Nyereség a kontinensnek Cikkek: 201 - 220

Kiemelkedő magyar eredmény a SURE pályázatban

Kiemelkedő magyar eredmény a SURE pályázatbanAz EU 25 jelenlegi tagállama, valamint Románia és Bulgária kutatóhelyei, űripari cégei nyújthattak be pályázatot az ESA-hoz abból a célból, hogy kísérletük feljusson a Nemzetközi Űrállomásra.

Építsünk műholdat!

Építsünk műholdat!Az ESA oktatási részlege meghirdette a YES-3 programot, amelybe magyar egyetemi hallgatók is bekapcsolódhatnak.

Űrkutatás és marketing

Űrkutatás és marketingHogyan lehet űrfelvételekből nyert adatokat felhasználni a célzott reklámkampányok megtervezéséhez?

Románia is az ESA együttműködő állama lett

Románia is az ESA együttműködő állama lettFebruár 17-én Bukarestben aláírták az Európai Űrügynökség és Románia közötti megállapodást.

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műhold

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műholdAz Európai Űrügynökség a mai napon gyorshírben jelentette be, hogy az európai műholdas navigációs rendszer első (egyelőre kísérleti) tagja 12-én megkezdte a tesztadatok sugárzását. A GIOVE-A műhold remek állapotban van.

13 sikeres év után leállították a TOPEX/Poseidont

13 sikeres év után leállították a TOPEX/PoseidontTizenhárom évi működés és 62 000 Földünk körüli keringés után az amerikai és francia üzemeltetők közös döntésének megfelelően leállították minden idők egyik legsikeresebb oceanológiai műholdját.

Sikeres Meteosat-indítás

Sikeres Meteosat-indításKözép-európai idő szerint éjféltájban Kourou-ból startolt az európai Meteosat mesterséges holdak második generációs sorozatának második darabja.

Kísérleti földfelszín-megfigyelés Európára a GMES program keretében 2008-ra?

Kísérleti földfelszín-megfigyelés Európára a GMES program keretében 2008-ra?A GMES (Global Monitoring for Environment and Security = A környezet és a biztonság globális monitorozása) egy olyan program, melynek célja Európa versenyképességének biztosítása az űrtechnika gyakorlati alkalmazásai terén.

Kelet-európai kutatókat az Űrállomásra!

Kelet-európai kutatókat az Űrállomásra!A cím nem egy utópisztikus felkiáltás, ellenkezőleg: az Európai Bizottság által anyagilag támogatott új ESA-projekt egyik célja.

Elhallgatott a SSETI Express

Elhallgatott a SSETI ExpressNéhány órányi működés után elhallgatott az európai diákok által épített mikroműhold. Rövid működése során számos fontos feladatot sikerült végrehajtania.

Végre pályán a MetOp-A

Végre pályán a MetOp-AJúliusban már alig több mint 3 perc választotta el az első, poláris pályára szánt európai meteorológiai holdat az indítástól.

Vega - egy lépéssel közelebb

Vega - egy lépéssel közelebbAz Európai Űrügynökség ismét egy lépéssel közelebb került az Ariane-5 utáni első, európai fejlesztésű ESA-rakéta megvalósulásához. A Zefiro-23-nak, a második fokozat motorjának első égési tesztje sikeres volt.

Iskolai űratlasz magyarul

Iskolai űratlasz magyarulAz elsők közt készült el az ESA iskolai űratlaszának kísérleti, magyar nyelvű változata.

Működik Európa legújabb égi meteorológusa

Működik Európa legújabb égi meteorológusaA napokban elküldte első felvételeit a legújabb európai geostacionárius meteorológiai műhold, a Meteosat-9 (korábban MSG-2). Felvételeivel hamarosan találkozhatunk a hazai televíziókban is...

Magyarországi SURE konferencia

Magyarországi SURE konferenciaAz ESA a Nemzetközi Űrállomás tudományos hasznosítására meghirdetett pályázattal kapcsolatban a magyar érdeklődők számára február 14-én információs napot tart.

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység2006. január 1-jétől az Egyesült Királyságtól az osztrák kormány veszi át az EU-elnökséget.

Legalább két napot csúszik a GIOVE-A indítása

Legalább két napot csúszik a GIOVE-A indításaA Galileo program első tesztműholdjának indítását a földi állmások hálózatában észlelt anomália kiküszöbölése miatt kell elhalasztani. Közben a start helyszínén, Bajkonurban 20 európai szakértő ellenőrzi az űreszközöket.

Műholdas navigációs karácsony Bajkonurban?

Műholdas navigációs karácsony Bajkonurban?A kazahsztáni űrbázisról egy nap különbséggel bocsátanak majd pályára három GLONASSZ holdat, illetve a Galileo rendszer első, egyelőre kísérleti darabját.

GIOVE, azaz Jupiter az első két Galileo-hold neve

GIOVE, azaz Jupiter az első két Galileo-hold neveSzerdán Hollandiában bejelentették a jelenleg felbocsátás előtt álló első két európai Galileo-műhold ugyancsak Galilei tiszteletére adott nevét. A két kísérleti műholdat 2008-ig négy "végleges" követi a további pályamenti tesztek elvégzése céljából.

„Téli iskola” a Dávid-szobor árnyékában

„Téli iskola” a Dávid-szobor árnyékában2005 őszén nyári iskolát tartottak Firenze közelében űrplazmák és turbulencia témakörében, amely egy nyári iskola sorozat utolsó rendezvénye volt. A találkozón magyar kutató is részt vett a KFKI RMKI Kozmikus Fizikai Főosztályáról.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus