Nyereség a kontinensnek Cikkek: 261 - 280

Csehország és az ESA

Csehország és az ESAHazánk után a Cseh Köztársaság a második ország, amely aláírta az ESA-val való szoros együttműködését hatályba léptető alapokmányt.

Permanens GPS állomások mozgásvizsgálati alkalmazása?

Permanens GPS állomások mozgásvizsgálati alkalmazása?A műholdas helymeghatározás egyik érdekes tudományos alkalmazását mutatjuk be, hazai kutatási eredmények alapján.

Álom kontra valóság

Álom kontra valóságHétfőn Vancouverben elkezdődött az 55. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus.

Űrházak a Földön

Űrházak a FöldönNémetország új antarktiszi kutatóállomásának építésekor az ESA által kifejlesztett techológiákat is felhasználják.

Űrkutatás és egészségmegőrzés

Űrkutatás és egészségmegőrzésAz ESA nemrég elhatározta, hogy összefog az egészségmegőrzésben és testedzésben érdekelt cégekkel: segíti az űrkutatási tevékenység során kifejlesztett új technológiák alkalmazását ezen a területen is.

Műholdas navigációs konferencia Budapesten

Műholdas navigációs konferencia BudapestenMájus 27-28-án az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban tartják az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszer aktuális kérdéseivel foglalkozó nemzetközi konferenciát.

A Proba jól sikerült

A Proba jól sikerültAz ESA miniatűr földmegfigyelő holdja 2001 októbere óta működik. Egy kis képes összefoglalót adunk abból, amit eddig látott.

Még egy esély az űrkutatás támogatására…

Még egy esély az űrkutatás támogatására…Egy brit doktorandusz-hallgató lottóklubot alapított, amelybe legalább heti tíz fonttal lehet belépni. Ha nyernek, a pénzt űrkutatási célra ajánlják fel.

Új távközlési műhold Európának

Új távközlési műhold EurópánakKözép-európai idő szerint kedden 0:06-kor indult Bajkonurból a Porton hordozórakéta legutóbbi, ezúttal Breeze-M végfokozattal szerelt példánya. A hordozórakéta az Eutelsat távközlési szolgáltató W3A jelű műholdját állította pályára.

A Galileo a kibővített Európában

A Galileo a kibővített EurópábanAz EURISY szövetség a Magyar Űrkutatási Irodával együttműködve május 27-28-án Budapesten rendezi meg a Galileo navigációs műholdrendszerrel, annak jövőbeli alkalmazásaival kapcsolatos konferenciáját.

Norvég műhold – NCUBE

Norvég műhold – NCUBEA norvég egyetemisták által 2001 és 2004 között kifejlesztett és épített kísérleti műhold, az NCUBE a tervek szerint novemberben kezdi meg működését.

Rovarvadászat űrfelvételekkel

Rovarvadászat űrfelvételekkelFertőzést terjesztő, vérszívó rovarokra is lehet „vadászni” nagy felbontású űrfelvételek segítségével.

Paralimpiai világcsúcsok...

Paralimpiai világcsúcsok...... az űrtechnológia segítségével. Wojtek Czyz a 100 méteres síkfutás aranyérme után 200 m-en világcsúccsal nyert Athénban, majd megjavította a távolugrás rekordját is.

Az ESA új követőállomása Spanyolországban

Az ESA új követőállomása SpanyolországbanA közeljövőben megszaporodó európai bolygóközi űrszondák kiszolgálása megkívánja, hogy rövidesen új követőállomás épüljön.

Az EADS közeledne a britekhez

Az EADS közeledne a britekhezA német-francia légi- és űripari óriás, az EADS szorosabb együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával a hadigépek tervezése és legyártása terén.

Űrtechnika az autóban

Űrtechnika az autóbanA 2004-es autóverseny-szezonban is felbukkannak azok a műszaki fejlesztések, amelyek eredetileg az európai hordozórakétákat szolgálták.

Új legénység indult az űrállomásra

Új legénység indult az űrállomásraMa reggel, közép-európai idő szerint 4:19-kor indult Bajkonurból a legutóbbi Szojuz hordozórakéta, orrkúpja alatt a Szojuz TMA-4 űrhajóval. Az űrhajóban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kilencedik alaplegénysége és André Kuipers holland asztronauta utaznak.

Az európai „hurrikánvadász” újra működik

Az európai „hurrikánvadász” újra működikHároméves szünet után sikerült életre kelteni az ERS-2 távérzékelési mesterséges hold egyik, az óceánfelszín fölött uralkodó szél sebességét mérő műszerét.

Galileo: egyezség az amerikaiakkal

Galileo: egyezség az amerikaiakkalHosszadalmas tárgyalások után sikerült nyélbe ütni az Európai Unió és az USA megállapodását az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszert érintő kérdésekről.

Az űrtechnológia és a habzóbor

Az űrtechnológia és a habzóborA Mars-utazásokhoz fejlesztés alatt álló technológia segíti Spanyolországban a Cava nevű fehér habzóbor minőségének folyamatos fenntartását. Ennek a tavalyi cikkünknek ismételt közlésével szeretnénk minden kedves Olvasóknak sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánni!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 305 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019