Űrcsillagászat Európában Cikkek: 101 - 120

ROSAT: a következő leeső műhold

ROSAT: a következő leeső műholdAlig múlt el az ijedelem az amerikai UARS műhold darabjainak lezuhanásával kapcsolatban, egy hónap múlva jöhet a következő: a német-amerikai ROSAT röntgencsillagászati hold.

Antiprotonok a Föld körül

Antiprotonok a Föld körülA Van Allen-féle sugárzási övekben csapdába esett antirészecskéket a PAMELA, egy orosz távérzékelő műholdon repülő olasz berendezés észlelte.

Elkészült a Gaia milliárd pixeles „szeme”

Elkészült a Gaia milliárd pixeles „szeme”106 különálló CCD detektorból rakták össze az ESA 2013-ban indítandó űrobszervatóriumának legfontosabb berendezését.

Az utolsó feltáratlan égbolt

Az utolsó feltáratlan égboltAz univerzumot – nem kis részben űreszközök segítségével – már az elektromágneses hullámok mindegyik tartományában meg tudták figyelni a csillagászok, egy kis kivétellel. Ennek a hiánynak a pótlására készült nemrég egy olcsó műholdrendszert bevetni kívánó európai terv.

Planck: a tudományos kezdet nem rossz!

Planck: a tudományos kezdet nem rossz!Az európai űrcsillagászati szonda első tudományos eredményeit most egyszerre hozták nyilvánosságra.

Phobos: egy darab a Marsból?

Phobos: egy darab a Marsból?A Mars két kis holdját 1878-ban fedezte fel Asaph Hall. Utána közel egy évszázadig nem sokat tudhattunk meg róluk.

A Lutetia mellett

A Lutetia mellettAz európai Rosetta űrszonda, útban a 2014-es üstökösrandevú felé, ma bő 3000 km-es távolságban elrepült a Lutetia kisbolygó mellett.

Vakrandi Lutetiával

Vakrandi LutetiávalAz európai Rosetta űrszonda július 10-én közelíti meg a 21 Lutetia nevű kisbolygót.

A Herschel-űrtávcső egyedülálló felfedezése

A Herschel-űrtávcső egyedülálló felfedezéseAz ESA infravörös űrtávcsöve május 14-én ünnepelte egy éves „születésnapját”. Egy váratlan felfedezéssel is szolgált: egy teljesen üres, buborék jellegű térrész jelenlétét mutatta ki.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (2. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (2. rész)A Hubble egy új koncepció legfőbb hírnöke is: az űrtávcső egy világűrben szervizelhető, folyamatosan fejleszthető űreszköz. Nagyrészt ennek köszönheti kivételes sikerét, sőt egyáltalán a létét.

Új bolygók, érdekes csillagok a CoRoT szemével

Új bolygók, érdekes csillagok a CoRoT szemévelJúnius végén rendezték Marseille-ben a 2. CoRoT szimpóziumot.

Az Enceladus „vizezi” a Szaturnuszt

Az Enceladus „vizezi” a SzaturnusztAz óriásbolygó légkörében levő, korábban megmagyarázatlan eredetű vízről az ESA Herschel-űrtávcsövének infravörös mérési alapján kiderítették, hogy az Enceladus holdról származik.

Tíz új CoRoT exobolygó

Tíz új CoRoT exobolygóAz idegen csillagok körül keringő bolygók felkutatására készült francia-európai űrtávcső második konferenciáját ezen a héten tartják Marseille-ben. Az új bejelentéseket erre az alkalomra időzítették.

A Hubble elcsípte az eddigi legtávolabbi galaxist

A Hubble elcsípte az eddigi legtávolabbi galaxistA Hubble-űrtávcső által lencsevégre kapott galaxis mintegy 13,2 milliárd fényévre van tőlünk. Az eddigi rekorder galaxist 150 millió fényévvel „hagyta le” az új objektum.

A Herschel fényt derít a távoli csillagontó galaxisok titkaira

A Herschel fényt derít a távoli csillagontó galaxisok titkairaCsillagászok a Herschel infravörös űrteleszkóppal végzett mérések révén kimutatták, hogy a csillagkeletkezési ráta, azaz a csillagok keletkezésének üteme 11 milliárd évvel ezelőtt volt a csúcspontján.

Közelképek a Lutetia kisbolygóról

Közelképek a Lutetia kisbolygórólAz európai Rosetta űrszonda a Lutetia kisbolygó mellett repült el, s felvételeket is készített az égitestről.

Elkészült a Planck első égtérképe

Elkészült a Planck első égtérképeA mikrohullámú háttérsugárzás kutatására készült európai űrszonda első éves mérési adataiból állították össze a most nyilvánosságra hozott térképet.

Hetet egy csapásra

Hetet egy csapásraEgyszerre hét új exobolygó felfedezését jelentették be a francia CoRoT űrtávcső mérései alapján.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (3. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (3. rész)A Hubble korántsem csak egy sikeres koncepció, vagy bravúros űrszerelések sorozata. Az űrtávcső jelentősége a csillagászat forradalomszerű fellendítésében, egyúttal pedig az űrtudományok sosemvolt hatékonyságú népszerűsítésében áll.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (1. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (1. rész)Aligha van ismertebb űreszköze a világnak, és ez az ismertség nem csak a tudományos közösségre vonatkozik. És alighanem megkockáztatható, hogy tudományos hasznát tekintve is a legek közé sorolható a ma 20 éve felbocsátott HST.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 270 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus