Nyereség a kontinensnek Cikkek: 181 - 200

Bajban a GOCE

Bajban a GOCEA bolygónk gravitációs terét feltérképező európai műhold számítógépes hibák miatt július óta nem tud mérési adatokat küldeni a Földre.

Az ESEO a COSPAR kongresszuson

Az ESEO a COSPAR kongresszusonAz európai ESEO diákműholdra készülő magyar tudományos műszerek sikerrel „szerepeltek” a 38. COSPAR kongresszuson, Brémában.

A GOCE első geoidtérképe

A GOCE első geoidtérképeA Föld globális gravitációs erőterét nagy felbontással feltérképező európai műhold első két hónapos működése alatt gyűjtött adatokból állították elő a geoidmodellt.

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)Sorozatunk befejező részében az ESA földmegfigyelési programjait és technológiáit tekintjük át röviden.

Hív a Déli-sarkvidék

Hív a Déli-sarkvidékEurópai országok tudósai végezhetnek kísérleteket a déli-sarkvidéki Concordia kutatóállomáson.

Észtország az ESA új együttműködő állama

Észtország az ESA új együttműködő államaA balti állam az ötödik, amelyik ilyen előtársulási egyezményt kötött az Európai Űrügynökséggel.

A tökéletes súlytalanság

A tökéletes súlytalanságAz európai GOCE mesterséges holdnak sikerült elérnie, hogy minden apró zavaró gyorsulást ellensúlyozzon fedélzeti ionhajtóműveivel. Rövidesen megkezdődhet a földi gravitációs tér kutatása.

Repülő diplomamunka – 2010-ben is

Repülő diplomamunka – 2010-ben isAz ESA újabb parabolarepülési kampányára európai egyetemisták – köztük akár magyarok – csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

GOCE: indítási halasztás

GOCE: indítási halasztásNem is az ESA gravitációs műholdjáról lenne szó, ha nem halasztották volna el ismét a startot. Most talán nem hosszan, csak még egy napig kell várni...

Űrpolitikai konferencia volt Budapesten

Űrpolitikai konferencia volt BudapestenA konferencián a legtöbb európai űrkutatási szervezet, űrhivatal, a legnagyobb űripari cégek vezetői és képviselői vettek részt.

Eurómilliók űralkalmazások fejlesztésére

Eurómilliók űralkalmazások fejlesztéséreAz ESA megbízásából egy kockázatitőke-alap segíti az üzletileg ígéretes európai gyakorlati alkalmazások fejlesztőit.

A COSPAR kongresszus elé

A COSPAR kongresszus eléA világűrben és a világűrből végzett tudományos kutatások összefogására 1958-ban alakult nemzetközi szervezet most tartja 38. kongresszusát Brémában.

A globális terepmodell felé – új német radaros műhold

A globális terepmodell felé – új német radaros műholdA TanDEM-X egy másik műholddal (TerraSAR-X) kötelékben repülve, radar-interferometriás mérésekkel, három év alatt a földfelszín eddigi legprecízebb magassági modelljét lesz képes megalkotni.

Repülő diplomamunka – 2012-ben is

Repülő diplomamunka – 2012-ben isAz ESA újabb parabolarepülési kampányára európai egyetemisták – köztük akár magyarok – csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

Űrtechnológiák segítenek mérsékelni a klímaváltozást

Űrtechnológiák segítenek mérsékelni a klímaváltozástAz űrtechnológiák alkalmazása számos olyan találmányt hozott létre, amelyek előnyösek környezetünkre nézve és ugyanakkor energiát takarítanak meg.

Hosszabbítás 2013-ig

Hosszabbítás 2013-igAz ESA tagországai egyhangúan az Envisat földmegfigyelő mesterséges hold programjának kiterjesztése mellett szavaztak.

Az Európai Bizottság a gyerekek véleményét kéri...

Az Európai Bizottság a gyerekek véleményét kéri......az űrkutatásról. Günter Verheugen alelnök felhívására június elsejéig várják a 6-14 éves gyerekek válaszait.

Végre elindult a GOCE

Végre elindult a GOCEEgy módosított orosz ballisztikus rakéta állította pályára az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb tudományos műholdját, amely a földi gravitációs erőteret térképezi majd fel.

Pleszeck felülről

Pleszeck felülrőlAz egyetlen európai űrrepülőteret mutatjuk be műholdképen. Innen indul rövidesen az ESA GOCE műholdja is.

Űripari konferencia Lillafüreden

Űripari konferencia LillafüredenA magyar vállalkozások előtt is egyre több lehetőség nyílhat, hogy bekapcsolódjanak Európa űriparába.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 308 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019