Távoli világok kutatói Cikkek: 601 - 620

„Gamma-buborékok” a Tejútrendszer fölött

„Gamma-buborékok” a Tejútrendszer fölöttEddig még nem látott, mintegy 50 ezer fényévnyi kiterjedésű, a nagyenergiájú röntgen- és gamma-tartományban sugárzó alakzatot fedeztek fel a Fermi-űrtávcsővel.

Megnyílt a Világűrkongresszus

Megnyílt a VilágűrkongresszusMa Prágában megkezdődött az öt napon át tartó 61. Nemzetközi Világűrkongresszus.

Kettős bolygórendszert talált a Kepler

Kettős bolygórendszert talált a KeplerEz azt jelenti, hogy tőlünk nézve mindkét exobolygó átvonul a csillaga előtt, s eközben kis fényváltozást okoz. Sőt lehet, hogy van ott egy harmadik is.

Gamma-kitörés napvitorlással

Gamma-kitörés napvitorlássalA nap sugárnyomásával hajtott japán kísérleti IKAROS űrszonda fedélzetén levő mérőműszer sikeresen detektálta egy gamma-villanás jeleit.

Aktív galaxismagok vizsgálata űreszközökkel

Aktív galaxismagok vizsgálata űreszközökkelA Brémában most zajló űrkutatási kongresszuson szóba került a nagyenergiás asztrofizika és a lehető legnagyobb felbontást nyújtó rádió-interferometria (űr-VLBI) is.

Csillagkeletkezés sötét felhőben

Csillagkeletkezés sötét felhőbenVihar előtti csend: a Tejútrendszerben egy rejtélyes sötét felhőben több száz csillagmag bújik meg a kíváncsi tekintetek elől. Ezek életük jelentős fordulópontján tartanak: épp nagy tömegű csillagokká fejlődnek.

Kisebb gond a kisbolygószondával

Kisebb gond a kisbolygószondávalA NASA dolgozik 2007-ben indított, a Vesta és a Ceres felé tartó űrszondája, a Dawn hibájának elemzésén.

A Herschel-űrtávcső egyedülálló felfedezése

A Herschel-űrtávcső egyedülálló felfedezéseAz ESA infravörös űrtávcsöve május 14-én ünnepelte egy éves „születésnapját”. Egy váratlan felfedezéssel is szolgált: egy teljesen üres, buborék jellegű térrész jelenlétét mutatta ki.

Marsi mezőgazdaság

Marsi mezőgazdaságMég mindig nincs a láthatáron a Mars meglátogatása űrhajósokkal, Japánban mégis foglalkoznak már a kutatás következő fázisával: mit és hogyan lehetne termelni az első marsi farmon?

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (2. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (2. rész)A Hubble egy új koncepció legfőbb hírnöke is: az űrtávcső egy világűrben szervizelhető, folyamatosan fejleszthető űreszköz. Nagyrészt ennek köszönheti kivételes sikerét, sőt egyáltalán a létét.

Mozgalmas a Naprendszer határvidéke

Mozgalmas a Naprendszer határvidékeAz amerikai IBEX műhold újabb fél év elteltével jelentős változásokat figyelt meg a helioszféra és a csillagközi tér határán.

RadioAstron: csak 2011-ben

RadioAstron: csak 2011-benTovább húzódik az orosz rádiócsillagászati mesterséges hold indítása.

Kozmikus karambol

Kozmikus karambolEgy új felvétel a Csáp-galaxisokról betekintést enged a csillagászoknak egy galaktikus ütközésbe.

A WISE szerint az égbolt...

A WISE szerint az égbolt......tele van érdekes infravörös forrásokkal. A tavaly decemberben indított amerikai csillagászati műhold július 17-re végzett az első teljes égfelmérésével, de folytatja munkáját.

A COSPAR kongresszus elé

A COSPAR kongresszus eléA világűrben és a világűrből végzett tudományos kutatások összefogására 1958-ban alakult nemzetközi szervezet most tartja 38. kongresszusát Brémában.

A Curiosity kerekei

A Curiosity kerekeiFelszerelték a készülő legújabb amerikai Mars-rover, a Curiosity új fejlesztésű kerekeit.

Hetet egy csapásra

Hetet egy csapásraEgyszerre hét új exobolygó felfedezését jelentették be a francia CoRoT űrtávcső mérései alapján.

Ősi galaxishalmazban „modern” galaxisok

Ősi galaxishalmazban „modern” galaxisokA galaxishalmazok a világegyetem legnagyobb gravitációsan kötött rendszerei. Egy új felfedezés segíthet megérteni, hogyan fejlődnek a galaxisok és hogyan alkotnak halmazokat.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (3. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (3. rész)A Hubble korántsem csak egy sikeres koncepció, vagy bravúros űrszerelések sorozata. Az űrtávcső jelentősége a csillagászat forradalomszerű fellendítésében, egyúttal pedig az űrtudományok sosemvolt hatékonyságú népszerűsítésében áll.

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (1. rész)

A nagy túlélő: 20 éves a Hubble-űrtávcső (1. rész)Aligha van ismertebb űreszköze a világnak, és ez az ismertség nem csak a tudományos közösségre vonatkozik. És alighanem megkockáztatható, hogy tudományos hasznát tekintve is a legek közé sorolható a ma 20 éve felbocsátott HST.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57
Összesen 1123 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019