Távoli világok kutatói Cikkek: 901 - 920

Törölték a Dawn szondát

Törölték a Dawn szondátBő egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a NASA-nál bizonytalanná vált a Dawn kisbolygókutató szonda idei indítása. Most kimondták rá a halálos ítéletet is...

Közelít a Marshoz az új „felderítő”

Közelít a Marshoz az új „felderítő”A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szondája március 10-én áll a vörös bolygó körüli pályára.

A Mars-utazás nehézségei

A Mars-utazás nehézségeiMár 1972-ben, az utolsó holdraszállás után készen állt a technika az első emberes Mars-utazás megvalósítására – állítják sokan. Ám ezzel szemben még napjainkban is sok leküzdendő akadály magasodik a bolygó emberes meghódítása előtt.

PROGRAMAJÁNLÓ: A Naprendszer felderítése

PROGRAMAJÁNLÓ: A Naprendszer felderítéseHírportálunk Olvasóinak talán ismerősen cseng Bálint Tibor neve. A JPL és a CalTech munkatársa a közeli és a távoli jövő űrszondáiról tart előadást február 7-én, Budapesten.

Kocsikerék az égen – színesben

Kocsikerék az égen – színesbenNégy űrcsillagászati mesterséges hold különböző hullámhossz-tartományokban készített felvételeiből állították össze a Kocsikerék-galaxis gyönyörű (de hamis) színes képét.

Kedden indulhat a Plútó-szonda

Kedden indulhat a Plútó-szondaJanuár 17-én (közép-európai idő szerint az esti órákban) indulhat el Floridából az első űrszonda az utolsó, helyszíni eszközökkel még nem kutatott bolygó, a Plútó felé. Az út a fagyott világig kilenc és fél évig tart.

Csak 2010-ben térne haza a Hayabusa

Csak 2010-ben térne haza a HayabusaSzinte biztos, hogy a japán szonda már nem tudja elérni az eredetileg tervezett, Föld felé vezető pályáját. A legfrissebb híreket ismertetjük.

Veszélyben a Hayabusa végső célja

Veszélyben a Hayabusa végső céljaA legfrissebb értesülések szerint bizonytalan, hogy rendbe tudják-e szedni a kisbolygókutató szondát a visszaindulásig. A mintavétel sikere is kétséges.

Az Enceladus gejzírei

Az Enceladus gejzíreiAmi a Cassini korábbi adataiból már sokak számára nyilvánvaló volt, most bebizonyosodott: az Enceladuson gejzírek vannak.

Pillantás a Földre

Pillantás a FöldreMegkezdődött a Venus Express tudományos eszközeinek a tesztelése és kalibrációja. A VIRTIS detektorral a Földről is készítettek méréseket.

Újraéledt ultraibolya csillagászati hold

Újraéledt ultraibolya csillagászati holdImmár másodszor sikerült új életet lehelni az 1999 óta pályán levő amerikai FUSE mesterséges holdba.

Újabb infravörös „csillagász” Föld körüli pályán

Újabb infravörös „csillagász” Föld körüli pályánSikeresen startolt Japán első infravörös csillagászati mesterséges holdja, az ASTRO-F.

40 éve történt: Az első Földön kívüli leszállás

40 éve történt: Az első Földön kívüli leszállásIlyen címek a bulvársajtóban olvashatóak időnként, most mégis kölcsönvettük, mert szóról szóra igaz: ma 40 éve szállt le az első ember építette űreszköz (a Luna-9) a Holdon.

Idén mégsem „virrad fel” a Hajnal

Idén mégsem „virrad fel” a HajnalA NASA pénzügyi és technikai okokra hivatkozva el fogja halasztani a Ceres és a Vesta kisbolygók közeli tanulmányozására szánt Dawn szonda erre az évre tervezett startját.

Távoli világok űrszondája:
A REPÜLÉS PILLANATAI

Távoli világok űrszondája:<br>A REPÜLÉS PILLANATAIAz ŰRVILÁG az elmúlt három napban folyamatosan nyomonkövette az utolsó bolygóhoz indítandó űrszonda – végül sikerrel záródó – starterőfeszítéseit.

Magyar kutató dolgozott a Spitzer-űrtávcsővel

Magyar kutató dolgozott a Spitzer-űrtávcsővelA Spitzer-űrtávcső még nem olyan régi és ismert darab, mint a Hubble, ám az infravörös csillagászok hamarjában a szívükbe zárták. És most mi magyarok is a szívünkbe zárhatjuk, mert egy honfitársunk jelenthetett be általa új eredményeket.

Megnyílik a csillagászok számára a Szuzaku

Megnyílik a csillagászok számára a SzuzakuA legújabb röntgencsillagászati hold, a japán Szuzaku nemrég észlelési lehetőséget hirdetett a világ csillagászai számára. Eközben az első próbamegfigyelések eredményeiből is közzétettek néhányat.

A Titan első nevei

A Titan első neveiElkészült a Titan első névanyag-csokra. A Szaturnusz Titan nevű, narancs ködbe burkolódzó holdját lassan felderíti a Cassini űrszonda radarja.

Csendben „kimúlt” egy űrcsillagászati hold

Csendben „kimúlt” egy űrcsillagászati holdA tervezett élettartamát jócskán túlélt, sikeres japán HALCA rádiócsillagászati mesterséges holdat november 30-tól már nem működtetik tovább.

Turbulencia a születő csillagok körül

Turbulencia a születő csillagok körülEgy új számítógépes szimuláció szerint egy születő csillag tömege - ezáltal életútja és élettartama is - már a legelején eldől. A környezetében uralkodó turbulenciák miatt a csillag később már nem tud anyagot vonzani magához.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59
Összesen 1168 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019