Nyereség a kontinensnek Cikkek: 261 - 280

Az ESA új követőállomása Spanyolországban

Az ESA új követőállomása SpanyolországbanA közeljövőben megszaporodó európai bolygóközi űrszondák kiszolgálása megkívánja, hogy rövidesen új követőállomás épüljön.

Az EADS közeledne a britekhez

Az EADS közeledne a britekhezA német-francia légi- és űripari óriás, az EADS szorosabb együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával a hadigépek tervezése és legyártása terén.

Űrtechnika az autóban

Űrtechnika az autóbanA 2004-es autóverseny-szezonban is felbukkannak azok a műszaki fejlesztések, amelyek eredetileg az európai hordozórakétákat szolgálták.

Új legénység indult az űrállomásra

Új legénység indult az űrállomásraMa reggel, közép-európai idő szerint 4:19-kor indult Bajkonurból a legutóbbi Szojuz hordozórakéta, orrkúpja alatt a Szojuz TMA-4 űrhajóval. Az űrhajóban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kilencedik alaplegénysége és André Kuipers holland asztronauta utaznak.

Az európai „hurrikánvadász” újra működik

Az európai „hurrikánvadász” újra működikHároméves szünet után sikerült életre kelteni az ERS-2 távérzékelési mesterséges hold egyik, az óceánfelszín fölött uralkodó szél sebességét mérő műszerét.

Galileo: egyezség az amerikaiakkal

Galileo: egyezség az amerikaiakkalHosszadalmas tárgyalások után sikerült nyélbe ütni az Európai Unió és az USA megállapodását az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszert érintő kérdésekről.

Az űrtechnológia és a habzóbor

Az űrtechnológia és a habzóborA Mars-utazásokhoz fejlesztés alatt álló technológia segíti Spanyolországban a Cava nevű fehér habzóbor minőségének folyamatos fenntartását. Ennek a tavalyi cikkünknek ismételt közlésével szeretnénk minden kedves Olvasóknak sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánni!

Sikeres GLONASSZ indítás

Sikeres GLONASSZ indításDecember 10-én Bajkonurból Proton rakétával sikeresen pályára állították az orosz GLONASSZ navigációs műholdrendszer három új holdját. A start érdekessége, hogy most először került Föld körüli pályára egy második generációs (GLONASSZ-M) mesterséges hold.

Rések a Föld mágneses terében

Rések a Föld mágneses terébenBolygónk mágneses tere pajzsként véd bennünket a világűrből érkező töltött részecskék ellen. A NASA és az ESA űreszközeinek legújabb eredményei szerint azonban a pajzsban többórás "repedések" alakulnak ki.

A röntgencsillagászattól a bőrrák korai felismeréséig

A röntgencsillagászattól a bőrrák korai felismeréséigA német-amerikai-brit együttműködésben épült, 1990 és 1999 között működött ROSAT röntgencsillagászati mesterséges hold adatainak feldolgozására készült algoritmus alkalmazásával a bőrrák egyes típusai könnyebben és korábban felismerhetők.

Űrkutatás és egészségmegőrzés

Űrkutatás és egészségmegőrzésAz ESA nemrég elhatározta, hogy összefog az egészségmegőrzésben és testedzésben érdekelt cégekkel: segíti az űrkutatási tevékenység során kifejlesztett új technológiák alkalmazását ezen a területen is.

Műholdas navigációs konferencia Budapesten

Műholdas navigációs konferencia BudapestenMájus 27-28-án az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban tartják az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszer aktuális kérdéseivel foglalkozó nemzetközi konferenciát.

A Proba jól sikerült

A Proba jól sikerültAz ESA miniatűr földmegfigyelő holdja 2001 októbere óta működik. Egy kis képes összefoglalót adunk abból, amit eddig látott.

Még egy esély az űrkutatás támogatására…

Még egy esély az űrkutatás támogatására…Egy brit doktorandusz-hallgató lottóklubot alapított, amelybe legalább heti tíz fonttal lehet belépni. Ha nyernek, a pénzt űrkutatási célra ajánlják fel.

Új távközlési műhold Európának

Új távközlési műhold EurópánakKözép-európai idő szerint kedden 0:06-kor indult Bajkonurból a Porton hordozórakéta legutóbbi, ezúttal Breeze-M végfokozattal szerelt példánya. A hordozórakéta az Eutelsat távközlési szolgáltató W3A jelű műholdját állította pályára.

A Galileo a kibővített Európában

A Galileo a kibővített EurópábanAz EURISY szövetség a Magyar Űrkutatási Irodával együttműködve május 27-28-án Budapesten rendezi meg a Galileo navigációs műholdrendszerrel, annak jövőbeli alkalmazásaival kapcsolatos konferenciáját.

Új csillagok az égen

Új csillagok az égenDecember 29-én indul közös európai-kínai együttműködés keretében a Nap-Föld kölcsönhatást vizsgáló Double Star (Kettőscsillag) műholdpáros első tagja.

PROGRAMAJÁNLÓ: December 14-e (vasárnap), 12:50 - Delta

A vasárnapi Delta adásában több asztronautikai témája blokkot láthatunk. Szó lesz a marsi életnyomok magyar elméletéről, a napviharokkal kapcsolatos legújabb német kutatásokról, és egy szupergyors kameráról - mely egyszer talán a Marsra is eljut.

EU-ESA együttműködés az űrkutatásban

EU-ESA együttműködés az űrkutatásbanAz Európai Unió (EU) és az Európai Űrügynökség (ESA), e két független európai szervezet szerződésben erősítette meg együttműködési szándékát az űrkutatás területén. A cél: kontinensünk erejének növelése, az űrkutatás eredményeinek minél jobb gyakorlati hasznosítása.

Az ESA megrendelte az első két Galilieo holdat

Az ESA megrendelte az első két Galilieo holdatÚjabb fontos mérföldkövéhez érkezett az ESA és az EU közös Galileo űrnavigációs programja. Az ESA július 11-én aláírta az első két kísérleti mesterséges hold megépítéséről szóló szerződést.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus