Távoli világok kutatói Cikkek: 761 - 780

Bachot hallgatni a Marson?

Bachot hallgatni a Marson?Az igazán lelkes koncertlátogatók messzire is hajlandók elutazni egy-egy zenei csemegéért. No de a Marsra?

REJTVÉNY: Asztro-részecskefizika

REJTVÉNY: Asztro-részecskefizikaA részecskefizika számára a kezdeti univerzum nem volt egyéb, mint egy költségvetési megszorítások nélkül üzemelő gyorsító.

RadioAstron (3. rész: Start 2009-ben!)

RadioAstron (3. rész: Start 2009-ben!)Október végén nemzetközi konferenciát rendeztek az orosz űr-VLBI műholddal kapcsolatban. Most az Űrvilág olvasói is megpillanthatják a készülő űreszköz darabjait.

RadioAstron (2. rész: A program átalakulása)

RadioAstron (2. rész: A program átalakulása) A sokáig halogatott orosz űr-VLBI műhold megvalósítása az ezredforduló tájékán lelassult. Később a program jelentősen átalakult, de sosem állt le!

Kevés a remény a holdi vízre

Kevés a remény a holdi vízreA japán Kaguya űrszonda friss mérései alapján sem valószínű, hogy a Hold déli pólusánál jelentős mennyiségű fagyott víz volna.

Elindult az IBEX

Elindult az IBEXA startra a Csendes-óceáni Kwajalein-atollról, egy repülőgépről indított Pegasus rakétával került sor, közép-európai idő szerint október 19-én 19:47-kor

Újfajta pulzár gamma-tartományban

Újfajta pulzár gamma-tartománybanA NASA új Fermi-űrtávcsöve (korábbi nevén GLAST) olyan gyorsan forgó neutroncsillagot fedezett fel, amely a maga nemében az első: csak gamma-tartományban észlelhető.

Új műhold a Naprendszer határvidékének kutatására

Új műhold a Naprendszer határvidékének kutatására Néhány nap múlva indulhat az amerikai IBEX, hogy a napszél és a csillagközi anyag kölcsönhatását tanulmányozza.

50 éves a NASA (3. rész: A Naprendszer új titkai)

50 éves a NASA (3. rész: A Naprendszer új titkai)Van a NASA-nak egy szekciója, amely töretlenül szállítja a sikereket és szerencsére nem került semmiféle válaszút elé: az űrszondás Naprendszer-kutatás. Az elmúlt öt év e területen a legendás idők közé tartozott.

Magyarokra figyeltek a világ űrkutatói

Magyarokra figyeltek a világ űrkutatóiA mai nap a glasgowi világűrkongresszuson különleges nap volt a magyar résztvevők számára. Két magyar fiatal is előadást tartott, ketten szekciót elnököltek, egy ötödik pedig egy különleges díjjal kitüntetett előadást tartott.

Képek egy exobolygóról

Képek egy exobolygórólA tőlünk mindössze 25 fényévre levő Fomalhaut óriásbolygójának elmozdulását a Hubble-űrtávcső két, 21 hónap különbséggel készült felvételén fedezték fel.

MEGFEJTÉS: Beppo hölgyei

MEGFEJTÉS: Beppo hölgyeiGiuseppe Occhialini olasz fizikusról az 1996 és 2003 közt repült olasz-holland BeppoSAX röntgencsillagászati műholdat nevezték el.

Egyelőre megjavult a Hubble

Egyelőre megjavult a HubbleSikerült újraindítani az űrtávcső tudományos műszereit. A küszöbön álló helyszíni nagyjavításra még februárban sem lesz kész az Atlantis.

RadioAstron (1. rész: A feltámadás előtt)

RadioAstron (1. rész: A feltámadás előtt)Az orosz rádiócsillagászati műhold tervezése még az 1980-as években kezdődött. Most úgy tűnik, hogy jövőre végre el is indulhat a program.

Csillagászati diákvetélkedő

Csillagászati diákvetélkedőKözeledik a csillagászat éve! A 2009-es hazai eseménysorozat egyik állomása egy többfordulós vetélkedő, középiskolások háromfős csapatai számára. A verseny már most novemberben indul.

MEGFEJTÉS: A kétféle tömeg

MEGFEJTÉS: A kétféle tömegA tehetetlen tömeg és a gravitációs tömeg egyenértékűségével kapcsolatban Isaac Newton és Eötvös Loránd nevére voltunk kíváncsiak. Megtudhatjuk, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

REJTVÉNY: A kétféle tömeg

REJTVÉNY: A kétféle tömeg A tehetetlen tömeg és a gravitációs tömeg egyenértékűsége miatt van végső soron súlytalanság a Föld körül keringő űrhajókban. Rejtvényünkben két fizikus nevét keressük.

A COROT furcsa exobolygója

A COROT furcsa exobolygója A francia-európai űrtávcsővel felfedezett COROT-exo-3b különös tulajdonságaival kilóg az eddig ismert exobolygók sorából.

Véget ért az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus

Véget ért az 59. Nemzetközi VilágűrkongresszusOktóber 3-án pénteken véget ért az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus. Az öt nap során 152 szekcióban több mint 1600 előadáson vehettek részt a konferencia látogatói.

Elkezdődött az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus

Elkezdődött az 59. Nemzetközi VilágűrkongresszusTöbb mint 2000 szakember találkozik ezen a héten a skóciai Glasgow-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Világűrkongresszuson, hogy megvitassák az elmúlt egy év űrkutatási eseményeit, és bemutassák egymásnak elképzeléseiket.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59
Összesen 1168 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019