Távoli világok kutatói Cikkek: 581 - 600

Föld méretű bolygók egy Naphoz hasonló csillag körül

Föld méretű bolygók egy Naphoz hasonló csillag körülA NASA exobolygóvadász űrteleszkópjával felfedezett Kepler-20e és Kepler-20f kis kőzetbolygó, de igen forró, a csillagának közvetlen közelében keringő égitest.

Tycho szupernóvája gamma-tartományban

Tycho szupernóvája gamma-tartománybanCsillagászok a Fermi-űrtávcső segítségével felfedezték, hogy az 1572-es szupernóva maradványa a nagy energiájú gamma-tartományban aktív. A felfedezés jelentős előrelépést jelenthet a kozmikus sugarak keletkezésének megértésében.

Működik az orosz rádió-interferométeres műhold

Működik az orosz rádió-interferométeres műholdA júliusban indított RadioAstron tesztjei rendben haladnak. Egy fényes rádiókvazár megfigyelésével először sikerült interferenciát előállítani a műhold 10 m-es rádióantennája és az effelsbergi 100 m-es rádióteleszkóp között.

Akari: lekapcsolva

Akari: lekapcsolvaA gyakorlatban már a nyáron, de most hivatalosan is végéhez ért a japán infravörös űrteleszkóp működése.

2005 YU55, a kisbolygóvendég

2005 YU55, a kisbolygóvendégAz elnevezés egy néhány száz méteres kisbolygót takar, amely röviddel éjfél után meglehetősen közel, de még biztonságos messzeségben, a Föld-Hold távolság 85%-ának megfelelő távolságban repül el a Föld mellett.

Afrika köszöntötte a Nemzetközi Világűrkongresszust

Afrika köszöntötte a Nemzetközi VilágűrkongresszustOktóber 3-án hétfőn egy kétórás megnyitó ünnepséggel kezdetét vette a 62. Nemzetközi Világűrkongresszus, amelyet első alkalommal rendeznek meg az afrikai kontinensen. Az idei konferencia helyszíne a dél-afrikai Fokváros.

A Juno visszanéz

A Juno visszanézAz augusztus elején a Jupiterhez indított amerikai űrszonda 9,5 millió km távolságból fényképezte a Föld-Hold kettőst.

JWST: még drágább lesz!

JWST: még drágább lesz!A legújabb átvilágítás eredménye szerint 2018 előtt biztosan nem indulna, és összesen 8,7 milliárd dollárba kerülne a James Webb-űrteleszkóp.

Hogyan jut el a Juno a Jupiterhez?

Hogyan jut el a Juno a Jupiterhez?Miért tart öt évig a pénteken indult űrszonda utazása? Milyen utat jár be, amíg 2016 nyarán pályára állhat az óriásbolygó körül?

Közelről is bemutatkozik a Vesta

Közelről is bemutatkozik a VestaA NASA nyilvánosságra hozta a Dawn űrszonda első részletes felvételeit, amelyeket a Vesta kisbolygó körüli pályáról készítettek.

Két rekorder fekete lyuk

Két rekorder fekete lyukKét újonnan felfedezett, akár tízmilliárd naptömeget is elérő fekete lyuk belsejében öt teljes Naprendszer is elférne.

A Gaia első „szárnybontása”

A Gaia első „szárnybontása”A 2013-ban indítandó európai asztrometriai űrszonda napvédő ernyőjét először nyitották ki – egyelőre természetesen a Földön.

Kepler-22b: exobolygó a lakhatósági zónában

Kepler-22b: exobolygó a lakhatósági zónábanAz amerikai Kepler-űrtávcső legújabb bolygófelfedezettje csak alig két és félszer akkora sugarú, mint a Föld, és a Naphoz hasonló csillag körül kering.

A Mars felé vette az irányt az MSL

A Mars felé vette az irányt az MSLA Curiosity rovert szállító űrszonda már nem járhat úgy, mint az orosz Fobosz-Grunt, hiszen a Centaur rakéta-végfokozat második begyújtásával kiszabadult a Föld gravitációs terének fogságából.

Nobel-díj a gyorsulva táguló univerzumért

Nobel-díj a gyorsulva táguló univerzumértA 2011-es fizikai Nobel-díjat megkapó kutatók felfedezésüket a Hubble-űrtávcső segítségével tették.

Felnyitotta szemeit az ALMA

Felnyitotta szemeit az ALMAMunkába állt és elkészítette első felvételét a világ legnagyobb (szub)milliméteres hullámhosszakon működő távcsőrendszere.

Pannonia a Lutetia kisbolygón

Pannonia a Lutetia kisbolygónAz európai Rosetta űrszonda tavaly nyáron repült el a 21 Lutetia kisbolygó közelében. Az égitest egyes területeit az ókori Római Birodalom provinciáiról nevezték el.

Nem barnák, de hidegek is lehetnek a barna törpék

Nem barnák, de hidegek is lehetnek a barna törpékA méretükben a bolygók és a csillagok közé eső égitestek színe a felszíni hőmérsékletüktől függően eltér. A WISE infravörös űrtávcsővel olyan Y típusú törpéket találtak, amelyek leghidegebbike csupán 25 Celsius-fokos.

Úton a Juno a Jupiter felé

Úton a Juno a Jupiter feléA Naprendszer legnagyobb bolygójának eredetét, fejlődését kutató amerikai űrszonda ma indult, és 2016-ban áll majd pályára a Jupiter körül.

Hamarosan indul a Juno

Hamarosan indul a JunoA NASA Jupiterhez készülő űrszondája Floridában már az Atlas-5 hordozórakétára szerelve várja az augusztus 5-én esedékes startot.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59
Összesen 1168 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019