Nyereség az országnak Cikkek: 81 - 100

Űripari konferencia Lillafüreden

Űripari konferencia LillafüredenA magyar vállalkozások előtt is egyre több lehetőség nyílhat, hogy bekapcsolódjanak Európa űriparába.

Képes beszámoló az Űrnapról

Képes beszámoló az ŰrnaprólA múlt héten rendezték a hazai űrkutatók hagyományos éves konferenciáját.

Internetes tudományos tévécsatorna indult

Internetes tudományos tévécsatorna indultA tudomány és technika eredményeit, újdonságait bemutató szolgáltatás próbaüzeme a tudasmedia.hu címen érhető el.

Magyarország az EUMETSAT tagjává válik

Magyarország az EUMETSAT tagjává válikŰrkutatással, űrtevékenységgel kapcsolatos megállapodás születik 2008-ban Magyarország és az EUMETSAT nemzetközi szervezet között. Tagokként a műholdas meteorológia továbbfejlődése, az időjárási előrejelzések pontosabbá válása, a meteorológiához, felsőlégkör-kutatáshoz kapcsolódó tudományos programok felfutása várható.

Precíziós mezőgazdaság itthon is (1. rész)

Precíziós mezőgazdaság itthon is (1. rész)Könnyebb, hatékonyabb munka, a tápanyagellátás és a vetőmagmennyiség szabályozása, a környezetterhelés csökkentése, üzemanyag- és víztakarékosság – többek közt ezeket az előnyöket nyújthatja a műholdas helymeghatározás a gazdáknak.

Űr-tesztközpont épül Magyarországon

Űr-tesztközpont épül MagyarországonEgy idén induló 2,2 milliárdos beruházás nyomán hazánk vezető szerepre tehet szert a térségben az űripar területén.

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzése

Az új meteorológiai műhold és a csapadék előrejelzéseA technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már két éve operatívan vesszük és feldolgozzuk az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával. Az új információkat már rendszeresen felhasználjuk a napi időjárás előrejelzésében is.

Hazánk 2009-ben az ESA tagja lehet?

Hazánk 2009-ben az ESA tagja lehet?2005. december 9-én a Határozatok Tára közzétette, s ezzel hatályba lépett a 22/2005. (XII. 9.) Miniszterelnöki Határozat. Ennek értelmében megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Magyarország és az ESA között.

Holnap nyílik a Jövő Háza

Holnap nyílik a Jövő HázaBudán, a Millenáris Park B kiállítási csarnokában december 16-án nyitja meg kapuit a Jövő Háza kiállítás.

Az Űrnapon történt

Az Űrnapon történtTegnap sikeresen lezajlott az idei Űrnap. Akik nem tudtak elmenni, azok számára röviden összefoglaljuk az eseményeket.

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Földközelben a világűr

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Földközelben a világűrA napokban került az újságárusokhoz a Természet Világa legfrissebb különszáma, amely 48 színes oldalon az űrkutatás változatos alkalmazási területeit mutatja be.

Űrfelvételek alkalmazása térképhelyesbítés céljára

Űrfelvételek alkalmazása térképhelyesbítés céljáraNagyon nagy felbontású űrfelvételek segítségével hatékonyan lehet felújítani a nagy méretarányú topográfiai térképeket.

A magyar űrkutatás idei kitüntetettjei

Tegnapi napon elismeréseket adtak át a magyar űrkutatás 2008. évi kitüntetettjeinek. Az idei Bay-díjazottak több évtizedes oktatói tevékenységük elismeréséért, a Magyar Űrkutatásért Emlékplakettet a tavalyi Simonyi-rádiókapcsolat megszervezéséért, az ezzel kapcsolatos rendezvények sikeréért kapták.

Precíziós mezőgazdaság itthon is (2. rész)

Precíziós mezőgazdaság itthon is (2. rész)Augusztus 27-én Pátyon látványos precíziós mezőgazdasági bemutatóra került sor.

Magyarország és az ESA

Magyarország és az ESAÚjabb mérföldkőhöz érkezett hazánk csatlakozási folyamata az Európai Űrügynökséghez: megkezdődtek a hivatalos tárgyalások.

A VI. Ifjúsági Fórum eseményei

A VI. Ifjúsági Fórum eseményei2006. december 1-jén a Magyar Űrkutatási Iroda a Magyar Asztronautikai Társasággal közösen sikeresen megrendezte a VI. Ifjúsági Fórum című konferenciát, melyen elsősorban az elmúlt évben jelentős eredményeket elért fiatalok vettek részt.

A tiszai árvíz műholdképeken

A tiszai árvíz műholdképekenEgy 2000 óta élő nemzetközi megállapodás alapján természeti katasztrófák esetén világszerte űrfelvételeket hívhatnak sürgős segítségül. Most Magyarországon is sor került az egyezmény aktiválására.

A hazai aktív GPS hálózat méréseinek analízise

Európában az 1996-ban kb. 50 állomással indult EUREF Permanens Állomáshálózat (EPN) ma már több mint 170 GPS állomást foglal magába. A GPS méréseket 16 Analízis Központ koordináltan dolgozza fel, az egyik ilyen Központ 2001 óta a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában (KGO) a MŰI támogatásával működik.

A térségi tervezés új dimenziói: műholdfelvételekből nyert adatok felhasználása

A térségi tervezés új dimenziói: műholdfelvételekből nyert adatok felhasználásaA Földmérési és Távérzékelési Intézetben olyan új adatok kinyerésével kísérletezünk, amelyek hasznosak lehetnek a térségi tervezés folyamatában és más forrásokból nem vagy csak nagyon nehezen férhetők hozzá.

Műholdas navigáció a folyami hajózásban

Műholdas navigáció a folyami hajózásbanMa a budapesti Duna-szakaszon egy magyar részvétellel zajló európai kutatás-fejlesztési program gyakorlati bemutatója volt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 135 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019