Távoli világok kutatói Cikkek: 1101 - 1120

Szupernovára várva

Szupernovára várvaA statisztikák szerint nagyjából évszázadonként lobban fel szupernova a Tejútrendszerhez hasonló spirálgalaxisokban. Ennyi ideje azonban nincs egy csillagásznak, hogy kivárja vizsgálatainak tárgyát, ezért inkább keres egyet magának. Európai csillagászok most egy érdekes projektbe kezdtek, mellyel megpróbálják megállapítani a jövő szupernováinak „szülő-csillagait”.

Integral: „Ködbe” bújt fekete-lyuk?

Integral: „Ködbe” bújt fekete-lyuk?Új csillagászati objektumot kapott távcsővégre a közel egy éve pályán lévő európai csillagászati kutatóműhold, az Integral.

Napisten szekere az égre hág: Lovak a szekérhez (2. rész)

Napisten szekere az égre hág: Lovak a szekérhez (2. rész)A Hold eléréséhez teljesen új eszközparkra – és teljesen új gondolkodásmódra – volt szükség. Amerika hihetetlen pénzügyi erőfeszítés árán teremtette meg a Saturn rakétacsaládot és a holdűrhajót. Mostani évfordulónk alkalmával a kisebbik Saturn rakétával is megismerkedhetünk.

Napisten szekere az égre hág: 35 éve startolt az első Apollo űrhajó (1. rész)

Napisten szekere az égre hág: 35 éve startolt az első Apollo űrhajó (1. rész)John F. Kennedy 1961. május 25-én kapott kongresszusi támogatást arra, hogy az USA embert küldjön a Holdra. 1968. október 11-én, - harmincöt éve – a holdraszálláshoz szükséges eszközrendszer első példánya emberrel a fedélzetén indult próbaútjára.

Az első kanadai űrtávcső

Az első kanadai űrtávcsőImmár két hónapja van pályán Kanada első csillagászati műholdja. A főműszer tesztelését és kalibrációját augusztus 4-én kezdték meg.

Nemsokára visszamegyünk a Jupiterhez

Nemsokára visszamegyünk a Jupiterhez A múlt hét végén a bolygókutatás egyik legnagyszerűbb fejezete zárult a Galileo űrszonda Jupiterbe csapódásával. A balul kezdődött küldetés eredményeiről ma szuperlativuszokban beszélnek a csillagászok és már tervezik a folytatást.

Vasárnap elég a NASA sikerszondája

Vasárnap elég a NASA sikerszondájaA Jupiter körül keringő legendás Galileo-űrszonda sorsa végleg megpecsételődött. A tervek szerint szeptember 21-én beereszkedik a Jupiter örvénylő felhőrétegeibe, ahol a súrlódás miatt fokozatosan felmelegszik, és elég.

A hét képe: “Éledezik” a SIRTF!

A hét képe: “Éledezik” a SIRTF!Mintegy tíz nappal indítása után elkészült a NASA újdonsült űrobszervatóriumának első felvétele.

Elindult az utolsó nagy távcső

Elindult az utolsó nagy távcsőMint arról mindössze néhány perccel a start után beszámoltunk, hétfőn hajnalban nagyszabású program végéhez érkezett a NASA: elindította a "nagy obszervatóriumok" utolsó képviselőjét, a SIRTF infravörös űrtávcsövet.

GYORSHÍR: Elindult a NASA legújabb űrtávcsöve!

GYORSHÍR: Elindult a NASA legújabb űrtávcsöve!Magyar idő szerint 07:35:40-kor a 300. Delta hordozórakéta fedélzetén az amerikai SIRTF infravörös űrtávcső felemelkedett az indítóasztalról.

A Cassini vizsgálódásai a Jupiternél

A Cassini vizsgálódásai a JupiternélA Cassini űrszonda 2004-ben megközelíti a Szaturnuszt. Mit észlelt a Jupiter közelében a magyar kutatók munkáját is dícsérő űreszköz?

Napisten szekere az égre hág: A szekér (3. rész)

Napisten szekere az égre hág: A szekér (3. rész) A holdprogram meghirdetésekor a NASA rendelkezésére mindössze a Mercury űrhajó állt, mely inkább volt nevezhető egy légmentes burkolattal ellátott ülésnek, mintsem űreszköznek. Amerika azonban a Holdhoz akart eljutni és meg is valósította az ehhez szükséges űrhajót. Sorozatunk befejező részében az Apollo parancsnoki és műszaki egységről lesz szó.

Exo-holdak?

Exo-holdak?Kevesebb, mint egy évtizede, az első Naprendszeren kívüli bolygó felfedezésével vált ismeretessé az exobolygók fogalma. Hamarosan azonban az exobolygók körüli holdak is csillagászati ismereteink részesévé válhatnak, - amennyiben a 2008-ban indított ESA űrszonda sikerrel jár.

Születésnap sombreroval

Születésnap sombrerovalBár a Hubble Űrtávcső több mint egy évtizede dolgozik a tudomány számára, a nagyközönség csak 5 évvel ezelőtt nyert bebocsátást abba virtuális képcsarnokba, mely a körénk rajzolódó Világegyetem objektumait tárja elénk.

GYORSHÍR: Európa útban a Hold felé!

GYORSHÍR: Európa útban a Hold felé!Ma 1:14:39-kor sikeresen elindult Kourou-ból az Ariane-5 rakéta legutóbbi példánya. A hordozórakéta "potyautasa" volt a SMART-1, Európa első holdszondája.

A Galileo űrszonda temetésére…

A Galileo űrszonda temetésére…1977-ben születtek az első tervek. A Challenger űrrepülőgép 1986-ban vitte volna fel, tragédiája miatt azonban indítása csúszást szenvedett, végül az 1989. október 18-án pályára állított Atlantis űrsikló fedélzetéről kezdte meg hosszú utazását. A Galileo űrszonda elsőként repült el kisbolygó mellett, felfedezte egy aszteroida holdját, és a Jupiter térségében töltött évek alatt 14 000 felvételt készített a bolygóról és holdjairól.

Zöld lámpa az indiai holdszondának

Zöld lámpa az indiai holdszondánakMiután augusztus 15-én az indiai függetlenség napján az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy támogatja az indiai kutatók és mérnökök azon tervét, hogy holdszondát indítsanak, - a múlt héten az elképzelésre a kabinet is áldását adta.

Minden szem a Marsra szegeződik

Minden szem a Marsra szegeződikAugusztus utolsó napjaiban rengeteg embert csalt ki az éjszakai égbolt alá a hír, a Mars olyan közel kerül a Földhöz, amire 59 000 éve nem volt példa. A kíváncsiság óriási méreteket öltött és ez alól nem voltak kivételek az IKONOS műhold irányítói sem: a csodálatosan részletes földi fotóiról híres szonda is a Marsot fényképezte a földközelség idején.

Brazil rakétaszerencsétlenség: Szomorú nyilatkozatok

Brazil rakétaszerencsétlenség: Szomorú nyilatkozatokMint arról korábban már beszámoltunk, 21 ember vesztette életét és 20 megsebesült, amikor pénteken, helyi idő szerint 13:30-kor egy brazil rakéta felrobbant az alcantarai kilövőálláson.

Brazil tragédia

Brazil tragédia2003. augusztus 22-én, három nappal tervezett indítása előtt felrobbant a brazil VLS-3 rakéta. A tragédia 21 ember halálát okozta.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59
Összesen 1173 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019