Új eszközök és anyagok Cikkek: 181 - 200

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (3. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (3. rész)Sorozatunk befejező részében sejttenyészetek szabadesés közben való vizsgálatát mutatjuk be. Az eszköz fő felhasználási területe bizonyos egysejtű élőlények tenyésztése.

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (1. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (1. rész)Sorozatunkban olyan eszközöket mutatunk be, amelyek segítségével mikrogravitációs kísérletek végezhetők el földi laboratóriumokban. Az első részben egy forgó sejttenyésztő készüléket mutatunk be, amelynek segítségével a sejtek inzulintermelését lehet fokozni, szívizom- és csontvelő-szövet növekedése vizsgálható.

Szelek szárnyán, űrtechnikával

Szelek szárnyán, űrtechnikávalBemutatjuk, milyen változatos formában volt jelen az ESA űrprogramjaiból származó, mára a földi feladatok szolgálatába állított űrtechnológia egy augusztus eleji vitorlásversenyen.

Elveszett napvitorlás

Elveszett napvitorlás2005. június 21-én 19:46-kor (UTC) útjára indult a Föld első napvitorlása. Ellentmondásos hírek láttak napvilágot arról, vajon a szerkezetnek valóban sikerült-e Föld körüli pályára állnia.

Űrlift-verseny a NASA támogatásával

Űrlift-verseny a NASA támogatásávalEgyüttműködő partnereivel az amerikai űrhajózási hivatal díjat ajánl fel azoknak, akik először fejlesztenek ki olyan technológiákat, amelyek segítségével valamikor a jövőben „űrliftekkel” lehet majd hasznos terhet Föld körüli pályára juttatni.

DART: fél(?)siker

DART: fél(?)sikerA két mesterséges hold teljesen önálló megközelítésének és összekapcsolódásának kipróbálására indított amerikai űreszköz startja sikeres volt, de a kísérlet később idő előtt véget ért.

A textilfestők álma

A textilfestők álmaEurópában évente 160 millió méternyi festett szövet megy veszendőbe amiatt, mert hibás a színe. Az űrtechnológia most segíthet.

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünk

Ínyencségek(?) űrhajósoknak - és új eljárások nekünkMit egyenek a jövendő marsutazók? Az űrhajósok élelmezésének megoldása egyben új élelmiszer-kezelési eljárások bevezetéséhez is hozzájárulhat itt a Földön.

Oda az X-díj

Oda az X-díjHétfőn délután sikerült az első, kizárólag magántőkéből fejlesztett űrhajó, a SpaceShipOne újabb űrugrása is, s ezzel elnyerte a 10 millió dolláros "Ansari X" díjat.

Ma újra: SpaceShipOne

Ma újra: SpaceShipOneA tervek szerint ma indul ismét útjára a Scaled Composites cég SpaceShipOne űrhajója. A cél ezúttal az X-Prize elnyeréséhez szükséges első repülés végrehajtása lesz. Ha a repülés sikeres és két héten belül sikerül megismételni a „mutatványt”, a Scaled Composites-é lesz a 10 millió dolláros díj.

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (2. rész)

Új távlatok az orvostudományban: a súlytalanság (2. rész)Sorozatunk következő részében egy újabb olyan eszközt mutatunk be, amelynek segítségével mikrogravitációs kísérletek végezhetőek földi laboratóriumokban. Az RPM elnevezésű eszköz a sejttenyészet leülepedését gátolja meg, segítségével pedig sejtek szövetekké és szervkezdeményekké való összeállása segíthető elő.

Hűtőruha motorversenyzőknek

Hűtőruha motorversenyzőknekA MotoGP forró futamain az űrhajósok ruhájából kifejlesztett kísérleti öltözettel teszik elviselhetőbbé egy spanyol versenyző életét...

Segítség Alzheimer-kóros betegeknek

Segítség Alzheimer-kóros betegeknekMűholdas helymeghatározó (GPS) rendszeren alapuló, mobiltelefonnal kombinált karkötő figyelmeztet, ha az emlékezetkihagyásban szenvedő beteg elvész.

Holdtalajból oxigén: pályázatot hirdetett a NASA

Holdtalajból oxigén: pályázatot hirdetett a NASA250 ezer dollárt ígér a NASA az első csapatnak, amelyik képes (utánzott) holdi talajból belélegezhető oxigént kivonni.

Gyors internet a gyorsvonaton

Gyors internet a gyorsvonatonAz ESA Telecom segítségével a Thalys nagysebességű expresszen a szélessávú, műholdas kapcsolaton alapuló internet-hozzáférés elérhetővé válik az utasok számára.

A hordozórakétából a szobába

A hordozórakétából a szobábaA mesterséges holdakon és hordozórakétákon alkalmazott mikro-gyorsulásmérők a jövőben a háztartásokban is felbukkanhatnak.

Koponyaröntgen egy „idős páciensen”

Koponyaröntgen egy „idős páciensen”A NASA a rakétaalkatrészek és turbinalapátok vizsgálatára használt csúcstechnikájú röntgenkészülékét egy Tyrannosaurus rex koponyájának kutatására is felajánlotta.

Szuperlassú fény

Szuperlassú fényEgy forradalmi felfedezés következtében még gyorsabbá tehetők az optikai kommunikációs hálózatok.

Sikeres a SpaceShipOne második repülése

Sikeres a SpaceShipOne második repüléseBár a magánűrhajó repülése ezúttal sem volt problémamentes, a repülést sikeresnek nyilvánították. Az újabb repülés akár még ezen a héten (!) várható.

Paralimpiai világcsúcsok...

Paralimpiai világcsúcsok...... az űrtechnológia segítségével. Wojtek Czyz a 100 méteres síkfutás aranyérme után 200 m-en világcsúccsal nyert Athénban, majd megjavította a távolugrás rekordját is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Összesen 246 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus