Új eszközök és anyagok Cikkek: 201 - 220

Hűtőruha motorversenyzőknek

Hűtőruha motorversenyzőknekA MotoGP forró futamain az űrhajósok ruhájából kifejlesztett kísérleti öltözettel teszik elviselhetőbbé egy spanyol versenyző életét...

Segítség Alzheimer-kóros betegeknek

Segítség Alzheimer-kóros betegeknekMűholdas helymeghatározó (GPS) rendszeren alapuló, mobiltelefonnal kombinált karkötő figyelmeztet, ha az emlékezetkihagyásban szenvedő beteg elvész.

Holdtalajból oxigén: pályázatot hirdetett a NASA

Holdtalajból oxigén: pályázatot hirdetett a NASA250 ezer dollárt ígér a NASA az első csapatnak, amelyik képes (utánzott) holdi talajból belélegezhető oxigént kivonni.

Gyors internet a gyorsvonaton

Gyors internet a gyorsvonatonAz ESA Telecom segítségével a Thalys nagysebességű expresszen a szélessávú, műholdas kapcsolaton alapuló internet-hozzáférés elérhetővé válik az utasok számára.

A hordozórakétából a szobába

A hordozórakétából a szobábaA mesterséges holdakon és hordozórakétákon alkalmazott mikro-gyorsulásmérők a jövőben a háztartásokban is felbukkanhatnak.

Koponyaröntgen egy „idős páciensen”

Koponyaröntgen egy „idős páciensen”A NASA a rakétaalkatrészek és turbinalapátok vizsgálatára használt csúcstechnikájú röntgenkészülékét egy Tyrannosaurus rex koponyájának kutatására is felajánlotta.

Szuperlassú fény

Szuperlassú fényEgy forradalmi felfedezés következtében még gyorsabbá tehetők az optikai kommunikációs hálózatok.

Sikeres a SpaceShipOne második repülése

Sikeres a SpaceShipOne második repüléseBár a magánűrhajó repülése ezúttal sem volt problémamentes, a repülést sikeresnek nyilvánították. Az újabb repülés akár még ezen a héten (!) várható.

Paralimpiai világcsúcsok...

Paralimpiai világcsúcsok...... az űrtechnológia segítségével. Wojtek Czyz a 100 méteres síkfutás aranyérme után 200 m-en világcsúccsal nyert Athénban, majd megjavította a távolugrás rekordját is.

Műholdas helymeghatározás a Tour de France-on

Műholdas helymeghatározás a Tour de France-onA nemrég befejeződött francia országúti kerékpáros bajnokság résztvevőit idén - egyelőre kísérletképpen - immár műholdas eszközökkel követték.

Szelek szárnyán, űrtechnikával

Szelek szárnyán, űrtechnikávalBemutatjuk, milyen változatos formában volt jelen az ESA űrprogramjaiból származó, mára a földi feladatok szolgálatába állított űrtechnológia egy augusztus eleji vitorlásversenyen.

Elveszett napvitorlás

Elveszett napvitorlás2005. június 21-én 19:46-kor (UTC) útjára indult a Föld első napvitorlása. Ellentmondásos hírek láttak napvilágot arról, vajon a szerkezetnek valóban sikerült-e Föld körüli pályára állnia.

Űrlift-verseny a NASA támogatásával

Űrlift-verseny a NASA támogatásávalEgyüttműködő partnereivel az amerikai űrhajózási hivatal díjat ajánl fel azoknak, akik először fejlesztenek ki olyan technológiákat, amelyek segítségével valamikor a jövőben „űrliftekkel” lehet majd hasznos terhet Föld körüli pályára juttatni.

DART: fél(?)siker

DART: fél(?)sikerA két mesterséges hold teljesen önálló megközelítésének és összekapcsolódásának kipróbálására indított amerikai űreszköz startja sikeres volt, de a kísérlet később idő előtt véget ért.

A textilfestők álma

A textilfestők álmaEurópában évente 160 millió méternyi festett szövet megy veszendőbe amiatt, mert hibás a színe. Az űrtechnológia most segíthet.

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünk

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünkMit egyenek a jövendő marsutazók? Az űrhajósok élelmezésének megoldása egyben új élelmiszer-kezelési eljárások bevezetéséhez is hozzájárulhat itt a Földön.

Oda az X-díj

Oda az X-díjHétfőn délután sikerült az első, kizárólag magántőkéből fejlesztett űrhajó, a SpaceShipOne újabb űrugrása is, s ezzel elnyerte a 10 millió dolláros "Ansari X" díjat.

Ma újra: SpaceShipOne

Ma újra: SpaceShipOneA tervek szerint ma indul ismét útjára a Scaled Composites cég SpaceShipOne űrhajója. A cél ezúttal az X-Prize elnyeréséhez szükséges első repülés végrehajtása lesz. Ha a repülés sikeres és két héten belül sikerül megismételni a „mutatványt”, a Scaled Composites-é lesz a 10 millió dolláros díj.

Űrtechnológia az agysebészetben

Űrtechnológia az agysebészetbenMi közös van a marsi kőzetekben és az agydaganatokban?

Folytatódhat az orosz magánűrhajó fejlesztése

Folytatódhat az orosz magánűrhajó fejlesztéseEgy Moszkvában épülő űrsikló lehet az első orosz magánűrhajó. A Kozmopolisz XXI-en folyó munkálatok korábban pénzhiány miatt már megszakadtak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 262 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019