Spirit és Opportunity Cikkek: 41 - 60

Második marsi tavaszukra készülnek a roverek

Második marsi tavaszukra készülnek a roverekAugusztus 8-án volt a Marson a téli napforduló. A két amerikai marsjáró, a Spirit és az Opportunity várja a hosszabbodó nappalokat...

Napnyugta a Guszev-kráter fölött

Napnyugta a Guszev-kráter fölöttMilyen egy napnyugta a Marson? A NASA Spirit marsjárművének kamerájával készített felvétel megmutatja nekünk.

PROGRAMAJÁNLÓ:
Életnagyságú Mars-rover kiállítás

PROGRAMAJÁNLÓ:<br>Életnagyságú Mars-rover kiállításA vörös bolygó felszínét kutató Spirit és Opportunity robot-járművek valós méretű makettje néhány napig testközelből megtekinthető a TIT Budapesti Planetáriumban.

Friss hírek a Marsról

Friss hírek a MarsrólAz amerikai Spirit és Opportunity marsjárókkal kapcsolatos legújabb, magyarul is olvasható hírekre hívjuk fel az érdeklődők figyelmét.

Marsi mini-tornádók

Marsi mini-tornádókMiközben Opportunity tovább haladt dél felé a Meridiani-síkságon (majd balszerencséjére elakadt), a Spirit két portölcsért is megörökített. Sajnos mindkét rover az öregedés jeleit mutatja.

Ez a Mars vagy a Föld?

Ez a Mars vagy a Föld?Néha nem is olyan egyszerű megállapítani, hogy mit látunk egy képen...

Kiválasztották a Mars Science Laboratory műszereit

Valamivel több mint négy évvel a tervezett indulás előtt már pontosan tudni lehet, milyen műszerekkel szerelik fel a marsjárók következő nemzedékét képviselő Mars Science Laboratory amerikai űrszondát.

Egy éve a Marson

Egy éve a MarsonEgy évvel ezelőtt landolt a Spirit amerikai marsjáró a vörös bolygón, amelyet 20 nap múlva az Opportunity követett. A két küldetés az űrkutatás egyik legnagyobb sikertörténete, amelyből most a leglátványosabb képeket mutatjuk be.

Első Magyar Marstalálkozó

Első Magyar MarstalálkozóTegnap - 2004. november 6-án - lezajlott az Első Magyar Marstalálkozó. A Mars Soicety Magyar Tagozata és a Magyar Asztronautikai Társaság által rendezett "bulin", közel kétszázan vettek részt, a kisiskolásoktól az akadémikusokig. Tekintsék meg pillanatképeinket!

Áfonyáskert a Marson

Áfonyáskert a MarsonMint arról már hírt adtunk korábban, a NASA szakemberei nagy-nagy várakozásokat táplálva úgy döntöttek, hogy meglátogatnak egy nagy krátert, az Endurance-t az Opportunity marsjáróval. A felfedezések most sem maradtak el.

A Phobos és a Deimos - ahogy a Spirit látta

A Phobos és a Deimos - ahogy a Spirit láttaA Spirit amerikai Mars-rover által készített animáción azt figyelhetjük meg, ahogy Mars körüli keringése során az éjszakai égbolton a Phobos lehagyja a távolabbi Deimost.

Öt tű egy szénakazalban (1. rész)

Öt tű egy szénakazalban (1. rész)Mint azt már hírül adtuk, a NASA megtalálta a balvégzetű Mars Polar Lander leszállóegységét. A kutatók nem álltak meg ezen a ponton: „egy füst alatt” meglett az összes amerikai leszállóegység.

A porfogság után, irány az Erebus

A porfogság után, irány az ErebusAz Opportunity amerikai marsautó június 3/4-én kiszabadult abból a porcsapdából, amelybe még 2005. április 26-án beásta magát. Egy kis szabad mozgás után a kíváncsi szakértők visszaküldték a porcsapda vizsgálatára, majd elindult az Erebus-kráter felé.

Megtaláták az elveszett Mars-szondát!

Megtaláták az elveszett Mars-szondát!Az amerikai MPL még 1999. decemberében probálta meg a sima leszállást a Mars pólusvidékén, ám nyomtalanul eltünt. A jövő Mars-szondáinak tervezése szempontjából fontos volt megérteni a hiba okát. Ehhez azonban meg kellett volna találni a roncsot!

Szomorú hírek az Államokból

Szomorú hírek az ÁllamokbólA NASA bejelentette, hogy az Opportunity "beásta" magát a Mars felszínén. Arról is informálták a világ közvéleményét, hogy a Discovery első repülését júliusra halasztották. Ez utóbbi döntés valószínűleg negatív hatással lesz Thomas Reiter útjára is...

A marsjárművek újabb hosszabbítást kaptak

A marsjárművek újabb hosszabbítást kaptakA NASA 18 hónappal meghosszabbította a már több mint egy éve a Marson dolgozó Spirit és Opportunity küldetését.

Vasmeteorit a Marson?

Vasmeteorit a Marson?Egy év után is adódnak különleges felfedezések a Marson. Az Opportunity pár nappal ezelőtt talán egy vasmeteoritra akadt.

Visszafordul az Opportunity!

Visszafordul az Opportunity!A Spirit furcsa szemcsézetű kőzeteket elemez a Columbia-hegynél. Eközben az Opportunity visszafordul, mivel az eredeti útvonalon nem jut ki a kráterből.

Veszprémből a Marsra?

Veszprémből a Marsra?Ezzel a hangzatos címmel (persze a kérdőjel nélkül) jelent meg nemrég egy sajtóhír, amely egy új magyarországi üzem június végi megnyitásáról számol be.

A legfrissebb Mars-hírek

A legfrissebb Mars-hírekA NASA szakemberei úgy döntöttek, hogy az Opportunity marsjárót leküldik az Endurance-kráter belsejébe, ahonnan talán nincs visszaút.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 94 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019