Távoli világok kutatói Cikkek: 701 - 720

NASA Top 15

NASA Top 15Mi az a tizenöt esemény és eredmény, amit az amerikai repülési és űrkutatási hivatal a legfontosabbnak talált 2009-ben?

A Hubble karácsonyfája

A Hubble karácsonyfájaA karácsony közeledtével a Hubble-űrtávcsővel dolgozó kutatók egy csodaszép képet hoztak nyilvánosságra.

MEGFEJTÉS: Lagrange-pontok

MEGFEJTÉS: Lagrange-pontokA Földről nézve a Nap átellenes oldalára, az L3 jelű pontba nem érdemes űrszondát küldenünk. Ki nyerte a Természet Világa csillagászati különszámát?

REJTVÉNY: Lagrange-pontok

REJTVÉNY: Lagrange-pontokHosszabb idő után ismét jelentkezünk rejtvényrovatunkkal. Ezúttal a Természet Világa szívességéből a folyóirat most megjelent csillagászati különszámának ajándék példányaiért indulhatnak versenybe olvasóink.

Terzan 5 – egy törpegalaxis maradványa?

Terzan 5 – egy törpegalaxis maradványa?Csillagok szokatlan csoportosulását fedezték fel a Terzan 5 néven ismert gömbhalmazban. E gömbhalmaz lehet a Tejútrendszer központi dudora építőköveinek maradványa.

A legfiatalabb barna törpék

A legfiatalabb barna törpékA NASA Spitzer-űrteleszkópja a feltételezések szerint felfedezte az eddig ismert legfiatalabb barnatörpe-párt. A felfedezés segíthet annak megértésében, hogy hogyan is alakulnak ki a barna törpék.

A Tejútrendszer örvénylő szíve

A Tejútrendszer örvénylő szíveA Csillagászat Nemzetközi Évének jegyében a NASA eddig sohasem látott képeket tett közzé Tejútrendszerünk örvénylő szívéről. A képek planetáriumokba, múzeumokba, könyvárakba és iskolákba jutnak el Amerika-szerte.

Jelentés az űrcsillagászat fellegvárából

Jelentés az űrcsillagászat fellegvárábólSzulágyi Judit csillagászhallgató élménybeszámolója a Space Telescope Science Institute-ban végzett munkájáról.

A japán Vénusz-szonda új neve

A japán Vénusz-szonda új neveA 2010-ben startoló, eddig PLANET-C néven futó űrszonda új elnevezése Akatsuki (magyarul: hajnal). Az érdeklődők a szondával rövid üzenetüket is elküldhetik a Vénuszhoz, csak jelentkezni kell!

Meglepetés a Naprendszer határán

Meglepetés a Naprendszer határánEgy éve indult az amerikai IBEX mesterséges hold, most hozták nyilvánosságra a Naprendszer és a csillagközi tér határterületéről készített első méréseit. A kutatók is meglepődtek.

REJTVÉNY: Nobel-díjasok

REJTVÉNY: Nobel-díjasokA Természet Világa csillagászati különszámában önálló cikk foglalkozik a Nobel-díjat érő csillagászati eredményekkel.

Elindult az infravörös égtérképező

Elindult az infravörös égtérképezőA NASA WISE űrcsillagászati műholdja Delta-2 rakétával állt Föld körüli pályára.

Égi kincsvadászat

Égi kincsvadászatHamarosan indul a NASA új csillagászati műholdja, a WISE, hogy infravörös tartományban minden eddiginél érzékenyebben feltérképezze az egész égboltot.

Saját otthont építő fekete lyuk?

Saját otthont építő fekete lyuk?A Very Large Telescope (VLT) segítségével a csillagászok egy olyan fekete lyukat fedeztek fel, mely feltehetően saját galaxisát építi fel.

Egy formálódó, fiatal bolygórendszer

Egy formálódó, fiatal bolygórendszerHR 8799 jelű csillag rendszerét a Spitzer infravörös űrteleszkóppal térképezték fel.

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Feltárul a Világegyetem

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Feltárul a VilágegyetemA Természet Világa idei első különszáma a Csillagászat Nemzetközi Évét köszönti.

Együtt a Marsra

Együtt a MarsraA NASA és az ESA megállapodást kötött, így a jövőben egyesítik erejüket a Mars űrszondás kutatása érdekében.

Űrcsillagászat Magyarországon

Űrcsillagászat MagyarországonEzzel a címmel rendeztek sikeres konferenciát Budapesten, október 29-én.

Egy gigantikus lencse

Egy gigantikus lencseMik azok a furcsa kék foltok a Hubble-űrtávcsővel készített felvételen?

Harmadszor a Merkúr mellett

Harmadszor a Merkúr mellettAz amerikai MESSENGER űrszonda most még nem, de legközelebb már pályára is áll a Naprendszer legbelső bolygója körül.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
Összesen 1183 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019