Űrcsillagászat Európában Cikkek: 181 - 200

Tizenöt éve indult a ROSAT (1. rész)

Tizenöt éve indult a ROSAT (1. rész)A német, amerikai és brit együttműködésben készült röntgencsillagászati mesterséges hold majdnem 9 évig működött, átütő sikerrel.

Óriás exobolygók

Óriás exobolygókA kanadai MOST űrtávcső segítségével azt figyelik, milyen hatással vannak a távoli bolygórendszerek óriásbolygói csillagjukra.

Rendkívül rövid gamma-kitörést észlelt a Swift

Rendkívül rövid gamma-kitörést észlelt a SwiftA NASA Swift nevű mesterséges holdjának sikerült „elcsípnie” egy mindössze néhány századmásodpercig tartó gamma-kitörést.

Lenyűgöző felvételek a HST szülinapjára

Lenyűgöző felvételek a HST szülinapjáraA Hubble-űrtávcső két káprázatos felvétellel ünnepelte 15. születésnapját.

A Spitzer Űrtávcső két Naprendszeren kívüli bolygó fényét észlelte

A Spitzer Űrtávcső két Naprendszeren kívüli bolygó fényét észlelteA NASA infravörös űrtávcsövével először sikerült közvetlenül is észlelni két exobolygót.

Egy egzotikus csillag hatalmas kitörése

Egy egzotikus csillag hatalmas kitöréseTavaly év végén, december 27-én soha nem látott erősségű kozmikus röntgen- és gammasugár-kitörés érte el a Földet. Okozója a Tejútrendszer távoli vidékén, ötvenezer fényévnyi távolságban levő különleges neutroncsillag volt.

Megvan a hiányzó anyag?

Megvan a hiányzó anyag?A Markarian 421 jelű kvazár megfigyelése során a Chandra olyan galaxisközi anyagfelhőkre bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a „hagyományos” formájú (atomokból, ionokból álló) anyag jelentős hányada a galaxisok közötti térben található.

Gyémánt-bolygók

Gyémánt-bolygókSzemben Naprendszerünk szilikátbolygóival, más csillagok körül főként szén összetevőjű bolygók is létezhetnek.

A SMART-1 első eredményei

A SMART-1 első eredményeiA 2004. november 15-én Hold körüli pályára állt első európai holdszonda, a SMART-1 sikeresen túljutott műszereinek tesztfázisán. Hold körüli pályájáját ha lassan is, de a megfelelő szintre csökkentette, hogy megkezdhesse tudományos programját.

A rádiócsillagászok (is) a Titant figyelik

A rádiócsillagászok (is) a Titant figyelikAmikor a Huygens szonda belép az óriáshold légkörébe, egy egyedülálló kísérlet keretében a földi rádióteleszkópok globális hálózatát is arra irányítják majd.

Forró foltok a neutroncsillagokon

Forró foltok a neutroncsillagokonAz XMM-Newton európai röntgencsillagászati mesterséges hold mérései alapján három közeli neutroncsillag felszíni foltjait fedezték fel.

Egy halvány szupernóva-maradvány

Egy halvány szupernóva-maradványA NASA Chandra röntgen-űrobszervatóriuma adatainak felhasználásával újabb látványos képet készítettek a csillagászok.

Kisbolygóöv egy idegen csillag körül?

Kisbolygóöv egy idegen csillag körül?A NASA Spitzer infravörös űrtávcsövével egy olyan, a Naphoz hasonló csillagot találtak, amely körül egy kisbolygókban gazdag övezet húzódik.

15 éves a Hubble-űrtávcső

15 éves a Hubble-űrtávcső15 éve állították Föld körüli pályára a modern csillagászat nagyágyúját, a Hubble-űrtávcsövet.

A Mars-kutatás európai eredményei

A Mars-kutatás európai eredményeiEzzel a címmel jelent meg egy részletes összefoglaló az Origo hírportálon. A beszámoló az ESA Mars Express szondájának első évéről rendezett nemzetközi konferenciáról készült.

SMART-1: meghosszabbított küldetés

SMART-1: meghosszabbított küldetésAz európai holdszonda programját egy évvel, 2006 augusztusáig kitolták.

Fekete lyukak a Tejútrendszer közepe táján

Fekete lyukak a Tejútrendszer közepe tájánA Chandra adatai alapján négy kisebb fekete lyukat találtak galaxisunk centrumának közvetlen környezetében.

A NASA költségvetése és a Hubble-űrtávcső

A NASA költségvetése és a Hubble-űrtávcsőA Hubble sorsa ismét (és egyre komolyabban) megpecsételődni látszik: a napokban előterjesztett új NASA-költségvetésben egy centet sem terveztek a javítására.

Ami egy szupernóvából 823 év után maradt

Ami egy szupernóvából 823 év után maradtA NASA Chandra röntgencsillagászati mesterséges holdjával hosszú expozíciós idejű felvételt készítettek a 3C58 jelű szupernóva-maradványról.

A Swift első eredményei

A Swift első eredményeiA NASA gammakitörés-kutató és nagyenergiájú csillagászati mesterséges holdja november végén indult, s azóta megszülettek az első eredményei illetve képei.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 270 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus