Nyereség a kontinensnek Cikkek: 81 - 100

30 éves a brémai ejtőtorony

30 éves a brémai ejtőtorony30 éve alapították, 25 éve áll a tudomány szolgálatában a Brémai Egyetemen a 146 méter magas ejtőtorony. A tetejéről nyíló panorámát bárki megcsodálhatja.

Quantum-kaméleon

Quantum-kaméleonHamarosan, már 2018-tól jöhetnek az akár a geostacionárius pályán is teljesen átkonfigurálható távközlési műholdak.

Háromszázan az inkubátorban

Háromszázan az inkubátorbanNo nem a szülészeti osztályon találhatóban, hanem az ESA üzleti inkubátor programjában! Júniusban ugyanis az ötlet újabb mérföldkőhöz érkezett. Ekkor regisztrálták a program háromszázadik tagját.

Copernicus menetrend

Copernicus menetrendNégy év alatt hét nagy távérzékelő műhold indul, de ez csak az első lépés a nagyszabású Copernicus földmegfigyelő programban.

IXV: felszállt, visszatért!

IXV: felszállt, visszatért!Sikerrel végződött az európai automata kísérleti siklójármű első, szuborbitális repülése.

Lisszabon radarképen

Lisszabon radarképenA Sentinel-1A műhold képén a portugál főváros környéke, a Tejo folyó torkolatvidéke látható.

MEGFEJTÉS: Kerületi sebesség

MEGFEJTÉS: Kerületi sebességLezárjuk rejtvénysorozatunk harmadik állomását, elkel a Természet Világa Európával a világűrben című különszámának egy újabb ajándékpéldánya.

Óceáni áramlások az űrből

Óceáni áramlások az űrbőlMár egy éve „leesett” az európai GOCE műhold, de az adatainak feldolgozásával újabb figyelemre méltó eredményt értek el.

Már elérhetők a Sentinel-1A adatai

Már elérhetők a Sentinel-1A adataiAz EU és az ESA közös Copernicus programja első földmegfigyelő műholdjának tesztidőszaka sikeresen lezárult.

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1A

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1AHabár még csak néhány hónapja bocsátották fel, a Sentinel-1A műhold által készített felvételekről már bebizonyosodott, hogy alkalmasak a földfelszín 3D-s modelljének előállítására.

Lézeres adatátvitel

Lézeres adatátvitelAz ESA augusztus 5-én jelentette be, hogy végrehajtották a 100. sikeres lézeres adatátviteli kísérletet a Sentinel–1A és az Alphasat műholdak között.

Nyílt nap az ESTEC-ben

Nyílt nap az ESTEC-benIdén is megnyitja kapuit az érdeklődő látogatók előtt az ESA legnagyobb létesítménye, az Európai Űrtechnológiai Központ (ESTEC).

Galileo 7-8

Galileo 7-8Két új űreszközzel bővül az európai navigációs műholdrendszer.

Az ESA földmegfigyelési tervei (2. rész)

Az ESA földmegfigyelési tervei (2. rész)Az ESA saját földmegfigyelő küldetéseit szolgáló műholdak az Earth Explorers sorozatban készülnek, a műholdak feladata pedig az ESA „élő bolygó” (Living Planet) programjába illeszkedik.

Az ESA földmegfigyelési tervei (1. rész)

Az ESA földmegfigyelési tervei (1. rész)Európa (is) egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Föld világűrből történő megfigyelésére. Áttekintjük a jelen és a közeljövő programjait.

Startra kész az IXV

Startra kész az IXVRendben halad az ESA történetének első, manőverezésre is képes visszatérő berendezésének startelőkészítése.

REJTVÉNY: Kerületi sebesség

REJTVÉNY: Kerületi sebességA Természet Világa Európával a világűrben című különszámának egy újabb kisorsolandó példányáért most egy számra vagyunk kíváncsiak.

Nyúzópróba

NyúzópróbaJavában tesztelik az európai Copernicus program következő műholdját, a jövő tavasszal indítandó Sentinel-2A-t.

A Föld mágneses tere az űrből

A Föld mágneses tere az űrbőlEnnek a mérésére indították tavaly novemberben az ESA Swarm nevű műholdhármasát.

Lézerjelekkel a műholdak között

Lézerjelekkel a műholdak közöttNapjainkban a műholdakkal rádióhullámok segítségével lépünk kapcsolatba. Azonban folynak olyan kutatások, amelyek a rádiójeles kapcsolatok helyett a lézer alapú kommunikációt vizsgálják.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus