Nyereség a kontinensnek Cikkek: 81 - 100

Jelentősen emelkedik az ESA költségvetése

Jelentősen emelkedik az ESA költségvetéseAz ESA 2016-os költségvetése 5,25 milliárd euró, ami 18,4%-os emelkedés a tavalyihoz képest. Mire fordítják ezt a tekintélyes összeget, és hogyan érinti az emelkedés az újonnan belépett hazánkat?

Mi várható 2016-ban? (2. rész)

Mi várható 2016-ban? (2. rész)Előretekintés a következő évre, Földünk, a Naprendszer és a Világegyetem automata űreszközökkel való kutatására összpontosítva.

Megjelent az ESA Bulletin 163. száma

Megjelent az ESA Bulletin 163. számaA 40 éve tartó sorozat legfrissebb, 2015. III. negyedévi számát adta ki az ESA. Az egyik cikkben a magyar közreműködésről is szó esik – bár a csatlakozásunkról még nem.

Elérhetők a Sentinel-2A felvételei

Elérhetők a Sentinel-2A felvételeiA 13 színben „látó” európai földmegfigyelő műhold adatai immár nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhetők.

Megjelent az ESA Bulletin legújabb száma

Megjelent az ESA Bulletin legújabb számaA 40 éve tartó sorozat legfrissebb darabját adta ki az ESA. Nyomtatott változatban továbbra is elérhető, de csak külön megrendelésre. „Zöld űrügynökségként” az elektronikus elérést ajánlják.

Lézeres adatátvitel

Lézeres adatátvitelAz ESA augusztus 5-én jelentette be, hogy végrehajtották a 100. sikeres lézeres adatátviteli kísérletet a Sentinel–1A és az Alphasat műholdak között.

Nyílt nap az ESTEC-ben

Nyílt nap az ESTEC-benIdén is megnyitja kapuit az érdeklődő látogatók előtt az ESA legnagyobb létesítménye, az Európai Űrtechnológiai Központ (ESTEC).

Galileo 7-8

Galileo 7-8Két új űreszközzel bővül az európai navigációs műholdrendszer.

Az ESA földmegfigyelési tervei (2. rész)

Az ESA földmegfigyelési tervei (2. rész)Az ESA saját földmegfigyelő küldetéseit szolgáló műholdak az Earth Explorers sorozatban készülnek, a műholdak feladata pedig az ESA „élő bolygó” (Living Planet) programjába illeszkedik.

Az ESA földmegfigyelési tervei (1. rész)

Az ESA földmegfigyelési tervei (1. rész)Európa (is) egyre nagyobb hangsúlyt fektet a Föld világűrből történő megfigyelésére. Áttekintjük a jelen és a közeljövő programjait.

Az első Sentinel-2A űrfelvételek Magyarországról

Az első Sentinel-2A űrfelvételek MagyarországrólAz elmúlt év utolsó napjaiban az európai Sentinel-2A műhold immár nyilvános adatbázisában megjelentek az első Magyarország területéről készült felvételek.

Új szereplő a hordozórakéta-piacon

Új szereplő a hordozórakéta-piaconHat sikeres starttal a háta mögött az ESA Vega kisrakétája megérett arra, hogy elindulhasson a tisztán kereskedelmi célú hasznosítás útján.

FLEX: az ESA következő földmegfigyelő műholdja

FLEX: az ESA következő földmegfigyelő műholdjaNovemberben eldőlt, hogy az ESA 2022-ben indítandó földmegfigyelő műholdja a növényzet egészségi állapotát fogja vizsgálni.

Európai űrpályázat fiataloknak

Európai űrpályázat fiataloknakIdén is kiírták az űrkutatást a fiatalok körében népszerűsítő, többfordulós Odysseus pályázatot, amelyen három korkategóriában lehet indulni.

30 éves a brémai ejtőtorony

30 éves a brémai ejtőtorony30 éve alapították, 25 éve áll a tudomány szolgálatában a Brémai Egyetemen a 146 méter magas ejtőtorony. A tetejéről nyíló panorámát bárki megcsodálhatja.

Quantum-kaméleon

Quantum-kaméleonHamarosan, már 2018-tól jöhetnek az akár a geostacionárius pályán is teljesen átkonfigurálható távközlési műholdak.

Háromszázan az inkubátorban

Háromszázan az inkubátorbanNo nem a szülészeti osztályon találhatóban, hanem az ESA üzleti inkubátor programjában! Júniusban ugyanis az ötlet újabb mérföldkőhöz érkezett. Ekkor regisztrálták a program háromszázadik tagját.

Copernicus menetrend

Copernicus menetrendNégy év alatt hét nagy távérzékelő műhold indul, de ez csak az első lépés a nagyszabású Copernicus földmegfigyelő programban.

IXV: felszállt, visszatért!

IXV: felszállt, visszatért!Sikerrel végződött az európai automata kísérleti siklójármű első, szuborbitális repülése.

Lisszabon radarképen

Lisszabon radarképenA Sentinel-1A műhold képén a portugál főváros környéke, a Tejo folyó torkolatvidéke látható.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 307 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019