Távoli világok kutatói Cikkek: 561 - 580

Az űr-VLBI koncepciók töredékes története

Az űr-VLBI koncepciók töredékes történeteAz, hogy a VLBI technika felbontóképesség-növelését a bázisvonalak kiterjesztésével az űrbe telepített rádióteleszkópokkal érjék el, már a VLBI kezdeti története során, az 1970-es évek elején felmerült.

Elkészült a Gaia milliárd pixeles „szeme”

Elkészült a Gaia milliárd pixeles „szeme”106 különálló CCD detektorból rakták össze az ESA 2013-ban indítandó űrobszervatóriumának legfontosabb berendezését.

Űr-VLBI az 1980-as években (1. rész)

Űr-VLBI az 1980-as években (1. rész)Startra kész az orosz RadioAstron rádiócsillagászati műhold, amely már az 1980-as évek eleje óta készül. Hogy kezdődött az egész történet?

Már Bajkonurban az orosz rádiócsillagászati hold

Már Bajkonurban az orosz rádiócsillagászati holdA tervek szerint július 18-án végre indulhat a RadioAstron, amelynek előkészületei – magyar vonatkozásokkal is – hosszú évtizedekig tartottak.

Hogy csúsznak el a NASA programjai?

Hogy csúsznak el a NASA programjai?Menetrendszerűen érkeznek a hírek az űrprogramok elszálló költségvetéséről és a sokszor akár éveket késő startokról. Egy elemzés szerint mindez nem a véletlen műve.

Tíz új CoRoT exobolygó

Tíz új CoRoT exobolygóAz idegen csillagok körül keringő bolygók felkutatására készült francia-európai űrtávcső második konferenciáját ezen a héten tartják Marseille-ben. Az új bejelentéseket erre az alkalomra időzítették.

Hosszú álom előtt a Rosetta

Hosszú álom előtt a RosettaAz ESA üstökösszondája az eddigi leghosszabb, 31 hónapos hibernációra készül. 2014-ben érkezik majd a Csurjumov–Geraszimenko-üstököshöz.

A STEREO és a változócsillagok

A STEREO és a változócsillagokA NASA napkutató űrszondapárosa nem csak a „mi csillagunkat”, de távolabbiakat is jól meg tud figyelni. Eddig száznál is több új változócsillagot fedeztek fel a STEREO segítségével.

Triplán fedő hármascsillag – magyar felfedezés!

Triplán fedő hármascsillag – magyar felfedezés!Magyar csillagászok különleges hármascsillagot fedeztek fel a Kepler-űrtávcsővel. Az egzotikus égitestről a tekintélyes Science magazin április 8-i számában számol be a Derekas Aliz és Kiss László által vezetett kutatócsoport.

2418 nap után: Merkúr, végállomás

2418 nap után: Merkúr, végállomásMintegy 7,9 milliárd kilométernyi megtett út után, magyar idő szerint ma hajnalban pályára állt a Merkúr körül az amerikai MESSENGER űrszonda.

Űr-VLBI az 1980-as években (2. rész)

Űr-VLBI az 1980-as években (2. rész)1985-ben a mindkét félnek megfelelő barátságos, „semleges helyszínen”, Budapesten kezdték meg formális együttműködésüket a szovjet és nyugati rádiócsillagászok, hogy megszülethessen a RadioAstron űr-VLBI műhold.

JWST: az űrbe vagy a süllyesztőbe repül?

JWST: az űrbe vagy a süllyesztőbe repül?Újabb ütközetéhez érkezett a James Webb-űrteleszkóp megépítéséért és pályára állításáért folyó „háború”. Még semmi sem dőlt el, de a projektre nehéz idők jöhetnek...

Mit csinál majd a RadioAstron?

Mit csinál majd a RadioAstron?Július 18-án tervezik indítani Bajkonurból azt az orosz rádiócsillagászati műholdat, amely földi rádióteleszkópokkal együttműködve nagy felbontású méréseket végez.

A Merkúr „újrafelfedezése”

A Merkúr „újrafelfedezése”Már három hónapja, hogy a NASA Merkúr-szondája pályára állt a legbelső bolygó körül. Az első tudományos eredményekről nemrég tartottak tájékoztatót.

Fényesedő gyöngysor a szupernóva után

Fényesedő gyöngysor a szupernóva utánAz SN 1987A jelű szupernóva közel négy évszázad óta a legközelebbi csillagrobbanás volt, a szomszédos Nagy Magellán-felhőben. Maradványa a kezdeti halványodás után most fényesedik, a lökéshullám és a környező csillagközi anyag kölcsönhatása miatt.

Mosolygós galaxisarc két fekete lyukkal

Mosolygós galaxisarc két fekete lyukkalŰrtávcsöves megfigyelések szerint a Markarian 739 jelű közeli galaxisban nem egy, hanem két szupernagy tömegű fekete lyuk „lakik”.

OSIRIS-REx: utazás egy kisbolygóhoz

OSIRIS-REx: utazás egy kisbolygóhozA NASA most kiválasztott űrszondás programja keretében 2016-ban automata űreszköz indul egy földközeli kisbolygó felé, majd akár 1-2 kg-nyi anyagmintával hét év múlva visszatér a Földre.

Pioneer-anomália: végleg megfejtve?

Pioneer-anomália: végleg megfejtve?Az 1970-es években indított Pioneer-10 és -11 szondák eddig rejtélyes apró lassulását egy ugyancsak a 70-es évekből származó, eredetileg a számítógépes játékok grafikájához kifejlesztett modell alkalmazásával magyarázták most meg.

PROGRAMAJÁNLÓ: Az exobolygók kereséséről Székesfehérváron

PROGRAMAJÁNLÓ: Az exobolygók kereséséről SzékesfehérváronFöld 2.0 – de hogyan lehet megtalálni? Az előadó Fűrész Gábor, az időpont április 4-én 18 óra, a helyszín a Szabadművelődés Háza.

Már a cél előtt a Merkúr-szonda

Már a cél előtt a Merkúr-szondaKözép-európai idő szerint március 18-án hajnali 2 óra körül eljön a nagy pillanat az amerikai MESSENGER űrszonda számára: pályára állhat a Merkúr körül.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57
Összesen 1123 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019