Új eszközök és anyagok Cikkek: 121 - 140

A műholdak helybe mennek

A műholdak helybe mennekNem, most végre nem egy leeső űreszközről lesz szó! Inkább arról, hogyan segítenek a műholdas alkalmazások a mindennapi életben. Erre gyűjtött össze érdekes, a gyakorlatban is megvalósult európai példákat tavaly egy kötetben az Eurisy szervezet.

Füstérzékelő súlytalanságban

Füstérzékelő súlytalanságbanA Nemzetközi Űrállomáson 2007-ben és 2011-ben is repült az a kísérlet, aminek nyomán biztonságosabbá tehető a fedélzeten a tűzjelző rendszer. Az eredményeket a földi füstérzékelők továbbfejlesztéséhez is alkalmazzák.

Mosható, gyűrhető antenna

Mosható, gyűrhető antennaA ruhába varrható újfajta rádióantennát jól lehet majd alkalmazni a műholdas alapú keresési és mentési feladatoknál.

Metróépítés Budapesten: mennyit süllyed a felszín?

Metróépítés Budapesten: mennyit süllyed a felszín?A címben feltett kérdés megválaszolásához hasznos és fontos, hogy helyszíni méréseket végezzenek. De az eredményt nem csak így, hanem radaros távérzékelő műholdakkal is meg lehet állapítani és ellenőrizni.

Proba-2: utántöltés két évvel a start után

Proba-2: utántöltés két évvel a start utánAz ESA kísérleti techológiákat kipróbáló, 2009 novembere óta pályán levő kis műholdjának manőverező hajtóművei üzemanyag-utánpótlást kaptak, egy új módszer segítségével.

„Zöldebb” üveg űrtechnológiával

„Zöldebb” üveg űrtechnológiávalMi a kapcsolat a modern építészetben használt nagy méretű üvegtáblák gyártása és az űrkutatás között?

Lézerrel az űrszemét ellen

Lézerrel az űrszemét ellenViszonylag olcsón, kisebb teljesítményű földi lézerekkel is lehetne csökkenteni az alacsony pályákon keringő hulladék mennyiségét – állítja egy új tanulmány.

A tűzálló ruha karrierje

A tűzálló ruha karrierjeAz Apollo-1 űrhajósainak halála irányította a figyelmet a tűzbiztos ruhaanyagra, amely az 1980-as évektől kereskedelmi forgalomba is került, s mára már számos helyen sikerrel alkalmazzák.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (4. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (4. rész)Az EO-1 egy „gondolkodó műhold”, mégis a NASA egyik legolcsóbb földmegfigyelő űreszköze.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (2. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (2. rész)A hiperspektrális érzékelők jelentik a műholdas távérzékelés jövőjét. Az EO-1 Hyperion nevű műszere a látható és infravörös tartományban, 200-nál is több sávban érzékeny.

A szomáliai kalózok bázisai műholdképekről?

A szomáliai kalózok bázisai műholdképekről?Az űrfelvételeken természetesen nincs jól látható X-szel jelölve, hol bujkálnak a kalózok, de vannak közvetett módszerek, amelyekkel a nyomukra lehet találni.

Szőlőtermesztés műholdas segítséggel

Szőlőtermesztés műholdas segítséggelKell még egy kis öntözés a tökéletes terméshez, vagy nem? A dél-afrikai szőlőtermesztők idén már használták azt a szabadon hozzáférhető szolgáltatást, amely választ ad a kérdésre, műholdas távérzékelési adatok felhasználásával.

A Fehér Madár nyomában

A Fehér Madár nyomábanA Francia Űrügynökség is segíti azokat, akik megpróbálnak rábukkanni Nungesser és Coli szerencsétlenül járt repülőgépének roncsaira. A két francia 1927-ben 12 nappal Lindbergh előtt repülte át az Atlanti-óceánt – de sosem szálltak le.

Por az űrben – és a szőnyegben

Por az űrben – és a szőnyegbenA már a világűrben is többször vizsgázott pordetektor átalakított változata most porszívókba építve mondja meg, hogy elég volt-e már a szívásból...

A Philae lába és a lézervágó

A Philae lába és a lézervágóMi a közös az európai Rosetta üstökösszonda leszálló egységének lábában és egy német vállalat precíziós lézeres megmunkáló berendezésében?

Felfújható antennák

Felfújható antennákAz űrtevékenység megbízható és hatékony távközlési módszereket igényel. Az űrben kipróbált technológiák egy idő után más, földi alkalmazásokban is felbukkannak. Ilyenek a felfújható antennák is.

Műholdtankolás a láthatáron?

Műholdtankolás a láthatáron?Miközben nálunk is egyre drágul az autókba szánt üzemanyag, egy kanadai cég műholdak számára készült „töltőállomást” készül telepíteni geostacionárius pályára. Már meg is van az első reménybeli vásárló: az Intelsat.

„Űrnadrág” motorosoknak

„Űrnadrág” motorosoknakA hagyományos farmernadrág szövetébe szőtt speciális szálakkal kényelmes, mégis különleges védelmet nyújtó ruhadarab állítható elő. A szálak anyagát korábban az ESA YES-2 űrkísérletében is használták.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (3. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (3. rész)Az ALI (Advanced Land Imager) detektort azért építették, hogy megalapozzák a régebbi amerikai Landsat földmegfigyelő műholdak technológiájának megújítását.

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (1. rész)

Az innovatív EO-1 műhold tíz éve (1. rész)Egy évre tervezték, de novemberben múlt tíz éve, hogy a NASA pályára állította az új technológiai megoldások kipróbálására szánt, most is működő Earth Observing-1 (EO-1) földmegfigyelő mesterséges holdját.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Összesen 264 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019