Nyereség az országnak Cikkek: 121 - 129

A felszínborítás feltérképezése távérzékeléssel

A felszínborítás feltérképezése távérzékelésselIdén augusztusra fejeződött be az a négy éves program, amelynek során elkészült Magyarország teljes területének nagyfelbontású, 1:50 000 léptékű felszínborítási adatbázisa (CLC50). A CORINE programról pénteken, a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott tájékoztató során tudhattunk meg részleteket.

Műholdas telefon és GPS az Antarktiszon

Műholdas telefon és GPS az Antarktiszon2003 januárjában magyar kutató és filmes expedíció érkezett a Nyugat-antarktiszi King George-szigetre. Munkájuk során rendszeresen alkalmazták a mobil műholdas kommunikációt és a GPS műholdas helymeghatározást.

Deciméter pontosságú műholdas helymeghatározás a Pannon GSM hálózatán a geodéziában

Deciméter pontosságú műholdas helymeghatározás a Pannon GSM hálózatán a geodéziábanA Pannon GSM és a Kerti's Kft. együttműködésének köszönhetően megkezdődtek a kísérletek Magyarország első, GSM alapú geodéziai RTK mérési rendszerével. A rendkívüli pontosságú helymeghatározást lehetővé tevő mérési módszer és a GSM adatátviteli technológia összekapcsolása az eddigieknél jóval költséghatékonyabb, rugalmasabb és gyorsabb megoldást kínál a földmérésben.

Egy újabb lépéssel közelebb az ESA-hoz

Egy újabb lépéssel közelebb az ESA-hozReményeink szerint a mai nap kisebb "történelmet" ír a hazai űrtevékenységben. Ma délelőtt 11:30-kor ugyanis J.-P. Poncelet az ESA stratégiai igazgatója és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter aláírja hazánknak az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS) történő csatlakozásáról szóló dokumentumot.

Ünnepeltek a magyar űrtevékenység szakemberei

Ünnepeltek a magyar űrtevékenység szakembereiSzámos űrkutatással foglalkozó szakember, valamint a téma iránt érdeklődők részvételével zajlott az idei űrnap, amelynek központi témája az Európai Űrügynökséghez való csatlakozás volt.

Európai helymeghatározó rendszer a láthatáron

Európai helymeghatározó rendszer a láthatáronA Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott pénteki sajtótájékoztató kiemelt témája volt az egységes európai helymeghatározó rendszer (EUPOS) kiépítése. A műholdas GPS rendszer földi kiegészítőjeként tekinthető, Magyarországon mintegy 40 referencia-állomásból álló rendszer korrekciós adatainak segítségével bárhol az országban akár centiméteres pontosságú, valós idejű helymeghatározás válik majd lehetővé.

IKONOS műholdfelvételek újabb forrásból

IKONOS műholdfelvételek újabb forrásbólA European Space Imaging május elejétől, 6 hónapos próbaüzem után elkezdte az IKONOS felvételek gyűjtését és forgalmazását.

Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhöz

Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhözMagyarország csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS). A program célja, hogy a résztvevők a lehető leghatékonyabban készüljenek fel a jövőbeli ESA tagságukra.

Boldog szülinapot, Meteosat!

Boldog szülinapot, Meteosat!1977. november 23-án indult a világűrbe az első Meteosat műhold, hogy azután ő és kései utódai immár 25 éve biztosítsák a folyamatos meteorológiai műholdképeket kontinensünkről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 129 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus