Spirit és Opportunity Cikkek: 81 - 94

A Spirit (MER-A) leszáll – folyamatos élő közvetítés

A Spirit (MER-A) leszáll – folyamatos élő közvetítésSikeresen landolt a Spirit a Mars felszínén!
IDŐNKÉNT TÉRJENEK VISSZA HOZZÁNK!
11.20: "A Spirit tökéletes helyen szállt le"- közölte a NASA-JPL egyik illetékese, az eddig beérkezett nyolcvan (!) felvétel elemzése alapján.

Hol járnak az amerikai mars-roverek 2004 első napján?

Hol járnak az amerikai mars-roverek 2004 első napján?A NASA Spirit (korábban MER-A) nevű marsjáró robotja – egyelőre a hővédelemmel ellátott leszállókonténerben – száguld a Mars felé, ahol a tervek szerint január 4-én, közép-európai idő szerint 05:35-kor landol.

Működésben a Spirit és az Opportunity: az első pályamódosítások

Működésben a Spirit és az Opportunity: az első pályamódosításokA NASA iker-marsszondái egyelőre rendben működnek. Az elsőként indított Spirit július 10-én (egy hónappal a start után) már 82,6 millió, míg az Opportunity ugyanazon a napon (három nappal indítása után) 6,6 millió kilométert tett meg. Az előbbi szonda múlt hónap 20-án sikeresen végrehajtotta első pályamodosítását, testvére ezt pénteken kisérli meg...

A LEHETŐSÉG-re még várni kell – tovább halasztva a MER-B indítása

A LEHETŐSÉG-re még várni kell – tovább halasztva a MER-B indításaMiközben a NASA MER-A űrszondája problémamentesen halad a vörös bolygó felé, Opportunity (Lehetőség) névre keresztelt ikertestvérének indulási időpontját ismét módosították: legkorábban 2003. július 6-án, vasárnap eredhet a Szellemiség nyomába.

MER-B/Opportunity: a start néhány nappal elhalasztva

MER-B/Opportunity: a start néhány nappal elhalasztvaA repülési készenlét felülvizsgálata után a NASA szakemberei úgy döntöttek, hogy néhány nappal elhalasztják az ezévi második amerikai marsjáró indítását. Az új dátum: leghamarabb június 28.

Az MER-A startja keddre halasztva

Az MER-A startja keddre halasztvaA tartósan rossz időjárás miatt a NASA ismételten kénytelen volt elhalasztani a marsjáró kettős első tagjának indítását. Eközben az európai Mars Express és Beagle-2 duó már célja felé száguld.

A NASA nyáron két új szondát indít a Marshoz

A NASA nyáron két új szondát indít a MarshozA NASA két új Mars-autóját (MER-1 és MER-2) csak júniusban fogják elindítani, ugyanis bizonyos műszaki problémákat még el kellett hárítani.

Hamarosan célba ér a Spirit!

Hamarosan célba ér a Spirit!2004. január 4-én újabb kísérlet tesz az emberiség a vörös bolygó meghódítására. Ezúttal a tavaly júniusban indult amerikai űrszonda-páros első tagja, a Spirit érkezik meg a Marshoz.

Új pályán az Opportunity

Új pályán az OpportunitySikeresen végrehajtotta a tervezett pályamódosító manővert a Mars felé tartó űrszonda-páros második tagja is.

Támad a Föld - úton a flotta

Támad a Föld - úton a flottaA 2003. évi Mars-indítási ablakban indítani tervezett utolsó Mars-szonda is elhagyta Földünket. Kedden hajnalban sikeresen Mars felé vezető pályára állt a NASA Opportunity névre keresztelt második marsjárója is.

Készülődik a NASA második Mars-járója is!

Készülődik a NASA második Mars-járója is!Ezalkalommal a NASA űrszonda párosának a második tagja, az Opportunity (MER-B) kel útra. Az indítást közép európai idő szerint ma hajnali 5 óra 56 percre tűzték ki, a rossz idő miatt azonban a startot holnapra halasztották.

3, 2, 1, Start! Elindult az amerikai marsjáró!

3, 2, 1, Start! Elindult az amerikai marsjáró!A Spirit úton a Vörös Bolygóhoz!

Az első marsjármű startja hétfőre halasztva

Az első marsjármű startja hétfőre halasztvaIdőjárási problémák miatt a NASA 24 órával elhalasztotta az első marsjáró indítását.

A NASA robotjai már készülődnek a marsi űrszonda-randevúra

A NASA robotjai már készülődnek a marsi űrszonda-randevúra2003 a Mars-kutatás éve lesz, egyszerre négy űrszonda látogatja meg a Vörös Bolygót. A kozmikus találkozóra a NASA két felderítő robotot küld, amelyek felkészülve a májusi indulásra lassan megérkeznek Cape Canaveralba.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 94 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019