Nyereség a kontinensnek Cikkek: 161 - 180

PROGRAMAJÁNLÓ: Az európai űrkutatás lehetőségei

PROGRAMAJÁNLÓ: Az európai űrkutatás lehetőségeiSúlytalanság? Az európai űrkutatás lehetőségei címmel rendez konferenciát Székesfehérváron a Tarsoly Egyesület, április 8-án.

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül...

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül......avagy hogyan ötvözik a sportot, a Barcelona World Race vitorlásversenyt a világűrből végzett tudományos kutatással.

Elindult a magyar CoCoRAD diákcsapat honlapja

Elindult a magyar CoCoRAD diákcsapat honlapjaNemrégiben adtunk hírt az Űrvilág olvasóinak a magyar CoCoRAD diákcsapat sikeres pályázatáról az Európai Űrügynökség REXUS/BEXUS programjába.

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)Az ajkai vörösiszap-tározó mozgástörténetének megállapítására is használt állandó szórópontú műholdradar-interferometria módszerét vajon alkalmazzák-e máshol is? A válasz: igen! Példaként bemutatjuk az európai Terrafirma programot, amelynek keretében mozgástérkép-atlasz is készült az európai nagyvárosokról.

Proteus: 20 év a Föld körül

Proteus: 20 év a Föld körülRitkán esik szó a műholdplatformokról, amelyek különböző célú mesterséges holdak közös vázszerkezetét és kiszolgáló berendezéseit tartalmazzák, és alkalmazásuk olcsóbbá teszi az űreszközök sorozatgyártását.

Mango és Tango: közel egymáshoz

Mango és Tango: közel egymáshozLassan félidejéhez ér a svéd Prisma műholdkísérlet, amelynek során két űreszköz a közeli kötelékrepülést gyakorolja Föld körüli pályán.

Norvégia beszáll a Galileóba

Norvégia beszáll a GalileóbaAz EU-val szeptemberben megkötött egyezmény szerint a norvégok 70 millió euróval járulnak hozzá a közös európai műholdas navigációs és időszolgáltató rendszer megépítéséhez.

Újra munkában a GOCE

Újra munkában a GOCENemrég számoltunk be a Föld gravitációs terét vizsgáló európai műhold július óta tartó számítógépes hibájáról, amit most az ESA szakembereinek sikerült kijavítani.

Eurómilliók űralkalmazások fejlesztésére

Eurómilliók űralkalmazások fejlesztéséreAz ESA megbízásából egy kockázatitőke-alap segíti az üzletileg ígéretes európai gyakorlati alkalmazások fejlesztőit.

A COSPAR kongresszus elé

A COSPAR kongresszus eléA világűrben és a világűrből végzett tudományos kutatások összefogására 1958-ban alakult nemzetközi szervezet most tartja 38. kongresszusát Brémában.

A Föld gravitációs tere – soha nem látott részletességgel

A Föld gravitációs tere – soha nem látott részletességgelCsupán két évnyi keringés után az ESA GOCE műholdja elkészítette a Föld globális gravitációs terének eddigi legrészletesebb felmérését.

Románia lesz az ESA 19. tagállama

Románia lesz az ESA 19. tagállamaTérségünkből Csehország után egy másik állam is megelőz bennünket az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásban.

A Proton startja most sikerült

A Proton startja most sikerültAz orosz nehézrakéta kereskedelmi indítás keretében vasárnap egy rekordteljesítményű európai távközlési műholdat állított pályára.

Hylas-1 és Intelsat-17

Hylas-1 és Intelsat-17A két távközlési műhold egy Ariane-5 hordozórakétával jutott Föld körüli pályára.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrgravimetriai mérésekről Pécsett

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrgravimetriai mérésekről PécsettA Magyar Tudomány Ünnepe 2010 rendezvénysorozat keretében november 5-én délután Pécsett a GOCE mesterséges holdról és eredményeiről hallgathatnak előadásokat.

Harcban a zavaró interferenciával

Harcban a zavaró interferenciávalAz európai SMOS műhold a talaj nedvességtartalmát és a tengervíz sótartalmát méri a mikrohullámú tartományban. Azonban helyenként illegális földi rádióadások nehezítik a munkáját.

A 61. Világűrkongresszus elé

A 61. Világűrkongresszus eléJövő héten hétfőtől péntekig 2500 űrkutató gyűlik össze Prágában a szakma legnagyobb éves seregszemléjére.

Bajban a GOCE

Bajban a GOCEA bolygónk gravitációs terét feltérképező európai műhold számítógépes hibák miatt július óta nem tud mérési adatokat küldeni a Földre.

Az ESEO a COSPAR kongresszuson

Az ESEO a COSPAR kongresszusonAz európai ESEO diákműholdra készülő magyar tudományos műszerek sikerrel „szerepeltek” a 38. COSPAR kongresszuson, Brémában.

A GOCE első geoidtérképe

A GOCE első geoidtérképeA Föld globális gravitációs erőterét nagy felbontással feltérképező európai műhold első két hónapos működése alatt gyűjtött adatokból állították elő a geoidmodellt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 303 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus