Távoli világok kutatói Cikkek: 681 - 700

REJTVÉNY: Huygens, az űrszonda

REJTVÉNY: Huygens, az űrszondaA Christiaan Huygensről szóló rejtvénysorozatunkat mi mással is zárhatnánk, mint egy olyan kérdéssel, ami a tudósról elnevezett európai űrszondával és a Szaturnusz Titan holdjával kapcsolatos.

A Marshoz közelít a Dawn

A Marshoz közelít a DawnAz amerikai kisbolygókutató űrszonda magyar idő szerint holnap hajnalban repül el a Mars mellett, hogy lendületet vegyen további útjához.

MEGFEJTÉS: Huygens és a művészet

MEGFEJTÉS: Huygens és a művészetMa már tudjuk: a Titan légköre olyan sűrű, hogy a hold felszínén állva nem láthatnánk a csillagos égboltot és a Szaturnuszt, amely körül az égitest kering.

Hazafelé tart a Hayabusa

Hazafelé tart a HayabusaHosszú idő után újra beindították az Itokawa kisbolygónál járt japán űrszonda ionhajtóművét. A szonda mintahozó kapszulája 2010 júniusában érhet Földet.

REJTVÉNY: Huygens és a művészet

REJTVÉNY: Huygens és a művészetA 17. századi csillagász Szaturnusz-leírásai nyomot hagytak a tudományos igényű illusztrációk művészetében.

Hamarosan indulhat a Kepler

Hamarosan indulhat a KeplerA NASA március elején induló űrtávcsöve távoli csillagok körüli, akár a Földéhez hasonló méretű bolygókat keres majd.

Pillantás a Hold sötét krátereibe

Pillantás a Hold sötét krátereibeNyilvánosságra hozták az indiai Csándráján-1 holdszondán repülő amerikai radarberendezés első képeit a Hold állandóan sötétben levő sarkvidéki krátereinek belsejéről.

MEGFEJTÉS: Kozmikus környezetvédelem

MEGFEJTÉS: Kozmikus környezetvédelemA Hold védelmét célzó 1979-es nemzetközi egyezményt csak néhány állam emelte jogrendjébe, s pont nem azok, amelyektől „féltenünk” kellene az égitestet...

REJTVÉNY: Kozmikus környezetvédelem

REJTVÉNY: Kozmikus környezetvédelemKi védi meg például a Holdat a modern kori gyarmatosítás hatásaitól?

Ilyen volt 2008...

Ilyen volt 2008... Az év végén szokás összegyűjteni, hogy mi tűnt a legfontosabbnak a leköszönő esztendő eseményei közül.

MEGFEJTÉS: Köd a téli égbolton

MEGFEJTÉS: Köd a téli égboltonHuygens több mint 300 éves rajza és a Hubble-űrtávcső felvétele is az Orion-köd közepét ábrázolja.

REJTVÉNY: Köd a téli égbolton

REJTVÉNY: Köd a téli égbolton Huygenst talán még a Szaturnusznál vagy más bolygóknál is jobban érdekelte az égboltnak egy másik szelete.

Kivételes felvétel egy különös galaxisról

Kivételes felvétel egy különös galaxisrólA Coma galaxishalmaz, mely az éggömb északi felén, a Bereniké haja nevű csillagképben található, egyike a legközelebbi és legtöbb galaxist tartalmazó halmazoknak.

A Földhöz „hasonló” bolygó, a Naphoz hasonló csillag körül

A Földhöz „hasonló” bolygó, a Naphoz hasonló csillag körülA francia-európai COROT űrtávcsővel felfedezték az eddigi legkisebb exobolygót, amelynek átmérője csak kb. kétszer akkora, mint a Földé.

KÖNYVAJÁNLÓ: Christiaan Huygens - Jövő a múltban

KÖNYVAJÁNLÓ: Christiaan Huygens - Jövő a múltbanHuygens jóformán mindennel foglalkozott, és semmit sem publikált. „Mesék” a modern fizika egyik 17. századi megalapozójáról.

A Hubble-űrteleszkóp felvétele egy planetáris ködről

A Hubble-űrteleszkóp felvétele egy planetáris ködrőlAz NGC 2818 egyike a nyílthalmazokban található planetáris ködöknek Tejútrendszerünkben.

Por egy széncsillag körül

Por egy széncsillag körülCsillagászok egy csoportja por képződését figyelte meg egy haldokló csillag körül, egy közeli galaxisban.

Tucatnyi új pulzár a Fermi-űrtávcsőtől

Tucatnyi új pulzár a Fermi-űrtávcsőtőlA NASA tavaly felbocsátott gamma-űrteleszkópjával sorra fedezik fel a pulzárok egy korábban nem ismert, csak a nagyenergiájú tartományban sugárzó osztályába tartozó égitesteket.

Mi várható 2009-ben? (1. rész)

Mi várható 2009-ben? (1. rész) Az új évet egy, a várható érdekes űrkutatási eseményeket összegyűjtő felsorolással szoktuk kezdeni. Íme, az automata űreszközökkel kapcsolatos 2009-es remények.

MEGFEJTÉS: Az Europa óceánja

MEGFEJTÉS: Az Europa óceánjaAz amerikai és európai űrügynökségek arra készülnek, hogy 2020 körül közösen küldenek űrszondákat a Jupiter holdjainak kutatására.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56
Összesen 1114 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus