Nyereség a kontinensnek Cikkek: 241 - 260

Galileo-koncesszió: mégsem kelt el!

Galileo-koncesszió: mégsem kelt el!Helyesbítés! Tegnapi értesülésünkkel ellentétben egyelőre mégsem hirdettek győztest az európai navigációs műholdrendszert működtető koncessziós partnerről. A két jelentkező konzorcium versengése tovább tart.

A textilfestők álma

A textilfestők álmaEurópában évente 160 millió méternyi festett szövet megy veszendőbe amiatt, mert hibás a színe. Az űrtechnológia most segíthet.

Másfél millió hőmérő helyett...

Másfél millió hőmérő helyett......műholdas távérzékelési módszerrel készítik el a Földközi-tenger nagy felbontású hőmérsékleti térképét.

Az európai tájkép változása

Az európai tájkép változásaHogyan változik fokozatosan a táj képe kontinensünkön? Erre a kérdésre a műholdfelvételek alapján is kereshető a válasz.

BUÉK: Habzóbor és űrtechnika

BUÉK: Habzóbor és űrtechnikaEzzel a cikkel hűséges Olvasóink már egy évvel ezelőtt is találkozhattak. Viszont vannak új Olvasóink is, meg aktuális is, meg a főszerkesztőnek is az egyik kedvence, úgyhogy ismét bekötjük...

Leszállás a Titanra és műholdas navigáció

Leszállás a Titanra és műholdas navigációAz a technológia, amit a Huygens szonda használ majd a Szaturnusz holdjára való leereszkedéskor, az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszerben is szerepet kap.

PROGRAMAJÁNLÓ: SPOT-nap Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: SPOT-nap BudapestenA SPOT IMAGE cég űrfelvételeiről és azok mezőgazdasági, erdészeti, valamint környezet- és természetvédelmi alkalmazásairól hallhatnak a résztvevők a SPOT IMAGE és a Bekes Kft. közös rendezvényén, kedden.

Norvég műhold – NCUBE

Norvég műhold – NCUBEA norvég egyetemisták által 2001 és 2004 között kifejlesztett és épített kísérleti műhold, az NCUBE a tervek szerint novemberben kezdi meg működését.

Rovarvadászat űrfelvételekkel

Rovarvadászat űrfelvételekkelFertőzést terjesztő, vérszívó rovarokra is lehet „vadászni” nagy felbontású űrfelvételek segítségével.

Paralimpiai világcsúcsok...

Paralimpiai világcsúcsok...... az űrtechnológia segítségével. Wojtek Czyz a 100 méteres síkfutás aranyérme után 200 m-en világcsúccsal nyert Athénban, majd megjavította a távolugrás rekordját is.

Elkelt a Galileo-koncesszió

Elkelt a Galileo-koncesszióA győztes megnevezésével eldőlt, hogy a pályázó két konzorcium közül az iNavSat nyert jogot az európai műholdas navigációs rendszer üzemeltetésére.

Az Etna kitörése - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Az Etna kitörése - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz Etna kitörését, és Szicília szigetét láthatjuk a TERRA műhold MODIS-szenzorának felvételén. Európa legnagyobb vulkánjának nem ritkák a kitörései. A bemutatott kép 2005. január 8-án, a délelőtti órákban készült: ezen jól látható a vulkán délnyugati irányba hosszan elnyúló füstzászlója.

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz TERRA műhold alább látható MODIS-felvételén megfigyelhetjük az elmúlt hétvégén katasztrofális szélviharokat, súlyos folyami és tengeri áradásokat okozó ciklon felhőzetét Észak-Európa felett.

Újabb Galileo-szerződés

Újabb Galileo-szerződésMegint közelebb került egy lépéssel a megvalósításhoz az új európai műholdas helymeghatározó rendszer.

Az EGNOS Írországban (is)

Az EGNOS Írországban (is)Európa első műholdas navigációs rendszerének legújabb földi állomását Írországban helyezték üzembe.

Néhány európai ország és a NATO űrtávközlési együttműködése

Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország 2005-től tizenöt évig biztosít URH és mikrohullámú műholdas távközlési kapacitást a NATO számára saját kommunikációs műholdjain.

Csehország és az ESA

Csehország és az ESAHazánk után a Cseh Köztársaság a második ország, amely aláírta az ESA-val való szoros együttműködését hatályba léptető alapokmányt.

Permanens GPS állomások mozgásvizsgálati alkalmazása?

Permanens GPS állomások mozgásvizsgálati alkalmazása?A műholdas helymeghatározás egyik érdekes tudományos alkalmazását mutatjuk be, hazai kutatási eredmények alapján.

Álom kontra valóság

Álom kontra valóságHétfőn Vancouverben elkezdődött az 55. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus.

Űrházak a Földön

Űrházak a FöldönNémetország új antarktiszi kutatóállomásának építésekor az ESA által kifejlesztett techológiákat is felhasználják.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus