Új eszközök és anyagok Cikkek: 161 - 180

Az év találmánya Amerikából

Az év találmánya AmerikábólA 2007. év találmányának címéért folyó versenybe a NASA egy speciális szigetelőanyagot nevezett.

Napvitorla-bontás

Napvitorla-bontásSzerencsés esetben még ezen a nyáron, a Falcon-1 rakéta közelgő indításával pályára állhat az első működő napvitorlás.

Energiatakarékos villanymotor

Energiatakarékos villanymotorA 70-es évektől a NASA számára kifejlesztett eljárás segítségével csökkenthető a motorok által elhasznált elektromos energia, miközben növekszik a azok élettartama.

A világegyetem láthatatlan csodái

A világegyetem láthatatlan csodáiAz amerikai űrhivatal részvételével olyan könyvet adtak ki, amelynek segítségével a vakok és gyengénlátók is átélhetnek valamit az űrtácsövek gyönyörű felvételei nyújtotta élményből.

Újra folyik az űrsör

Újra folyik az űrsör A magyar SpaceBeer történet folytatódik...

Tiszta vizet a pohárba

Tiszta vizet a pohárbaTiszta ivóvíz nélkül legfeljebb néhány napig maradhatunk életben. A NASA közreműködésével kifejlesztett víztisztító technológia a Földön is igen hasznos lehet.

Elektromosan vezető szövetek

Elektromosan vezető szövetekA hagyományos rézdrótokkal szemben az űripari alkalmazásokhoz könnyű, hajlékony alternatívát jelenthetnek a speciális műszálak.

Jupiter, Mars, érelmeszesedés

Jupiter, Mars, érelmeszesedésA távoli bolygókról űrszondákkal kapott képek feldolgozására használt számítógépes algoritmusok legújabb alkalmazása a nyaki artériák elmeszesedésének mértékét megmérő orvosi műszer.

Australopithecus és űrkutatás

Australopithecus és űrkutatásTöbb mint kétmillió éves ősemberleleteket francia kutatók a legmodernebb diagnosztikai eszközzel vizsgáltak.

Orbital Express: számítógéphiba

Orbital Express: számítógéphibaA márciusban felbocsátott amerikai műholdpáros az autonóm megközelítéssel és javítással kísérletezik, de váratlan probléma lépett fel.

Olimpia és űrkutatás (2. rész)

Olimpia és űrkutatás (2. rész)Nemrég fenekestől felforgatta az úszóvilágot egy új úszódressz, amelynek viselői sorra döntik meg a világcsúcsokat. A NASA kutatóinak segítségével kifejlesztett ruha főszerephez juthat Pekingben is.

Űrtechnika a bányában

Űrtechnika a bányábanBár a műholdak sok mindent tudnak, a bányák mélyére azért mégsem képesek belátni. Vagy mégis lehet valamire használni ott is az űrtechnikát?

Pattanások ellen NASA-segítség

Pattanások ellen NASA-segítségAz amerikai űrügynökség feladatának tekinti, hogy szakembereit és technológiai eljárásait a mindennapi élet szolgálatába állítsa. Ez (is) jó reklám az űrtevékenységnek...

Miniatűr drótnélküli érzékelők

Miniatűr drótnélküli érzékelőkAz űrállomáson és a tengeri kutatólaboratóriumban alkalmazott érzékelők számos más területen is hasznosíthatók.

Napelemek az űrben és a Földön

Napelemek az űrben és a FöldönA műholdakról is ismerős napelemek félvezetőből készülő eszközök, amelyek a napsugárzás fotonjainak energiáját közvetlenül elektromos energiává alakítják át.

Véget ért az Orbital Express kísérlet

Véget ért az Orbital Express kísérletA közben felmerült műszaki gondok ellenére teljes sikert hozott az önálló műholdjavítást kipróbáló amerikai katonai űrkísérlet.

Szőnyegtisztítás és űrrepülőgép

Szőnyegtisztítás és űrrepülőgépUgyanazzal a technológiával lehet az űrrepülőgép kritikus alkatrészeinek összetételét és a szőnyegekben levő piszok mennyiségét ellenőrizni.

Fényes siker

Fényes sikerA NASA csillogó, ultravékony fényvisszaverő fóliáit az Apollo-program tévéközvetítései óta ismerhetjük. Azóta sok más űrbeli alkalmazás mellett számtalan helyen találkozhatunk velük.

Űrkutatási melléktermékek Japánban (is)

Űrkutatási melléktermékek Japánban (is)A légzsáktól a vonalkódig számos olyan dolog vesz körül bennünket, amelyek végső soron űrkutatási fejlesztésekből vagy alkalmazásokból jutottak el a mindennapi életbe.

Tudományok találkozása

Tudományok találkozásaAz alapkutatás és az alkalmazott tudományok érdekes együttműködése révén orvosi képalkotó eljárásokat adaptálnak csillagászati objektumok háromdimenziós feltérképezésére.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Összesen 256 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019