Távoli világok kutatói Cikkek: 841 - 860

PROGRAMAJÁNLÓ: A Magyar Tudomány Ünnepe

PROGRAMAJÁNLÓ: A Magyar Tudomány ÜnnepeA november elején induló és a hónap végéig tartó országos rendezvénysorozat kínálatából űrkutatási vonatkozású eseményeket ajánlunk érdeklődő olvasóink figyelmébe.

Rádióteleszkóp a SETI-nek

Rádióteleszkóp a SETI-nekAz Allen Telescope Array jelenleg 42 rádióteleszkópból álló rendszere 2007. október 11-én kezdte meg a működését. "Ez az első olyan, nagy [rádió] teleszkóp, amely kimondottan a földön kívüli értelem utáni kutatásra épült", mondja a földön kívüli civilizációk kutatásának egyik vezető amerikai szakértője, Seth Shostak.

A Mars helyett kisbolygóra utazzunk?

A Mars helyett kisbolygóra utazzunk?A NASA berkein belül is szóba került: a Mars-utazás alternatívája lehetne, ha űrhajósok látogatnának meg egy földközeli kisbolygót.

Égtérkép infravörösben

Égtérkép infravörösbenA japán Akari csillagászati műhold még dolgozik, de lassan kifogy a detektorokat hűtő folyékony hélium. Közzétették az égbolt több mint 90%-áról készített infravörös képet.

Startra kész a kisbolygókutató szonda

Startra kész a kisbolygókutató szondaKevés előkészületben levő űreszközzel foglalkoztunk már eddig is olyan sokat, mint a NASA Dawn szondájával. Az indításra most már csak egy bő hetet kell várni!

Már nem földi, még nem űrcsillagászat

Már nem földi, még nem űrcsillagászatSikeresen túl van az első próbaúton a NASA repülő infravörös csillagászati obszervatóriuma.

Rádióteleszkóp-rendszer a déli féltekén

Rádióteleszkóp-rendszer a déli féltekénA még ebben az évtizedben induló beruházás várhatóan 1,9 milliárd dollárba kerül, s a világ legnagyobb ilyen rendszere jön általa létre.

A NASA a Holdat bombázná

A NASA a Holdat bombáznáEgy néhány éven belül megvalósuló becsapódási kísérlettel kívánja a NASA felmérni, mennyi vízjég és milyen koncentrációban rejtőzhet a Hold déli pólusának örökké árnyékban lévő krátereinek mélyén. Az eredmények az emberes expedíciók helyszínét segíthetnek eldönteni.

A Hubble vesztesége

A Hubble veszteségeAz űrtávcső legtöbbet használt ACS kamerája ismét meghibásodott. Ezúttal kevés az esély a működésének teljes helyreállítására.

A 2011-ben indítandó Mars-szondákról

A 2011-ben indítandó Mars-szondákrólA NASA 2007-ben indítja a Mars Scout program első űrszondáját, a Phoenixet. Ezt 2011-ben a következő szériatag követi, melyről hamarosan döntés születik.

Továbbjutott európai programjavaslatok

Továbbjutott európai programjavaslatokAz Európai Űrügynökség (ESA) 2015 és 2025 közötti tudományos programjaira a nyári határidőig ötven javaslat érkezett. Most megnevezték az első bírálati forduló nyerteseit.

Végre úton a Dawn

Végre úton a DawnDelta-2 hordozórakétával elhagyta a Földet a NASA kisbolygókutató űrszondája, amely a Vestát, majd később a Cerest is közelről tanulmányozza majd.

A Voyager űrszondák 30 éve

A Voyager űrszondák 30 éveHárom évtizeddel ezelőtt indult az emlékezetes sikerű Voyager-2 és Voyager-1 a Naprendszer óriásbolygói felé.

Dawn: szeptemberre halasztva

Dawn: szeptemberre halasztvaMégsem indul júliusban a Ceres és a Vesta felé az amerikai űrszonda. Az elsőbbség a Phoenix marsszondáé.

SOFIA = Lindbergh

SOFIA = LindberghA NASA és a DLR repülő infravörös csillagászati obszervatóriumát Charles Lindbergh transzatlanti útjának 80. évfordulója tiszteletére a repülés úttörőjéről nevezték el.

Milyen messze van a Hold?

Milyen messze van a Hold?Átlagosan 385 ezer km-re. De lézertávmérési módszerrel erre a kérdésre néhány centiméteres pontossággal választ lehet adni.

Új „magyar kisbolygók”

Új „magyar kisbolygók”A Naprendszer kis égitesteiből rengeteg van, de vannak közöttük szívünknek kedvesebbek is, a magyarokról elnevezett űrsziklák. Most ez a maroknyi család újabb tagokkal bővült, Berkó Ernő amatőrcsillagász és Puskás Öcsi is kapott egyet-egyet.

Hamarosan hazaindul a Hayabusa

Hamarosan hazaindul a HayabusaAhhoz, hogy a Hayabusa japán kisbolygó-kutató űrszonda 2010-ben valóban visszajusson a Földhöz, 2007 februárjában el kell hagynia az Itokawa kisbolygó pályáját.

Rendben halad a Dawn tesztelése

Rendben halad a Dawn teszteléseA kisbolygó-kutató amerikai Dawn tesztelése megfelelően halad, így egyelőre nincs akadálya, hogy az űrszondát 2007. június 20-án útnak indítsák.

Mi lesz Japán 3. holdszondájával?

Mi lesz Japán 3. holdszondájával?Miközben a japán űrkutatók a SELENE holdszonda indítására készülnek, komoly veszélybe került a következő küldetés, a Lunar-A megvalósítása.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59
Összesen 1168 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019