Távoli világok kutatói Cikkek: 621 - 640

REJTVÉNY: Lagrange-pontok

REJTVÉNY: Lagrange-pontokHosszabb idő után ismét jelentkezünk rejtvényrovatunkkal. Ezúttal a Természet Világa szívességéből a folyóirat most megjelent csillagászati különszámának ajándék példányaiért indulhatnak versenybe olvasóink.

Terzan 5 – egy törpegalaxis maradványa?

Terzan 5 – egy törpegalaxis maradványa?Csillagok szokatlan csoportosulását fedezték fel a Terzan 5 néven ismert gömbhalmazban. E gömbhalmaz lehet a Tejútrendszer központi dudora építőköveinek maradványa.

A legfiatalabb barna törpék

A legfiatalabb barna törpékA NASA Spitzer-űrteleszkópja a feltételezések szerint felfedezte az eddig ismert legfiatalabb barnatörpe-párt. A felfedezés segíthet annak megértésében, hogy hogyan is alakulnak ki a barna törpék.

A Tejútrendszer örvénylő szíve

A Tejútrendszer örvénylő szíveA Csillagászat Nemzetközi Évének jegyében a NASA eddig sohasem látott képeket tett közzé Tejútrendszerünk örvénylő szívéről. A képek planetáriumokba, múzeumokba, könyvárakba és iskolákba jutnak el Amerika-szerte.

Jelentés az űrcsillagászat fellegvárából

Jelentés az űrcsillagászat fellegvárábólSzulágyi Judit csillagászhallgató élménybeszámolója a Space Telescope Science Institute-ban végzett munkájáról.

A japán Vénusz-szonda új neve

A japán Vénusz-szonda új neveA 2010-ben startoló, eddig PLANET-C néven futó űrszonda új elnevezése Akatsuki (magyarul: hajnal). Az érdeklődők a szondával rövid üzenetüket is elküldhetik a Vénuszhoz, csak jelentkezni kell!

Meglepetés a Naprendszer határán

Meglepetés a Naprendszer határánEgy éve indult az amerikai IBEX mesterséges hold, most hozták nyilvánosságra a Naprendszer és a csillagközi tér határterületéről készített első méréseit. A kutatók is meglepődtek.

Űrcsillagászat Magyarországon – konferencia

Űrcsillagászat Magyarországon – konferenciaA Magyar Csillagászati Alapítvány a Magyar Asztronautikai Társaság közreműködésével A Csillagászati Nemzetközi Éve keretében tudományos konferenciát rendez Budapesten, 2009. október 29-én.

Az Androméda-köd ultraibolya képe

Az Androméda-köd ultraibolya képeA Swift műholddal elkészítették a Tejútrendszerhez legközelebbi nagy spirálgalaxis képét, ami minden eddiginél jobb felbontású az ultraibolya tartományban.

Az „új” Hubble első képei

Az „új” Hubble első képeiA Hubble-űrtávcső májusi utolsó nagyjavítása, és az azt követő tesztek után most először hoztak nyilvánosságra csillagászati felvételeket.

Saját otthont építő fekete lyuk?

Saját otthont építő fekete lyuk?A Very Large Telescope (VLT) segítségével a csillagászok egy olyan fekete lyukat fedeztek fel, mely feltehetően saját galaxisát építi fel.

Egy formálódó, fiatal bolygórendszer

Egy formálódó, fiatal bolygórendszerHR 8799 jelű csillag rendszerét a Spitzer infravörös űrteleszkóppal térképezték fel.

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Feltárul a Világegyetem

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Feltárul a VilágegyetemA Természet Világa idei első különszáma a Csillagászat Nemzetközi Évét köszönti.

Együtt a Marsra

Együtt a MarsraA NASA és az ESA megállapodást kötött, így a jövőben egyesítik erejüket a Mars űrszondás kutatása érdekében.

Űrcsillagászat Magyarországon

Űrcsillagászat MagyarországonEzzel a címmel rendeztek sikeres konferenciát Budapesten, október 29-én.

Egy gigantikus lencse

Egy gigantikus lencseMik azok a furcsa kék foltok a Hubble-űrtávcsővel készített felvételen?

Harmadszor a Merkúr mellett

Harmadszor a Merkúr mellettAz amerikai MESSENGER űrszonda most még nem, de legközelebb már pályára is áll a Naprendszer legbelső bolygója körül.

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréja

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréjaA Chandra-röntgenműhold lélegzetelállító felvételt készített a Tejútrendszer galaktikus központjáról, feltárva galaxisunk szívét, annak komplex valójában.

A Planck első adatai biztatóak

A Planck első adatai biztatóakA mikrohullámú háttérsugárzás feltérképezésére készült európai űreszköz megkezdte a munkát, a Földtől másfél millió kilométeres távolságban.

Összeolvadó galaxisok

Összeolvadó galaxisokAz NGC 6240-ről készült látványos felvétel egy hatalmas kozmikus ütközés végső állapotát mutatja.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55
Összesen 1096 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus