Távoli világok kutatói Cikkek: 701 - 720

MEGFEJTÉS: A kétféle tömeg

MEGFEJTÉS: A kétféle tömegA tehetetlen tömeg és a gravitációs tömeg egyenértékűségével kapcsolatban Isaac Newton és Eötvös Loránd nevére voltunk kíváncsiak. Megtudhatjuk, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

REJTVÉNY: A kétféle tömeg

REJTVÉNY: A kétféle tömeg A tehetetlen tömeg és a gravitációs tömeg egyenértékűsége miatt van végső soron súlytalanság a Föld körül keringő űrhajókban. Rejtvényünkben két fizikus nevét keressük.

A COROT furcsa exobolygója

A COROT furcsa exobolygója A francia-európai űrtávcsővel felfedezett COROT-exo-3b különös tulajdonságaival kilóg az eddig ismert exobolygók sorából.

Véget ért az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus

Véget ért az 59. Nemzetközi VilágűrkongresszusOktóber 3-án pénteken véget ért az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus. Az öt nap során 152 szekcióban több mint 1600 előadáson vehettek részt a konferencia látogatói.

Elkezdődött az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus

Elkezdődött az 59. Nemzetközi VilágűrkongresszusTöbb mint 2000 szakember találkozik ezen a héten a skóciai Glasgow-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Világűrkongresszuson, hogy megvitassák az elmúlt egy év űrkutatási eseményeit, és bemutassák egymásnak elképzeléseiket.

Atomreaktort fejleszt a NASA a Holdra

Atomreaktort fejleszt a NASA a HoldraA Holdra visszatérő űrhajósok bázisának elektromos energiára is szüksége lesz. Az ellátás biztosítására egy miniatűr nukleáris erőmű lehetősége is számításba jöhet.

REJTVÉNY: Fellövés és ionhajtómű

REJTVÉNY: Fellövés és ionhajtóműAz Ekren Kiadónál megjelent Űrkorszak című könyv ajándék példányaiért folyó rejtvénysorozat második fordulójában szó esik arról is, hogy miért nem szeretjük, ha a műholdakat „fellövik”...

A hiányzó láncszem a meteoritok és az aszteroidák között

A hiányzó láncszem a meteoritok és az aszteroidák közöttRégóta megválaszolatlan a kérdés, hogy a Földön talált meteoritok összetétele miért csak az esetek igen kis részében egyezik a közeli kisbolygók összetételével.

Óriási galaxishalmaz a távolban

Óriási galaxishalmaz a távolbanAz ESA XMM-Newton röntgencsillagászati műholdjával felfedezték az eddig ismert legnagyobb tömegű galaxishalmazt a távoli univerzumban.

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekeiGalileo, NEAR-Shoemaker, Deep Space-1, Stardust, Hayabusa – ezek az űrszondák mind jártak már kisbolygók közelében. Cikkünk végén a Typotex Kiadó könyvének nyertesét is megnevezzük.

Újfajta pulzár gamma-tartományban

Újfajta pulzár gamma-tartománybanA NASA új Fermi-űrtávcsöve (korábbi nevén GLAST) olyan gyorsan forgó neutroncsillagot fedezett fel, amely a maga nemében az első: csak gamma-tartományban észlelhető.

Új műhold a Naprendszer határvidékének kutatására

Új műhold a Naprendszer határvidékének kutatására Néhány nap múlva indulhat az amerikai IBEX, hogy a napszél és a csillagközi anyag kölcsönhatását tanulmányozza.

50 éves a NASA (3. rész: A Naprendszer új titkai)

50 éves a NASA (3. rész: A Naprendszer új titkai)Van a NASA-nak egy szekciója, amely töretlenül szállítja a sikereket és szerencsére nem került semmiféle válaszút elé: az űrszondás Naprendszer-kutatás. Az elmúlt öt év e területen a legendás idők közé tartozott.

Magyarokra figyeltek a világ űrkutatói

Magyarokra figyeltek a világ űrkutatóiA mai nap a glasgowi világűrkongresszuson különleges nap volt a magyar résztvevők számára. Két magyar fiatal is előadást tartott, ketten szekciót elnököltek, egy ötödik pedig egy különleges díjjal kitüntetett előadást tartott.

Gamma-villanás a „világ végéről”

Gamma-villanás a „világ végéről”A NASA Swift műholdjával megtalálták az eddig ismert legtávolabbi gamma-kitörést. Fénye az univerzum mostani kora néhány százalékának megfelelő idő óta utazott hozzánk.

MEGFEJTÉS: Fellövés és ionhajtómű

MEGFEJTÉS: Fellövés és ionhajtóműLegutóbbi kérdésünkben olyan űreszközök nevére voltunk kíváncsiak, amelyeket ionhajtóművel szereltek fel. Megfejtőink pedig most bizonyára arra kíváncsiak, hogy melyikük nyerte az Ekren Kiadó ajándékkötetét.

Közepes tömegű fekete lyukak: talán mégsincsenek?

Közepes tömegű fekete lyukak: talán mégsincsenek?Az elmúlt években többször is felmerült, hogy kell legyenek a világegyetemben olyan fekete lyukak, amelyek nagyobbak egy csillagnál, de kisebbek egy galaxismagnál. Egyik feltételezett előfordulási helyükről most kiderült, hogy ott nincsenek.

Fermi-űrtávcső lett a GLAST-ból

Fermi-űrtávcső lett a GLAST-bólA NASA Enrico Fermiről nevezte el a nemrég felbocsátott gamma-csillagászati űrobszervatóriumát. Máris elkészült az első égtérkép.

Még hosszú évek az XMM-Newtonnal

Még hosszú évek az XMM-NewtonnalLassan tíz éve, hogy az ESA röntgencsillagászati mesterséges holdját felbocsátották. A sikerre való tekintettel a tudományos programot ismét meghosszabbítják.

Bizonyíték a sötét energiára?

Bizonyíték a sötét energiára?Csillagászok egy csoportja a galaxisok átlagos eloszlását és a mikrohullámú háttérsugárzás egyenetlenségeit vizsgálva bizonyítékot talált a sötét energia létezésére.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
Összesen 1096 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus