Űrcsillagászat Európában Cikkek: 161 - 180

Infravörös csillagászat Magyarországon

Infravörös csillagászat MagyarországonHúsz éve jelent meg az első ilyen témájú szakmai publikáció magyar szerzőktől. Az azóta eltelt idő alatt sokminden más is történt – erről szólt csütörtökön egy nemzetközi szimpózium Budapesten.

Édes kis tizenhat éves...

Édes kis tizenhat éves...A NASA és az ESA, a Hubble-űrtávcső üzemeltetői ezt a születésnapot is megünnepelték, ezúttal az M82 galaxisról készített képpel.

30 éve repült a Helios-2

30 éve repült a Helios-2Három évtizede repült a napkutató űrszondapáros második tagja.

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőben

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőbenA Hubble-űrtávcső egyik kísérőgalaxisunk csillagkeletkezési területeit vizsgálta. Az NGC 346 csillaghalmazban a kutatók számos nagytömegű fiatal csillagot fedeztek fel.

Megvalósul a Solar Orbiter?

Megvalósul a Solar Orbiter?Az Európai Űrügynökség nagy vállalkozásba kezd. Az előzetes tervek szerint 2013-ban egy új űrszonda áll Nap körüli pályára. A Solar Orbiter keringése során a Merkúrnál is közelebbről vizsgálná központi csillagunkat.

Csak két giroszkóppal üzemel a Hubble

Csak két giroszkóppal üzemel a HubbleA Hubble Űrtávcső (HST) helyzetét stabilizáló három giroszkóp egyikét leállították. A „tartalékos” üzemmódtól az űrteleszkóp szolgálati idejének növekedését remélik.

Csillagok „anyagcseréje”

Csillagok „anyagcseréje”A Mira Ceti kettőscsillag-rendszerben a fehér törpe komponens anyagot „lop” vörös óriás társától. A Chandra röntgenfelvételén mindez jól kivehető.

Gaia: egy lépéssel közelebb az égbolt feltérképezéséhez

Gaia: egy lépéssel közelebb az égbolt feltérképezéséhezAz ESA megkötötte a szerződést űrcsillagászati programjának „zászlóshajója”, a 2011-ben felbocsátandó Gaia egyik legfontosabb berendezésére, a képalkotó érzékelőkre.

Startra kész az Astro-E2

Startra kész az Astro-E2Az új japán röntgencsillagászati mesterséges holdat indító M-V rakéta Ucsinourából startol majd. Az indítási ablak július 6-án „nyílik”.

A Rosetta is a Deep Impact célpontját figyeli

A Rosetta is a Deep Impact célpontját figyeliAz európai üstököskutató szonda kedvező helyzetben lesz akkor, amikor az amerikai Deep Impact „megbolygatja” a Tempel-1 üstökös magját.

Széthulló üstökös

Széthulló üstökösA mostani idők naprendszerbeli szenzációja a darabokra szakadt 73P/Schwassmann-Wachmann 3 üstökös napközelsége. Az eseményt a Hubble-űrtávcsővel is figyelik.

Az ESA büszke az XMM-Newtonra

Az ESA büszke az XMM-NewtonraAz 1999 óta pályán levő, 2000 óta működő európai röntgencsillagászati hold eredményeiből elkészült az ezredik, rangos folyóiratban megjelent tudományos publikáció.

Megnyílik a csillagászok számára a Szuzaku

Megnyílik a csillagászok számára a SzuzakuA legújabb röntgencsillagászati hold, a japán Szuzaku nemrég észlelési lehetőséget hirdetett a világ csillagászai számára. Eközben az első próbamegfigyelések eredményeiből is közzétettek néhányat.

Egy kozmikus behemót szomszédsága

Egy kozmikus behemót szomszédságaFeltérképezték egy nagytömegű fekete lyuk közvetlen környezetét.

Kozmikus szem

Kozmikus szemA déli égbolt Formax csillagképének egy rejtett zugából hatalmas kozmikus szem figyel ránk. Az Európai Déli Obszervatórium egyik óriástávcsöve egy látványos, távoli galaxist örökített meg.

A történelem legnagyobb üstökös-felfedezője...

A történelem legnagyobb üstökös-felfedezője...... egy űreszköz. Az ESA és a NASA napkutató szondájával, a SOHO-val augusztus 5-én találták az ezredik üstököst.

15 éve startolt a Gamma Obszervatórium

15 éve startolt a Gamma ObszervatóriumA két évig működő szovjet Gamma Obszervatórium a nagyenergiájú asztrofizika területén végzett méréseket.

20 éve indult a Giotto a Halley-üstökös felé

20 éve indult a Giotto a Halley-üstökös feléAz első európai üstökösszonda 1985. július 2-án startolt, majd alig egy év múlva kevesebb mint 600 km-re megközelítette a híres üstököst. Sőt 1992-ben még egy „jutalomjátékra” is futotta...

Exo-Kuiper-övet fényképezett a Hubble

Exo-Kuiper-övet fényképezett a HubbleA Hubble-űrtávcső segítségével lefényképezték egy közeli csillag, a Fomalhaut körül található törmelékgyűrűt, amely eltorzított szerkezetét láthatatlan kísérők, bolygók alakítják.

Tizenöt éve indult a ROSAT (2. rész)

Tizenöt éve indult a ROSAT (2. rész)Rövid sorozatunk befejezéseképp az 1990-től 1999-ig működött röntgencsillagászati mesterséges hold segítségével készített képekből mutatunk be néhányat.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 270 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus