Spirit és Opportunity Cikkek: 61 - 80

A küldetés folytatódik

A küldetés folytatódikA NASA Spirit és Opportunity marsjáróinak lejárt a névleges élettartama, de mindkettő jó állapotban van, így akár az év végéig is folytathatja a munkát.

Állóvíz nyomai marsi kőzeteken

Állóvíz nyomai marsi kőzetekenÚjabb szenzációs felfedezés az Opportunity eredményei alapján: a marsjáró eszállóhelyén sós vízből ülepedhettek ki a megvizsgált kőzetek.

Múltbéli folyékony víz nyomai a Marson!

Múltbéli folyékony víz nyomai a Marson!Az Opportunity marsjáró eredményei alapján bizonyossá vált, hogy a mútban folyékony víz volt jelen a bolygó felszínén.

Az eddigi legizgalmasabb képek a Marsról

Az eddigi legizgalmasabb képek a MarsrólSzámos kutató az eddigi legizgalmasabb marsi képekként értékeli az Opportunity marsjáró által lefényképezett sziklákat, ugyanis finom, vékony rétegzettség látható rajtuk. Nagy esély van arra, hogy ezek lesznek az egykori vízborítás eddigi legkomolyabb bizonyítékai.

Sikeresen landolt az Opportunity

Sikeresen landolt az OpportunityÚjabb sikert könyvelhet el a NASA csapata, az Opportunity problémamentesen leszállt a Meridiani Planum térségébe.

Komoly hiba lehet a marsjárón

Komoly hiba lehet a marsjárónA Spirit továbbra sem küld technikai és tudományos adatokat. A repülésirányítók szerint "nagyon komoly hiba van a Spirit marsjáróval".

A marsi talaj kellemetlen meglepetései

A marsi talaj kellemetlen meglepetéseiMegtörtént a Spirit marsjáró első talajelemzése. A kutatók meglepetésére úgynevezett olivin ásványok vannak jelen, amelyek tipikusan vulkáni eredetű kőzetekben fordulnak elő, és víz jelenlétében viszonylag gyorsan elmállanak.

Hol jár az Opportunity?

Hol jár az Opportunity?Hamarosan az Opportunity is bekapcsolódik a Mars-invázióba. Pályamódosítást hajtott végre, s a tervek szerint jövő vasárnap száll majd le a Meridiani Planum területére.

Mars: a leszállóhely első meglepetései

Mars: a leszállóhely első meglepetéseiMegérkezett a Spirit új színes felvétele a Marsról, amelyen kitűnő részletességgel látható az első lehetséges tudományos célpont is. Közben egyre több jel utal arra, hogy a kráterben nem tavi üledékek vannak a felszínen.

Spirit: az első 3D-s panorámakép

Spirit: az első 3D-s panorámaképA január 5-én közép-európai idő szerint 18 órakor megtartott sajtótájékoztatón a NASA bemutatta az első 3D-s képet a leszállóhely környékéről.

Víz nyomai a Guszev-kráterben

Víz nyomai a Guszev-kráterbenA Spirit vizsgálatai újabb előrelépést jelenthetnek a marsi víz történetének kérdésében.

Spirit: az út végén...

Spirit: az út végén...Hosszú utazása után a Spirit végre megérkezett a Bonneville-kráterhez, amelynek pereméről lefényképezte az elé táruló tájat. A kráter belsejébe is bepillantott.

A kráter peremén túl…

A kráter peremén túl…Az Opportunity kameráin keresztül már átpillanthatunk a kráter peremén túlra. A felvételeken látszik a fékezőernyő és a leszállóegység hátsó burka is.

Fantasztikus képeket küld az Opportunity

Fantasztikus képeket küld az OpportunityA második amerikai mars-rover (MER-B, Opportunity) első képei igazán döbbenetes környezetet mutatnak.

Megszólalt az elveszett marsszonda

Megszólalt az elveszett marsszondaJó hírek érkeztek a szerdán elhallgatott Spirit marsjáróval kapcsolatban: a szonda pénteken már kétszer is direkt kapcsolatba lépett a Földdel, és 10, illetve 20 percig adatokat is küldött.

Elhallgatott a marsjáró

Elhallgatott a marsjáróA küldetés irányítói közép-európai idő szerint szerdán este jelentették, hogy a Spirit a tervezett kommunikációs időszakban nem küldött technikai és tudományos adatokat. Ilyen hiba néhányszor az 1997-es küldetés során is előfordult.

Az első mikroszkópos kép egy másik bolygóról

Az első mikroszkópos kép egy másik bolygórólÚjabb komoly fejlemény a Marson: a Spirit amerikai marsjáró kinyújtotta robotkarját, és alaposan szemügyre vette a vörös bolygó talaját. Elkészült az emberiség első mikroszkópos felvétele egy másik égitesten.

Hat kerékkel a Mars felszínén!

Hat kerékkel a Mars felszínén!Ma délelőtt az amerikai mars-jármű sikeresen legördült a vörös bolygó felszínére. Ezt követően felvételeket is készített az üres leszállóegységről.

Színes képek a Columbia Emlékállomásról

Színes képek a Columbia EmlékállomásrólA Marsra vasárnap hajnalban leszállt amerikai marsjáró elküldte első színes felvételeit a környező mars-vidékről. Közben a NASA vezetője bejelentette: a leszállás helyét Columbia Emlékállomásnak fogják nevezni.

Marsi leszállóhelyek: magyar telitalálat

Marsi leszállóhelyek: magyar telitalálatA NASA minden eddiginél fejlettebb, nagy teljesítményű marsjárói két igen izgalmas helyen landolnak 2004 januárjában a vörös bolygón. A leszállóhelyek egyikét egy 16 éves magyar lány is javasolta a NASA-nak.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 94 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019