Űrcsillagászat Európában Cikkek: 141 - 160

A Föld „hangjai”

A Föld „hangjai”Az európai Cluster műholdakkal a sarki fény jelenségét kísérő hosszúhullámú rádiósugárzást figyelték meg, s a felvett anyagok hanggá alakítva meg is hallgathatók.

Európai űrcsillagászati központ

Európai űrcsillagászati központA spanyol trónörökös avatta fel február 7-én Madrid közelében az ESAC új létesítményét.

Másodszor is visszatér a Rosetta

Másodszor is visszatér a RosettaAz európai üstököskutató űrszonda újabb lendületet nyer további útjához. A legnagyobb közelség ma éjjel várható.

Ötven űrpogramot javasoltak az ESA-nak

Ötven űrpogramot javasoltak az ESA-nakA legjobbak közül az Európai Űrügynökség Cosmic Vision programjában 2015 és 2025 között kettőt fognak megvalósítani.

Elindult a COROT

Elindult a COROTA Bajkonurból startolt francia csillagászati mesterséges hold tudományos programjában magyar kutatók is részt vesznek.

Exobolygókra és változócsillagokra vadászva

Exobolygókra és változócsillagokra vadászvaDecember végén indulhat a francia vezetéssel készülő űrcsillagászati mesterséges hold, a COROT.

A SMART-1 vége – ahogy a rádiócsillagászok látták

A SMART-1 vége – ahogy a rádiócsillagászok láttákA Hold felszínébe csapódott európai szonda utolsó pillanataira földi rádióteleszkópok hálózata is figyelt.

A SMART-1 saját becsapódási helyét fotózta

A SMART-1 saját becsapódási helyét fotóztaMár csak két nap van hátra a nevezetes eseményig...

Rádiócsillagászat a Holdon?

Rádiócsillagászat a Holdon?A Holdra telepítendő rádiótávcső-rendszer megvalósításának érdekében összefogtak az európai kutatók és az űripar.

Hubble-gondok

Hubble-gondokAz űrtávcső egyik fő műszere bő egy hete nem működik, biztonsági üzemmódba kapcsolt.

A SuperAGILE által észlelt első gamma-kitörés

A SuperAGILE által észlelt első gamma-kitörésAz Olasz Űrügynökség AGILE gamma-csillagászati mesterséges holdjának egyik érdekes eredményét mutatjuk be.

Készítsünk éggömböt!

Készítsünk éggömböt!A vállalkozó kedvűek akár így is megünnepelhetik, hogy tíz éve készült el az európai Hipparcos mesterséges hold csillagkatalógusa, amely máig a legpontosabb.

Továbbjutott európai programjavaslatok

Továbbjutott európai programjavaslatokAz Európai Űrügynökség (ESA) 2015 és 2025 közötti tudományos programjaira a nyári határidőig ötven javaslat érkezett. Most megnevezték az első bírálati forduló nyerteseit.

Olasz űrtávcső indiai rakétával

Olasz űrtávcső indiai rakétávalAz AGILE olasz gamma-csillagászati műhold indiai PSLV rakétával indult hároméves küldetésére.

Kettős látás

Kettős látásEgy ügyes műszaki megoldásnak köszönhetően az ESA Integral gamma-csillagászati holdja nem csak arra lát, amerre néz...

Mégis megjavítják a Hubble-űrtávcsövet

Mégis megjavítják a Hubble-űrtávcsövetAz utolsó Hubble-javítás kalandos előtörténetében ezúttal pozitív fordulat következett be.

A SMART-1 a Holdra ért

A SMART-1 a Holdra értMa reggel a terveknek megfelelően becsapódott a Hold felszínébe az ESA szondája.

Nincs földközelben a Mars!

Nincs földközelben a Mars!Augusztus 27-e felé közeledve, idén is szárnyra kaptak azok a híresztelések, miszerint a Mars soha nem látott mértékben közelíti meg 27-én bolygónkat, látszó mérete pedig a Holdéval vetekszik.

Európa „leszáll” a Holdon

Európa „leszáll” a HoldonA SMART-1 űrszonda két hét múlva éri el a Hold felszínét, de a leszállás nem lesz sima...

A Gaia űrobszervatórium a megvalósulás útjára lépett

A Gaia űrobszervatórium a megvalósulás útjára lépettAz EADS Astrium európai vállalat 317 millió eurós pályázatot nyert. Feladata az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének megépítése. Az űrszondát a tervek szerint 2011-ben indítják.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 270 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus