Nyereség az országnak Cikkek: 101 - 120

Ingyenes térkép minden új Magellan GPS-hez

Ingyenes térkép minden új Magellan GPS-hezA Megallan "tenyér" GPS-ek (műholdas helymeghatározó és navigációs eszközök) hazai vezérképviselete minden új térképes Magellan kézi GPS vásárlása esetén ingyenes Magyarország közúthálózat térképet ad ajándékba.

Ifjúsági Bolyai Pályázat

Ifjúsági Bolyai PályázatAz Oktatási Minisztérium harmadszor hirdeti meg középiskolásoknak és nappali tagozatos egyetemistáknak, főiskolásoknak szóló tudományos kutatópályázatát.

250 méteres felbontású űrfelvételek az ELTE vevőállomásáról

250 méteres felbontású űrfelvételek az ELTE vevőállomásárólAz ELTE Környezetfizikai Tanszékcsoportján, a Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoportja által üzemeltetett műholdvevő állomás jelentős fejlesztésen esett át 2004 szeptemberében. A korábban csak kisfelbontású 1-4 kilométeres pixelméretű, az amerikai NOAA és a kínai Feng Jun holdakról származó képek vételére alkalmas állomás immár a 250 méteres felbontású MODIS-képek vételére is alkalmas.

Új meteorológiai műhold

Új meteorológiai műholdA technikailag fejlettebb új és jobb műszerekkel felszerelt meteorológiai műhold, a második generációs Meteosat (MSG) adásait már operatívan veszik és alkalmazzák az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Egy, a Magyar Űrkutatási Iroda által támogatott projektnek köszönhetően, az új információkat már rendszeresen felhasználják a napi időjárás előrejelzésében is.

A Kis-Balaton szuper nagyfelbontású űrfelvételeken (2. rész)

A Kis-Balaton szuper nagyfelbontású űrfelvételeken (2. rész)A MŰI által 2004-ben pályázattal támogatott FÖMI „A Kis-Balaton Védőrendszer növénytérképezése szuper nagyfelbontású multispektrális űrfelvételekből” témát bemutató kétrészes cikksorozatunk befejező részében bemutatjuk a QuickBird műholdak használatát és gazdaságosságát.

Álom kontra valóság

Álom kontra valóságHétfőn Vancouverben elkezdődött az 55. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus.

A levegőminőség értékelése űrfelvételek alapján - 2. rész

A levegőminőség értékelése űrfelvételek alapján - 2. részCikksorozatunk második - befejező - részében, bemutatjuk a magyar részvétellel folyó ICAROS NET nemzetközi kutatási projekt néhány részeredményét.

Műholdas helymeghatározás az agráriumban

Műholdas helymeghatározás az agráriumbanA „GPS az agráriumban az európai csatlakozás évében” címmel a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) Budapesten tegnap és ma kétnapos konferenciát rendez.

Pályán az AMOS-2

Pályán az AMOS-2Közép-európai idő szerint ma este 22:30-kor az 1684. Szojuz hordozórakéta sikeresen pályára állította a Fregat végfokozatot és a rá erősített AMOS-2 távközlési műholdat.

PROGRAMAJÁNLÓ: ŰRTANítás munkaműhely tanároknak, oktatóknak

PROGRAMAJÁNLÓ: ŰRTANítás munkaműhely tanároknak, oktatóknakA Magyar Asztronautikai Társaság 2003. december 6-án egynapos szakmai munkaműhelyt szervez ŰRTANítás címmel tanárok, valamint tanár szakos egyetemi, főiskolai diákok részére. A jelentkezési határidő e hét vége!

Megjelent az egyik legnépszerűbb magyar autónavigációs szoftver legújabb változata

Megjelent az egyik legnépszerűbb magyar autónavigációs szoftver legújabb változataAeromap 2.53A: a tenyérszámítógépen futó szoftver az egyik legkomolyabb fejlődési szakaszán esett keresztül az elmúlt hónapban. A házszámos változat fogadtatásán felbuzdulva néhány az elmúlt időszakban létrejött technológiát is beépítettek a V2 újabb változatába. Így még egyszerűbben autózhatunk műhold-navigációval Magyarországon.

Meglepő műholdfelvétel a Szigligeti-öbölről

A képen a befagyott Balatont és a környező, havas Dunántúlt láthatjuk. Ami az igazán érdekes ezen a képen: a Szigligeti-öböl legnagyobb része jégmentes, miközben a tavat egységesen jégtakaró fedi. A kép téli fehér-szürke színvilága csak itt törik meg.

A súlytalanság izomkárosító hatása

A súlytalanság izomkárosító hatásaNéhány évtizeddel ezelőtt csak elképzeléseink voltak arról, hogy az ember képes-e a súlytalanság állapotában élni. Kérdéses volt, hogy szervezetünk elviseli-e az űrhajó extrém gyorsulását és alkalmazkodik-e a drasztikusan megváltoztatott külső körülményhez, a gravitáció elvesztéséhez. A téma kutatásában debreceni szakemberek is résztvesznek.

Teljes értékű navigáció Notebookra

Teljes értékű navigáció NotebookraAz nRoute segítségével végre nem csak Pocket PC-n de normál Windows környezetben is elérhetővé vált a fordulópontos navigáció Magyarországon.

A Kis-Balaton szuper nagyfelbontású űrfelvételeken (1. rész)

A Kis-Balaton szuper nagyfelbontású űrfelvételeken (1. rész)A Magyar Űrkutatási Iroda által 2004-re meghirdetett pályázati lehetőségek keretében a Földmérési és Távérzékelési Intézet által benyújtott, a „A Kis-Balaton Védőrendszer növénytérképezése szuper nagyfelbontású multispektrális űrfelvételekből” téma támogatást nyert.

A magyar űrkutatás aktuális kérdései – sajtótájékozató

A magyar űrkutatás aktuális kérdései – sajtótájékozatóA magyar űrkutatás aktuális kérdéseiről tartott sajtótájékoztatót az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban (IHM) Kovács Kálmán, a magyar űrkutatás felügyelő minisztere és Dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) igazgatója szeptember 8-án.

A levegőminőség értékelése űrfelvételek alapján - 1. rész

Az iparilag fejlett területek és nagyvárosok körzetében a légszennyezettség már olyan méreteket öltött, hogy az űrfelvételeken is megfigyelhető. Ez adta az ötletet a kutatóknak, hogy műholdfelvételek alapján határozzák meg a szennyezettség mértékét, kiterjedését és légköri transzportját. Kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk az ICAROS NET nemzetközi kutatási projektet és néhány részeredményét.

PROGRAMAJÁNLÓ: Ismét ŰRTANítás munkaműhely

PROGRAMAJÁNLÓ: Ismét ŰRTANítás munkaműhelyA Magyar Asztronautikai Társaság április 17-én egynapos szakmai munkaműhelyt szervez ŰRTANítás címmel tanárok, tanár szakos egyetemi, főiskolai diákok részére. A jelentkezési határidő március 27.

Megjelent a GPS Magazin legújabb száma

Megjelent a GPS Magazin legújabb számaA nagyobb újságos-standokon, néhány nagy benzinkútláncnál és bevásárlóközpontban már kapható a műholdas helymeghatározással és navigációval foglalkozó folyóirat legújabb (2003. december - 2004. januári) száma.

Az űrkutatók már a „spájzban vannak”

Az űrkutatók már a „spájzban vannak”A tisztán műholdfelvételeken alapuló termésbecslés eredményeiről, a légifényképeken és műholdas távérzékelési adatokon alapuló mezőgazdasági parcella-azonosító rendszerről, valamint a terület alapú támogatások kedvezményezettjeinek ellenőrzéséről is szó esett a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott pénteki sajtótájékoztatón. Kiderült, hogy az űrtechnika jóval közelebb van hozzánk, mint azt sokan gondolnák!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 129 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus