Távoli világok kutatói Cikkek: 441 - 460

Hatfarkú kisbolygó

Hatfarkú kisbolygóÚgy néz ki, mint egy üstökös, de hat csóvája van, a fő kisbolygóövben kering – a Hubble-űrtávcső képei és amit ábrázolnak.

A legtávolabbi gravitációs lencse

A legtávolabbi gravitációs lencseEgy szerencsés véletlen felfedezés révén sikerült pontosan megmérni egy nagyon távoli galaxis tömegét. A jelenség viszont új kérdést is felvet.

Juno: elrepült, biztonsági üzemmódba kapcsolt

Juno: elrepült, biztonsági üzemmódba kapcsoltTegnap rendben megtörtént az amerikai Jupiter-szonda pályamódosító hintamanővere a Föld mellett. Az űreszköz váratlanul biztonsági üzemmódba kapcsolt, de azért nincs vele nagy baj.

Voyager-1: a Naprendszerben vagy sem?

Voyager-1: a Naprendszerben vagy sem?Az elmúlt hónapok több híre után most a NASA szerint is kijutott a csillagközi térbe a Voyager-1. De elhagyta-e a Naprendszert?

Galaxisütközés – majdnem nyomtalanul?

Galaxisütközés – majdnem nyomtalanul?A Chandra-űrtávcsővel röntgentartományban végzett megfigyelések alapján feltételezik, hogy az NGC 1232 spirálgalaxis bekebelezett egy közeli törpegalaxist.

PROGRAMAJÁNLÓ: Távoli szupernóvákkal a Nobel-díj közelében

PROGRAMAJÁNLÓ: Távoli szupernóvákkal a Nobel-díj közelébenBudavári Tamás előadása augusztus 27-én (kedden) este, Székesfehérváron.

Új feladatot keresnek a Keplernek

Új feladatot keresnek a KeplernekA NASA exobolygókat és csillagrezgéseket vizsgáló űrtávcsövének hibás lendkerekei nem javíthatók, így nem tudnak vele kellő pontossággal célra állni.

Megoldódott a Magellán-áramlás rejtélye

Megoldódott a Magellán-áramlás rejtélyeA Hubble-űrteleszkóp mérései alapján csillagászok egy negyven éves rejtélyt oldottak meg: a Magellán-áramlás eredetét. A Magellán-áramlás gázfelhőkből álló „szalag” a Tejútrendszer körül.

Láthatatlan galaxis a „sötét korból”

Láthatatlan galaxis a „sötét korból”Jó 12 milliárd évvel ezelőtt egy csillag felrobbant és maradványait közel fénysebességgel szórta szét. Halálakor a csillag olyan fényes volt, hogy milliószorosan túlragyogta az otthonául szolgáló galaxist.

Röntgen-exobolygó

Röntgen-exobolygóMost először sikerült röntgencsillagászati űrtávcsővel detektálni egy ismert fedési exobolygót.

A Plancknak is vége

A Plancknak is végeA kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálatára készült európai űrszonda közel négy és fél évnyi működés után elért aktív pályafutásának a legvégére.

Megvan a Neptunusz „elveszett” holdja

Megvan a Neptunusz „elveszett” holdjaKét évtized után először, a Hubble-űrtávcső archív felvételein sikerült a kis égitest nyomára bukkanni.

Ma újra itt a Juno

Ma újra itt a JunoBő két évvel ezelőtt indult az amerikai szonda a Jupiter felé, most mégis visszatér a Földhöz, jó 500 km-re közelítve meg bolygónkat. Ez a gravitációs lendítőmanőver már elég lesz ahhoz, hogy 2016-ban a Jupiter körüli pályára álljon.

Bemutatkozott japán új rakétája

Bemutatkozott japán új rakétájaA modern, szilárd hajtóanyagú Epsilon hordozórakéta első repülése alkalmával szombaton a SPRINT-A műholdat állította pályára.

Elfogadták: újra aktív lesz a WISE

Elfogadták: újra aktív lesz a WISEA NASA egyszer már lekapcsolt infravörös égbolttérképező műholdja három éven át a belső Naprendszert figyeli, kisbolygók után kutatva.

Öt éves a Fermi-űrteleszkóp

Öt éves a Fermi-űrteleszkópEddigi küldetése során a NASA gamma-tartományban működő űrtávcsöve hihetetlenül részletes bepillantást nyújtott a csillagászoknak a távoli galaxisok középpontjában meglapuló fekete lyukaktól egészen a Földünkön tomboló viharokig.

Mi az érdekes az Europán?

Mi az érdekes az Europán?A Jupiter-hold jeges felszíne alatt húzódó tenger régóta az asztrobiológusok érdeklődésének középpontjában áll.

Futó pillantások a röntgenégboltra

Futó pillantások a röntgenégboltraAz ESA XMM-Newton űrtávcsöve 2001 óta szép lassan az égbolt 62%-át felmérte „szabad idejében”, miközben az egyik célforrásról a másikra állt át.

Nóva, szupernóva – kilonóva?

Nóva, szupernóva – kilonóva?Minden eddiginél jobb bizonyítékot gyűjtöttek a Hubble-űrtávcsővel arra, hogy a rövid lefolyású gamma-kitöréseket összeolvadó neutroncsillagok vagy neutroncsillag–fekete lyuk párok okozhatják.

Érzékenyebb ESA-követőantennák

Érzékenyebb ESA-követőantennákAz Európai Űrügynökség (ESA) követőállomás-hálózatának antennáit egy európai fejlesztés nyomán tették még érzékenyebbé.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57
Összesen 1123 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019