Nyereség a kontinensnek Cikkek: 221 - 240

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység2006. január 1-jétől az Egyesült Királyságtól az osztrák kormány veszi át az EU-elnökséget.

Legalább két napot csúszik a GIOVE-A indítása

Legalább két napot csúszik a GIOVE-A indításaA Galileo program első tesztműholdjának indítását a földi állmások hálózatában észlelt anomália kiküszöbölése miatt kell elhalasztani. Közben a start helyszínén, Bajkonurban 20 európai szakértő ellenőrzi az űreszközöket.

Műholdas navigációs karácsony Bajkonurban?

Műholdas navigációs karácsony Bajkonurban?A kazahsztáni űrbázisról egy nap különbséggel bocsátanak majd pályára három GLONASSZ holdat, illetve a Galileo rendszer első, egyelőre kísérleti darabját.

GIOVE, azaz Jupiter az első két Galileo-hold neve

GIOVE, azaz Jupiter az első két Galileo-hold neveSzerdán Hollandiában bejelentették a jelenleg felbocsátás előtt álló első két európai Galileo-műhold ugyancsak Galilei tiszteletére adott nevét. A két kísérleti műholdat 2008-ig négy "végleges" követi a további pályamenti tesztek elvégzése céljából.

„Téli iskola” a Dávid-szobor árnyékában

„Téli iskola” a Dávid-szobor árnyékában2005 őszén nyári iskolát tartottak Firenze közelében űrplazmák és turbulencia témakörében, amely egy nyári iskola sorozat utolsó rendezvénye volt. A találkozón magyar kutató is részt vett a KFKI RMKI Kozmikus Fizikai Főosztályáról.

Új Meteosat-indítás az év végén

Új Meteosat-indítás az év végénHamarosan bővül az európai meteorológiai mesterséges holdak flottája.

Tesztre kész az első Galileo-hold

Tesztre kész az első Galileo-holdMegérkezett az ESA technológiai központjába (ESTEC) az európai műholdas helymeghatározó rendszer elsőként pályára állítandó mesterséges holdja.

Ezúttal valóban elkelt a Galileo koncesszió

Ezúttal valóban elkelt a Galileo koncesszióA Brüsszel környékén immár hónapok óta keringő – és az EU illetékesei által folyamatosan cáfolt – pletykák végül igaznak bizonyultak. A Galileo koncesszió tulajdonosa sem egyik, sem másik pályázó, hanem ketten, együtt, közösen...

Galileo: még fél év az első startig

Galileo: még fél év az első startigAz európai műholdas helymeghatározó rendszer első kísérleti mesterséges holdjának még ebben az évben pályára kell állnia. Az előkészületek jól haladnak.

Már Ukrajna is hivatalos Galileo-tag

Már Ukrajna is hivatalos Galileo-tag2005. június 3-án az Európai Unió illetékesei bejelentették, hogy Ukrajna - harmadik Unión kívüli országként - hivatalosan is csatlakozott az Öreg Kontinens tervezett műholdas navigációs és helymeghatározó rendszeréhez.

Sikeres Meteosat-indítás

Sikeres Meteosat-indításKözép-európai idő szerint éjféltájban Kourou-ból startolt az európai Meteosat mesterséges holdak második generációs sorozatának második darabja.

Kísérleti földfelszín-megfigyelés Európára a GMES program keretében 2008-ra?

Kísérleti földfelszín-megfigyelés Európára a GMES program keretében 2008-ra?A GMES (Global Monitoring for Environment and Security = A környezet és a biztonság globális monitorozása) egy olyan program, melynek célja Európa versenyképességének biztosítása az űrtechnika gyakorlati alkalmazásai terén.

Kelet-európai kutatókat az Űrállomásra!

Kelet-európai kutatókat az Űrállomásra!A cím nem egy utópisztikus felkiáltás, ellenkezőleg: az Európai Bizottság által anyagilag támogatott új ESA-projekt egyik célja.

Elhallgatott a SSETI Express

Elhallgatott a SSETI ExpressNéhány órányi működés után elhallgatott az európai diákok által épített mikroműhold. Rövid működése során számos fontos feladatot sikerült végrehajtania.

Az európai „diákműhold” startra kész

Az európai „diákműhold” startra készSzeptember 27-re jelölték ki a SSETI Express, az első, főleg az interneten keresztül, egyetemista csoportok által tervezett mesterséges hold indítását.

Szavazás a Galileóról

Szavazás a GalileórólSzeptember 6-án szavazott az Európai Parlament arról a rendelettervezetről, amely a Galileo műholdas navigációs rendszer kiépítésének és üzemeltetésének jogszabályi hátterét hivatott megteremteni.

A Földközi-tenger hőmérsékleti térképe műholdakkal

A Földközi-tenger hőmérsékleti térképe műholdakkalHa nyár, akkor irány a vízpart! Mielőtt a vízbe csobbannánk, a kezünkkel persze ellenőrizzük a hőmérsékletét. Ezt akár a mesterséges holdak is készek megtenni helyettünk...

Légszennyezés-előrejelzés Londonban

Légszennyezés-előrejelzés LondonbanAz ESA támogatásával folyó programban egy londoni kerületben a levegő szennyezettségét mérik, utcákra lebontva.

Földre szállt a magyar forint

Földre szállt a magyar forint2005. június 16-án, közép-európai idő szerint 9:37-kor a kazahsztáni Kosztanaj körzetében sikeresen földet ért a Foton-M2 műhold. A KFKI Atomenergia Kutatóintézet Sugárvédelmi Kutatócsoportja is közerműködött a tudományos programban.

Sikeres start:
Újabb magyar eszközök a világűrben!

Sikeres start: <br>Újabb magyar eszközök a világűrben!Az Európai Űrügynökség (ESA) és az Orosz Szövetségi Űrkutatási Hivatal (Roszkoszmosz) együttműködésével 2005. május 31-én egy Bajkonurból (Kazahsztán) indított Szojuz-U típusú hordozó rakéta sikeresen pályára állította a Foton-M2 műholdat, fedélzetén többek között magyar eszközökkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 307 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019