Távoli világok kutatói Cikkek: 821 - 840

A világmindenség - könyvajánló

A világmindenség - könyvajánlóA Typotex Kiadó jelentette meg magyarul Timothy Ferris könyvét, amely a modern kozmológiai elméletekkel foglalkozik, olvasmányos formában.

Irány az Alfa Centauri?!

Irány az Alfa Centauri?!Nemrég felröppent a hír, hogy közvetett úton a Földhöz hasonló bolygó(k) létére következtettek a közeli Alfa Centauri csillag körül. De hogyan mehetnénk oda megnézni?

Furcsán mozgó űrszondák

Egyelőre megmagyarázatlan okból több Naprendszer-kutató űrszonda sem pontosan a modelleknek megfelelően mozgott, amikor megközelítette a Földet.

Csillagkeletkezési régiók nyomában

Csillagkeletkezési régiók nyomábanTovább válogatunk az AKARI (ASTRO-F) eredményeiből. A csillagfejlődés, és így a csillagok keletkezésének kutatása szintén jelentős szerepet kap a kijelölt tudományos területek között.

Elektromos Hold

Elektromos HoldA holdpor elektrosztatikus feltöltődése akár „rövidre zárhatja” a következő évtized második felére tervezett holdi expedíciókat.

Mikro-ívmásodperces felbontás felé (2. rész)

Mikro-ívmásodperces felbontás felé (2. rész)A 2012-ben felbocsátandó japán ASTRO-G mesterséges holddal és a földi rádióteleszkópok alkotta hálózattal akár 40 mikro-ívmásodperces szögfelbontást is el lehet majd érni!

A legközelebbi aktív galaxis

A legközelebbi aktív galaxisKülönböző hullámsávokban készült földi és űrcsillagászati képekből összeállították a Centaurus A gyönyörű hamis színes képét.

Gamma-kitörések a világegyetemben a felfedezéstől napjainkig (3. rész)

Gamma-kitörések a világegyetemben a felfedezéstől napjainkig (3. rész)A gamma-kitörések során óriási mennyiségű energia szabadul fel. Adódik a kérdés, hogy milyen jelenség van a folyamat hátterében, mi az a „motor”, ami hajtja a robbanást.

Gamma-kitörések a világegyetemben a felfedezéstől napjainkig (1. rész)

Gamma-kitörések a világegyetemben a felfedezéstől napjainkig (1. rész)A gamma-kitörések története a hatvanas években kezdődött. A hidegháború közepén az Egyesült Államok egy sor műholdat bocsátott fel, hogy ellenőrizze, betartja-e a Szovjetunió a nukleáris teszteket tiltó egyezményt.

Az év tíz legfontosabb eseménye

Az év tíz legfontosabb eseményeAz év vége felé kínálkozik az alkalom, hogy összegyűjtsék a legfontosabbnak tartott eseményeket és kutatási erdményeket. Megtette ezt a NASA is.

Sombrero az égen

Sombrero az égenA híres M104 galaxisnak a Hubble-űrtávcsővel készített képe újrafeldolgozás után többet mutat a korong porfelhőiből.

Hiányzik a plutónium

Hiányzik a plutóniumFogyóban vannak az Egyesült Államok plutónium-238 készletei, ami a NASA későbbi, a Naprendszer távoli vidékeire küldendő űreszközeinek energiaellátása szempontjából rossz hír.

Europa-expedíció(k)

Europa-expedíció(k)Egy „komoly” amerikai kísérlettel szinte egyidőben magyar középiskolások a Balatonon próbáltak ki egy olyan szerkezetet, amelyhez hasonlóval valamikor talán a Jupiter jéggel borírott felszínű Europa holdját is kutathatják.

Galaxisok keletkezése és fejlődése

Galaxisok keletkezése és fejlődéseInduló sorozatunkban a japán AKARI (ASTRO-F) infravörös csillagászati műhold érdekes eredményeiből válogatunk.

A világegyetem láthatatlan csodái

A világegyetem láthatatlan csodáiAz amerikai űrhivatal részvételével olyan könyvet adtak ki, amelynek segítségével a vakok és gyengénlátók is átélhetnek valamit az űrtácsövek gyönyörű felvételei nyújtotta élményből.

Mikro-ívmásodperces felbontás felé (1. rész)

Mikro-ívmásodperces felbontás felé (1. rész)Ezzel a címmel rendeztek konferenciát december elején Japánban a következő generációs űr-VLBI mesterséges hold, az ASTRO-G tudományos programjának előkészítésére.

Gamma-kitörések a világegyetemben a felfedezéstől napjainkig (4. rész)

Gamma-kitörések a világegyetemben a felfedezéstől napjainkig (4. rész)Nehezen hihető, hogy a hipernóva modell, amely a hosszú gamma-kitöréseknél bevált, alkalmazható lenne a rövideknél is.

Gamma-kitörések a világegyetemben a felfedezéstől napjainkig (2. rész)

Gamma-kitörések a világegyetemben a felfedezéstől napjainkig (2. rész)A BATSE nevű műszer a NASA Compton műholdján megmutatta, hogy gamma-kitörések nagyjából napi gyakorisággal történnek.

Mi várható 2008-ban? (1. rész)

Mi várható 2008-ban? (1. rész)Immár hagyomány, hogy az új év első napjaiban felsorolunk néhány, az elkövetkező esztendőre várható érdekes űrkutatási eseményt. Kezdjük az automata űreszközökkel!

Késik a 2011-es amerikai Mars-szonda

Késik a 2011-es amerikai Mars-szondaA NASA két évvel eltolja a Mars Scout program keretében indítandó következő űrszonda eredetileg 2011-re tervezett startját.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59
Összesen 1174 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019