyi új becsapódási kráter keletkezik a bolygó felszínén.

Indulhat a plutóniumgyártás Amerikában

Indulhat a plutóniumgyártás AmerikábanA távolba szánt űrszondák elektromos energiatermelését szolgáló radioaktív termoelektromos generátorokba való plutónium-238-at ismét elkezdhetik előállítani az Egyesült Államokban. A technika készen áll, pénz még kell.

Üstökös a Marsnál 2014-ben

Üstökös a Marsnál 2014-benJövő októberben megközelíti a Marsot a C/2013 A1 (Siding Spring) üstökös. Bár minimális az esély rá, de egyelőre a becsapódást sem zárják ki. Akár így, akár úgy, különös esemény lesz!

Újabb kerekek a Marsra!

Újabb kerekek a Marsra!A NASA 2020-ban ismét egy önjáró robotot kíván indítani a vörös bolygó felszínére, a Curiosity mintájára.

Megint Mars, megint spórolás

Megint Mars, megint spórolásA NASA Discovery programjában kiválasztott legújabb űrszonda, az InSight 2016-ban indul, hogy a Marsra leszállva a bolygó belsejéről tudjon meg sok mindent.

Miért mindig a Mars?

Miért mindig a Mars?Az augusztus 6-án a Marsra szálló Curiosity az eddigi legfejlettebb űrszonda, amelyet a bolygóra küldünk. De távolról sem az első.

Biztonsági üzemmódban a Mars Odyssey

Biztonsági üzemmódban a Mars OdysseyA veterán amerikai Mars-szonda helyzetstabilizáló rendszere rendetlenkedik. A javításon dolgoznak a földi irányítók.

Az oroszok beszállnak az ExoMarsba

Az oroszok beszállnak az ExoMarsbaAz év végéig aláírhatják azt a megállapodást, amely szerint az amerikaiakat az oroszok váltják az Európai Űrügynökség partnereként a Mars kutatására az évtized második felében induló programban.

Amerika és a Mars: újratervezés

Amerika és a Mars: újratervezésA csökkenő költségvetési támogatás miatt, az Európával közös programokból való kényszerű kihátrálás után a NASA bizottságot állít fel, hogy áttekintsék a Mars kutatásának jövőbeli – olcsó – lehetőségeit.

Mi lesz a Curiosity után?

Mi lesz a Curiosity után?Még oda sem ért a frissen indított Curiosity a Marshoz, máris olvasni olyan amerikai véleményeket, hogy a mostani program nem valami még nagyobbnak a kezdete, hanem inkább a bolygó aktív kutatásának a vége lesz. Szükség lehet orosz segítségre is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Összesen 242 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019