Nyereség a kontinensnek Cikkek: 221 - 240

Az európai „diákműhold” startra kész

Az európai „diákműhold” startra készSzeptember 27-re jelölték ki a SSETI Express, az első, főleg az interneten keresztül, egyetemista csoportok által tervezett mesterséges hold indítását.

Szavazás a Galileóról

Szavazás a GalileórólSzeptember 6-án szavazott az Európai Parlament arról a rendelettervezetről, amely a Galileo műholdas navigációs rendszer kiépítésének és üzemeltetésének jogszabályi hátterét hivatott megteremteni.

A Földközi-tenger hőmérsékleti térképe műholdakkal

A Földközi-tenger hőmérsékleti térképe műholdakkalHa nyár, akkor irány a vízpart! Mielőtt a vízbe csobbannánk, a kezünkkel persze ellenőrizzük a hőmérsékletét. Ezt akár a mesterséges holdak is készek megtenni helyettünk...

Légszennyezés-előrejelzés Londonban

Légszennyezés-előrejelzés LondonbanAz ESA támogatásával folyó programban egy londoni kerületben a levegő szennyezettségét mérik, utcákra lebontva.

Földre szállt a magyar forint

Földre szállt a magyar forint2005. június 16-án, közép-európai idő szerint 9:37-kor a kazahsztáni Kosztanaj körzetében sikeresen földet ért a Foton-M2 műhold. A KFKI Atomenergia Kutatóintézet Sugárvédelmi Kutatócsoportja is közerműködött a tudományos programban.

Sikeres start:
Újabb magyar eszközök a világűrben!

Sikeres start: <br>Újabb magyar eszközök a világűrben!Az Európai Űrügynökség (ESA) és az Orosz Szövetségi Űrkutatási Hivatal (Roszkoszmosz) együttműködésével 2005. május 31-én egy Bajkonurból (Kazahsztán) indított Szojuz-U típusú hordozó rakéta sikeresen pályára állította a Foton-M2 műholdat, fedélzetén többek között magyar eszközökkel.

Ötletverseny Galileo-alkalmazásokra

Ötletverseny Galileo-alkalmazásokraGalileo Masters néven nemzetközi versenyt hirdettek: június végéig az európai műholdas helymeghatározó rendszer újszerű alkalmazási ötleteivel lehet pályázni.

Gyors internet a gyorsvonaton

Gyors internet a gyorsvonatonAz ESA Telecom segítségével a Thalys nagysebességű expresszen a szélessávú, műholdas kapcsolaton alapuló internet-hozzáférés elérhetővé válik az utasok számára.

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. rész

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. részA Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites, www.eumetsat.int ), melynek Magyarország társult tagja. Kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az új műholdcsaládot miképp lehet használni az ultraröidtávú időjáráselőrejelzésben.

EU: 3,5 milliárd euró biztonsági
és űrkutatási fejlesztésekre

EU: 3,5 milliárd euró biztonsági <br>és űrkutatási fejlesztésekreAz Európai Bizottság április 6-án elfogadta az EU új kutatási keretprogramjáról szóló javaslatot. Az "EU Research - Building Knowledge Europe" című dokumentum lényegében az EU 2007-2013 évekre szóló új, VII. kutatási keretprogramjának (FP7) tervezete.

Új Meteosat-indítás az év végén

Új Meteosat-indítás az év végénHamarosan bővül az európai meteorológiai mesterséges holdak flottája.

Tesztre kész az első Galileo-hold

Tesztre kész az első Galileo-holdMegérkezett az ESA technológiai központjába (ESTEC) az európai műholdas helymeghatározó rendszer elsőként pályára állítandó mesterséges holdja.

Ezúttal valóban elkelt a Galileo koncesszió

Ezúttal valóban elkelt a Galileo koncesszióA Brüsszel környékén immár hónapok óta keringő – és az EU illetékesei által folyamatosan cáfolt – pletykák végül igaznak bizonyultak. A Galileo koncesszió tulajdonosa sem egyik, sem másik pályázó, hanem ketten, együtt, közösen...

Galileo: még fél év az első startig

Galileo: még fél év az első startigAz európai műholdas helymeghatározó rendszer első kísérleti mesterséges holdjának még ebben az évben pályára kell állnia. Az előkészületek jól haladnak.

Már Ukrajna is hivatalos Galileo-tag

Már Ukrajna is hivatalos Galileo-tag2005. június 3-án az Európai Unió illetékesei bejelentették, hogy Ukrajna - harmadik Unión kívüli országként - hivatalosan is csatlakozott az Öreg Kontinens tervezett műholdas navigációs és helymeghatározó rendszeréhez.

Regionális űrkutatási rendezvény környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásokról

A Német Űrügynökség (DLR) 2005. szeptember 27-29. közt Berlinben konferenciát szervez a közép- és kelet-európai országok részére a GMES (a távérzékelés környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásai) témakörében.

Geomágneses pulzációk hazánk felett

Geomágneses pulzációk hazánk felettTöbb éve vizsgálják hazánkban is a geomágneses pulzációk változását, amelyek alapján például a naptevékenység változása is nyomon követhető.

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) rész

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 2. (befejező) részA Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT. Kétrészes cikksorozatunk előző részében külföldi fejlesztéseket ismertettünk. Most bemutatjuk, hogy Magyarország miképp vesz részt egy újfajta szoftver tesztelésében és finomításában.

Boldog szülinapot ERS-2!

Boldog szülinapot ERS-2!Európa egyik orbitális "radarszeme" tíz éve szolgálja az egész emberiséget. Az ERS-2 eddig közel 52 300 keringést végzett bolygónk körül, és mintegy 3000 felhasználó számára küldött adatokat a felszínről, az óceáni jéghegyekről, az ózón állapotáról, vagy éppen vulkanikus mozgásokról.

A hóval borított Európa

A hóval borított EurópaMa, március 16-án Magyarország nagy részén csodálatos tavaszi napot élvezhettünk. Pár hete persze még egészen más volt a helyzet szerte Európában...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus