Távoli világok kutatói Cikkek: 681 - 700

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávcsövekről a Polarisban

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtávcsövekről a PolarisbanHúsz éve állt pályára a Hubble-űrtávcső. A kerek évfordulóhoz kapcsolódva az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban az áprilisi keddi előadásokat az űrteleszkópoknak szentelik.

Terv az Europa jégpáncéljának in situ vizsgálatára

Terv az Europa jégpáncéljának in situ vizsgálatáraNémet és osztrák kutatók kidolgoztak egy berendezést, amely alkalmas lehet a Jupiter Europa holdját borító jégréteg közvetlen vizsgálatára.

CoRoT-9b: az első „normális” exobolygó

CoRoT-9b: az első „normális” exobolygóOlyan, mint a Jupiter, és a Merkúréhoz hasonló pályán kering a csillaga körül. Mégis az eddig ismert exobolygók közül talán a CoRoT-9b hasonlít a leginkább ahhoz a képhez, amit a Naprendszerben alakítottunk ki a bolygókról.

Fiatal csillagok egy középkorú galaxisban

Fiatal csillagok egy középkorú galaxisbanA NASA Spizter infravörös űrtávcsövének felmérése segítségével megtudhatjuk, milyen ütemben keletkeznek új csillagok saját galaxisunkban, a Tejútrendszerben.

A sötét anyagot kereső „detektív”

A sötét anyagot kereső „detektív”A valaha épített egyik legizgalmasabb tudományos mérőeszköz, az Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), megérkezett az ESA hollandiai tesztközpontjába, az ESTEC-be.

Pillantás(ok) a Plútóra

Pillantás(ok) a PlútóraA Hubble-űrtávcső mérései alapján minden eddiginél részletesebb információt kaptak a csillagászok a Plútó felszínéről.

MEGFEJTÉS: Naprendszer

MEGFEJTÉS: NaprendszerA Naprendszer mely holdjainak formálásában játszik kitüntetett szerepet az árapályfűtés? Megtudjuk, ki nyerte helyes megfejtéséért a Természet Világa csillagászati különszámának ajándék példányát.

A fogyókúrázó Sagittarius A*

A fogyókúrázó Sagittarius A*A kutatók előtt régóta ismert tény, hogy a Tejútrendszerünk központi vidékén megbújó nagytömegű fekete lyuk fokozatosan anyagot nyel el. Most viszont úgy tűnik, hogy eddig jelentősen túlbecsülték a behulló anyagmennyiségét.

REJTVÉNY: Naprendszer

REJTVÉNY: NaprendszerAz elmúlt évtizedekben a Naprendszerről rengeteg új ismerethez jutottunk űreszközök segítségével.

Mi várható 2010-ben? (2. rész)

Mi várható 2010-ben? (2. rész)Milyen érdekesnek ígérkező műholdas vagy űrszondás programokért izgulhatunk majd az új évben?

A legtávolabbi csillagbölcsők

A legtávolabbi csillagbölcsőkEgy messzi-messzi galaxisban a csillagászok olyan hatalmas mértékű csillagkeletkezést figyeltek meg, melynek során évente mintegy 250 naptömegnyi csillagközi anyagból keletkeznek újszülött csillagok.

Kozmikus rózsa

Kozmikus rózsaA NASA WISE infravörös űrteleszkópjának felvételét igazán látványosra színezték.

A legjobb közelképek a Phobosról

A legjobb közelképek a PhobosrólAz ESA tegnap hozta nyilvánosságra azokat a képeket, amelyeket a Mars Express szonda március 7-én készített a Mars nagyobbik holdjáról.

A változás szele bentről jön

A változás szele bentről jönHogyan alakíthatják a központi fekete lyukak a számukra otthont adó galaxisok alakját?

Újabb rekorder barna törpe

Újabb rekorder barna törpeEgy szokatlanul alacsony felszíni hőmérsékletű barna törpét fedeztek fel, tovább bővítve ezáltal az ilyen égitestek extrém tulajdonságainak listáját.

Jelentés minden idők legnagyobb csillagászati konferenciájáról

Jelentés minden idők legnagyobb csillagászati konferenciájárólJanuár első hetében tartották az American Astronomical Society éves konferenciáját, ezúttal Washington DC-ben.

Chandra: még legalább 2013-ig

Chandra: még legalább 2013-igA NASA sikeres röntgencsillagászati űrteleszkópjának működését tovább finanszírozzák.

Fiatalok a Világűrkongresszusra

Fiatalok a VilágűrkongresszusraAz űrkutatással foglalkozó 21-33 év közötti fiatal kutatók pályázhatnak az ősszel Prágában rendezendő kongresszuson való részvételük támogatására.

Öt új skalp

Öt új skalpA Kepler-űrtávcső mérései alapján öt új exobolygó felfedezését jelentették be.

MEGFEJTÉS: Nobel-díjasok

MEGFEJTÉS: Nobel-díjasokAz első, kifejezetten röntgencsillagászati célú mesterséges hold az 1970-ben indított Uhuru volt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
Összesen 1183 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019