Spirit és Opportunity Cikkek: 21 - 40

Időtartamrekord a Marson

Időtartamrekord a MarsonMár a NASA Opportunity marsjárója is megdöntötte a régebben a Viking-1 által tartott csúcsot: 6 évnél és 116 napnál is tovább maradt működőképes a vörös bolygón.

Nem jár többet a marsjáró

Nem jár többet a marsjáróA NASA feladta a próbálkozásokat, végleg a mostani helyén marad a Spirit.

Örökre fogságban maradhat a Spirit

Örökre fogságban maradhat a SpiritA NASA iker-marsjárműveinek egyike május óta nem tud mozdulni a mély talajból. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy nem fogják tudni kiszabadítani, de még próbálkoznak.

Energiagondok a Spiritnél (is)

Energiagondok a Spiritnél (is)Egy porvihar következtében nehéz helyzetbe került a NASA egyik veterán marsjárműve.

Kimászott a kráterből az Opportunity

Kimászott a kráterből az OpportunitySikeresen visszatért a sík terepre a Victoria-kráter belsejében járt amerikai marsjáró.

Sebtében visszavont megszorítás

Sebtében visszavont megszorításA minap felröppent a hír, hogy a NASA spórolni szeretne a marsjárók működtetésén. Az év hátralevő részére vonatkozó 40%-os takarékossági intézkedést most visszavonták.

Óvatosan elindult a kráterbe az Opportunity

Óvatosan elindult a kráterbe az OpportunityAz amerikai marsjárműnek a Victoria-kráter belsejébe vezető manőversorozatát szeptember 11-én kezdték meg.

Közeleg a vég?

Közeleg a vég?A Marson tomboló porviharok könnyen a NASA bő három éve ott működő marsjáróinak a végét jelenthetik. A napelemek nem képesek elegendő energiát termelni.

A víz bűvöletében

A víz bűvöletébenA NASA Mars-roverei méltán vonulnak majd be a legendás űreszközök csarnokába. Az egyikük nemrégiben újabb, az eddigieknél biztosabb víz-bizonyítékot talált a Guszev-kráterben.

Az Opportunity – felülről!

Az Opportunity – felülről!A frissen üzembe állt Mars Reconnaissance Orbiter kamerája tényleg igen élesen „lát”: lefényképezte a bolygó felszínén dolgozó Opportunity marsjárót.

A helyhez kötött Spirit hasznosítása

A helyhez kötött Spirit hasznosításaMint ismeretes, a 2004. január óta a Marson tevékenykedő Spirit rover a Guszev-kráternél a homokos talajba ragadt és a kiszabadítására irányuló lépések nem vezettek eredményre.

Még egy meteoritot talált az Opportunity

Még egy meteoritot talált az OpportunityAz új kődarab a Mars felszínén az előzőhöz közel fekszik. Mindkettő ugyanabból a kozmikus testből származik, 3 milliárd éve hullhattak a bolygóra.

Meteoritba botlott az Opportunity

Meteoritba botlott az OpportunityA marsjáró útjába eső, kb. 60 cm-es átmérőjű sötét kődarabról kezdetben csak gyanították, hogy nem marsi eredetű.

Opportunity: még nagyobb kráter a cél

Opportunity: még nagyobb kráter a célAz amerikai marsjárót egy, az előzőnél jó hússzor nagyobb kráter felé irányítják – hátha két év (!) múlva még odaér.

Nem csak a Phoenix...

Nem csak a Phoenix...A Marson már 2004 óta dolgozó Spirit és Opportunity is működik még, legfeljebb mostanában kevesebb figyelmet kapnak. Az Opportunity dolgozik, a Spirit túlélni látszik a harmadik marsi telet is.

Ember a Marson :-)

Ember a Marson :-)Nem, kedves olvasó, még nincs itt április elseje. És nem is a sokszor lerágott csontról, az „egér a Marson” fotó egyik változatáról van szó...

A marsjárók újra járnak

A marsjárók újra járnakA Spirit és az Opportunity is átvészelte a súlyos következményekkel fenyegető marsi porviharokat.

A víz bűvöletében - 3.

A víz bűvöletében - 3.A Spirit az elmúlt hetekben nemcsak a minden eddiginél biztosabbnak tűnő víz-leletet fedezte fel, hanem először talált robbanásos vulkáni működésre utaló kőzeteket. Érdekes módon azonban ez is köthető a vízhez.

MRO: megvannak a régi marsszondák is

MRO: megvannak a régi marsszondák isA Mars Reconnaissance Orbiter legfrissebb nagyfelbontású felvételein a Viking-1 és -2, valamint a Spirit leszállóhelye látható.

Hírek a Marsról

Hírek a MarsrólAz Opportunity egy nagy kráter peremére ért, az MRO nagyfelbontású kamerája készen áll a felszín fényképezésére, valamint egyéb friss hírek a Marsról!
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 94 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019