Nyereség a kontinensnek Cikkek: 181 - 200

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)Sorozatunk befejező részében az ESA földmegfigyelési programjait és technológiáit tekintjük át röviden.

Hív a Déli-sarkvidék

Hív a Déli-sarkvidékEurópai országok tudósai végezhetnek kísérleteket a déli-sarkvidéki Concordia kutatóállomáson.

Észtország az ESA új együttműködő állama

Észtország az ESA új együttműködő államaA balti állam az ötödik, amelyik ilyen előtársulási egyezményt kötött az Európai Űrügynökséggel.

A tökéletes súlytalanság

A tökéletes súlytalanságAz európai GOCE mesterséges holdnak sikerült elérnie, hogy minden apró zavaró gyorsulást ellensúlyozzon fedélzeti ionhajtóműveivel. Rövidesen megkezdődhet a földi gravitációs tér kutatása.

Repülő diplomamunka – 2010-ben is

Repülő diplomamunka – 2010-ben isAz ESA újabb parabolarepülési kampányára európai egyetemisták – köztük akár magyarok – csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

GOCE: indítási halasztás

GOCE: indítási halasztásNem is az ESA gravitációs műholdjáról lenne szó, ha nem halasztották volna el ismét a startot. Most talán nem hosszan, csak még egy napig kell várni...

Űrpolitikai konferencia volt Budapesten

Űrpolitikai konferencia volt BudapestenA konferencián a legtöbb európai űrkutatási szervezet, űrhivatal, a legnagyobb űripari cégek vezetői és képviselői vettek részt.

GOCE: nem lesz következmények nélküli a késlekedés

GOCE: nem lesz következmények nélküli a késlekedésHosszas huzavona után jövő tavaszra halasztották a Föld gravitációs terét vizsgáló európai műhold indítását.

Utolsó utáni pillantás a GOCE-ra...

Utolsó utáni pillantás a GOCE-ra...A kijelölt szerdai nap előtt el kellett halasztani a földi gravitációs tér vizsgálatára készült európai műhold indítását. A GOCE most visszakerül a szerelőcsarnokba.

Csehország az ESA tagja lesz

Csehország az ESA tagja leszMa Prágában ünnepélyesen aláírták azt az egyezményt, amelynek értelmében a Cseh Köztársaság teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez.

Repülő diplomamunka – 2012-ben is

Repülő diplomamunka – 2012-ben isAz ESA újabb parabolarepülési kampányára európai egyetemisták – köztük akár magyarok – csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

Űrtechnológiák segítenek mérsékelni a klímaváltozást

Űrtechnológiák segítenek mérsékelni a klímaváltozástAz űrtechnológiák alkalmazása számos olyan találmányt hozott létre, amelyek előnyösek környezetünkre nézve és ugyanakkor energiát takarítanak meg.

Hosszabbítás 2013-ig

Hosszabbítás 2013-igAz ESA tagországai egyhangúan az Envisat földmegfigyelő mesterséges hold programjának kiterjesztése mellett szavaztak.

Az Európai Bizottság a gyerekek véleményét kéri...

Az Európai Bizottság a gyerekek véleményét kéri......az űrkutatásról. Günter Verheugen alelnök felhívására június elsejéig várják a 6-14 éves gyerekek válaszait.

Végre elindult a GOCE

Végre elindult a GOCEEgy módosított orosz ballisztikus rakéta állította pályára az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb tudományos műholdját, amely a földi gravitációs erőteret térképezi majd fel.

Pleszeck felülről

Pleszeck felülrőlAz egyetlen európai űrrepülőteret mutatjuk be műholdképen. Innen indul rövidesen az ESA GOCE műholdja is.

Űripari konferencia Lillafüreden

Űripari konferencia LillafüredenA magyar vállalkozások előtt is egyre több lehetőség nyílhat, hogy bekapcsolódjanak Európa űriparába.

Felvonták a cseh zászlót...

Felvonták a cseh zászlót......az Európai Űrügynökség (ESA) intézményeiben. Ezzel az ünnepélyes aktussal köszöntötték a szervezet 18. tagállamának csatlakozását.

Utolsó pillantás a GOCE-ra

Utolsó pillantás a GOCE-ra A Föld gravitációs terét kutató európai műhold startjára régóta várnak a szakemberek. Most az űreszközre végre rázárult a rakéta orrkúpjának borítása...

Űrpolitikai konferencia Budapesten

Űrpolitikai konferencia BudapestenA 2009 januárjában két napra Magyarországra látogató szakemberek az európai nemzeti űrtevékenységek irányítási modelljeiről tárgyalnak majd.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 303 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus