Nyereség az országnak Cikkek: 81 - 100

Képes beszámoló az Űrnapról

Képes beszámoló az ŰrnaprólA múlt héten rendezték a hazai űrkutatók hagyományos éves konferenciáját.

Internetes tudományos tévécsatorna indult

Internetes tudományos tévécsatorna indultA tudomány és technika eredményeit, újdonságait bemutató szolgáltatás próbaüzeme a tudasmedia.hu címen érhető el.

Magyarország az EUMETSAT tagjává válik

Magyarország az EUMETSAT tagjává válikŰrkutatással, űrtevékenységgel kapcsolatos megállapodás születik 2008-ban Magyarország és az EUMETSAT nemzetközi szervezet között. Tagokként a műholdas meteorológia továbbfejlődése, az időjárási előrejelzések pontosabbá válása, a meteorológiához, felsőlégkör-kutatáshoz kapcsolódó tudományos programok felfutása várható.

Precíziós mezőgazdaság itthon is (1. rész)

Precíziós mezőgazdaság itthon is (1. rész)Könnyebb, hatékonyabb munka, a tápanyagellátás és a vetőmagmennyiség szabályozása, a környezetterhelés csökkentése, üzemanyag- és víztakarékosság – többek közt ezeket az előnyöket nyújthatja a műholdas helymeghatározás a gazdáknak.

Űr-tesztközpont épül Magyarországon

Űr-tesztközpont épül MagyarországonEgy idén induló 2,2 milliárdos beruházás nyomán hazánk vezető szerepre tehet szert a térségben az űripar területén.

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzése

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzéseA technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már két éve operatívan vesszük és feldolgozzuk az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával. Az új információkat már rendszeresen felhasználjuk a napi időjárás előrejelzésében is.

Hazánk 2009-ben az ESA tagja lehet?

Hazánk 2009-ben az ESA tagja lehet?2005. december 9-én a Határozatok Tára közzétette, s ezzel hatályba lépett a 22/2005. (XII. 9.) Miniszterelnöki Határozat. Ennek értelmében megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Magyarország és az ESA között.

Holnap nyílik a Jövő Háza

Holnap nyílik a Jövő HázaBudán, a Millenáris Park B kiállítási csarnokában december 16-án nyitja meg kapuit a Jövő Háza kiállítás.

Az Űrnapon történt

Az Űrnapon történtTegnap sikeresen lezajlott az idei Űrnap. Akik nem tudtak elmenni, azok számára röviden összefoglaljuk az eseményeket.

Újabb magyar diáksiker!

Két magyar fiatal, Nagy Krisztián és Tálas András díjazott helyezettei lettek egy nemzetközi pályázatnak. A tudományos-fantasztikus novella megírásának feladatát Krisztián korcsoportjában a legjobban, András a harmadik legjobban teljesítette. Munkájukhoz gratulálunk!

Űrfelvételek alkalmazása térképhelyesbítés céljára

Űrfelvételek alkalmazása térképhelyesbítés céljáraNagyon nagy felbontású űrfelvételek segítségével hatékonyan lehet felújítani a nagy méretarányú topográfiai térképeket.

A magyar űrkutatás idei kitüntetettjei

Tegnapi napon elismeréseket adtak át a magyar űrkutatás 2008. évi kitüntetettjeinek. Az idei Bay-díjazottak több évtizedes oktatói tevékenységük elismeréséért, a Magyar Űrkutatásért Emlékplakettet a tavalyi Simonyi-rádiókapcsolat megszervezéséért, az ezzel kapcsolatos rendezvények sikeréért kapták.

Precíziós mezőgazdaság itthon is (2. rész)

Precíziós mezőgazdaság itthon is (2. rész)Augusztus 27-én Pátyon látványos precíziós mezőgazdasági bemutatóra került sor.

Magyarország és az ESA

Magyarország és az ESAÚjabb mérföldkőhöz érkezett hazánk csatlakozási folyamata az Európai Űrügynökséghez: megkezdődtek a hivatalos tárgyalások.

A VI. Ifjúsági Fórum eseményei

A VI. Ifjúsági Fórum eseményei2006. december 1-jén a Magyar Űrkutatási Iroda a Magyar Asztronautikai Társasággal közösen sikeresen megrendezte a VI. Ifjúsági Fórum című konferenciát, melyen elsősorban az elmúlt évben jelentős eredményeket elért fiatalok vettek részt.

A tiszai árvíz műholdképeken

A tiszai árvíz műholdképekenEgy 2000 óta élő nemzetközi megállapodás alapján természeti katasztrófák esetén világszerte űrfelvételeket hívhatnak sürgős segítségül. Most Magyarországon is sor került az egyezmény aktiválására.

A hazai aktív GPS hálózat méréseinek analízise

Európában az 1996-ban kb. 50 állomással indult EUREF Permanens Állomáshálózat (EPN) ma már több mint 170 GPS állomást foglal magába. A GPS méréseket 16 Analízis Központ koordináltan dolgozza fel, az egyik ilyen Központ 2001 óta a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában (KGO) a MŰI támogatásával működik.

A térségi tervezés új dimenziói: műholdfelvételekből nyert adatok felhasználása

A térségi tervezés új dimenziói: műholdfelvételekből nyert adatok felhasználásaA Földmérési és Távérzékelési Intézetben olyan új adatok kinyerésével kísérletezünk, amelyek hasznosak lehetnek a térségi tervezés folyamatában és más forrásokból nem vagy csak nagyon nehezen férhetők hozzá.

Műholdas navigáció a folyami hajózásban

Műholdas navigáció a folyami hajózásbanMa a budapesti Duna-szakaszon egy magyar részvétellel zajló európai kutatás-fejlesztési program gyakorlati bemutatója volt.

Magyar Galileo-honlap indult

Magyar Galileo-honlap indultAz Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) gondozásában nemrég elkészült egy magyar nyelvű honlap, amely az európai műholdas helymeghtározó rendszerben való hazai részvételt igyekszik segíteni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 133 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus