Nyereség a kontinensnek Cikkek: 201 - 220

Utolsó pillantás a GOCE-ra

Utolsó pillantás a GOCE-ra A Föld gravitációs terét kutató európai műhold startjára régóta várnak a szakemberek. Most az űreszközre végre rázárult a rakéta orrkúpjának borítása...

Űrpolitikai konferencia Budapesten

Űrpolitikai konferencia BudapestenA 2009 januárjában két napra Magyarországra látogató szakemberek az európai nemzeti űrtevékenységek irányítási modelljeiről tárgyalnak majd.

A kínai holdszonda és az ESA

A kínai holdszonda és az ESAAz Európai Űrügynökség követőállomásaira is szükség lesz, amikor a Csang'e-1 kínai űrszonda a Hold körüli pályára áll. Cserébe az európai kutatók is hozzáférhetnek a tudományos adatokhoz.

Készül a GOCE

Készül a GOCEAz ESA decemberben felbocsátandó GOCE mesterséges holdja a Föld gravitációs terének pontos feltérképezését célozza. Az adatokkal magyar kutatók is dolgoznak majd.

Végre pályán a MetOp-A

Végre pályán a MetOp-AJúliusban már alig több mint 3 perc választotta el az első, poláris pályára szánt európai meteorológiai holdat az indítástól.

Vega - egy lépéssel közelebb

Vega - egy lépéssel közelebbAz Európai Űrügynökség ismét egy lépéssel közelebb került az Ariane-5 utáni első, európai fejlesztésű ESA-rakéta megvalósulásához. A Zefiro-23-nak, a második fokozat motorjának első égési tesztje sikeres volt.

Iskolai űratlasz magyarul

Iskolai űratlasz magyarulAz elsők közt készült el az ESA iskolai űratlaszának kísérleti, magyar nyelvű változata.

Működik Európa legújabb égi meteorológusa

Működik Európa legújabb égi meteorológusaA napokban elküldte első felvételeit a legújabb európai geostacionárius meteorológiai műhold, a Meteosat-9 (korábban MSG-2). Felvételeivel hamarosan találkozhatunk a hazai televíziókban is...

Magyarországi SURE konferencia

Magyarországi SURE konferenciaAz ESA a Nemzetközi Űrállomás tudományos hasznosítására meghirdetett pályázattal kapcsolatban a magyar érdeklődők számára február 14-én információs napot tart.

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység

Az osztrák EU-elnökség és az űrtevékenység2006. január 1-jétől az Egyesült Királyságtól az osztrák kormány veszi át az EU-elnökséget.

Csehország az ESA tagja lesz

Csehország az ESA tagja leszMa Prágában ünnepélyesen aláírták azt az egyezményt, amelynek értelmében a Cseh Köztársaság teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez.

Rakéta- és ballonkísérletek, magyar egyetemistáknak is

Rakéta- és ballonkísérletek, magyar egyetemistáknak isKét magaslégköri kutatórakéta és egy ballon felszerelését állíthatják össze az ESA tagországainak és együttműködő államainak diákjai, egy frissen meghirdetett pályázat alapján.

Az Ariane-5 megmutatta erejét

Az Ariane-5 megmutatta erejétEgy európai és egy amerikai távközlési holddal javította meg a hordozórakéta a csúcsot: eddig még nem juttatott pályára ilyen nagy tömegű terhet.

Kiemelkedő magyar eredmény a SURE pályázatban

Kiemelkedő magyar eredmény a SURE pályázatbanAz EU 25 jelenlegi tagállama, valamint Románia és Bulgária kutatóhelyei, űripari cégei nyújthattak be pályázatot az ESA-hoz abból a célból, hogy kísérletük feljusson a Nemzetközi Űrállomásra.

Építsünk műholdat!

Építsünk műholdat!Az ESA oktatási részlege meghirdette a YES-3 programot, amelybe magyar egyetemi hallgatók is bekapcsolódhatnak.

Űrkutatás és marketing

Űrkutatás és marketingHogyan lehet űrfelvételekből nyert adatokat felhasználni a célzott reklámkampányok megtervezéséhez?

Románia is az ESA együttműködő állama lett

Románia is az ESA együttműködő állama lettFebruár 17-én Bukarestben aláírták az Európai Űrügynökség és Románia közötti megállapodást.

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műhold

Megkezdte a jelsugárzást az első Galileo műholdAz Európai Űrügynökség a mai napon gyorshírben jelentette be, hogy az európai műholdas navigációs rendszer első (egyelőre kísérleti) tagja 12-én megkezdte a tesztadatok sugárzását. A GIOVE-A műhold remek állapotban van.

13 sikeres év után leállították a TOPEX/Poseidont

13 sikeres év után leállították a TOPEX/PoseidontTizenhárom évi működés és 62 000 Földünk körüli keringés után az amerikai és francia üzemeltetők közös döntésének megfelelően leállították minden idők egyik legsikeresebb oceanológiai műholdját.

Sikeres Meteosat-indítás

Sikeres Meteosat-indításKözép-európai idő szerint éjféltájban Kourou-ból startolt az európai Meteosat mesterséges holdak második generációs sorozatának második darabja.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 305 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019