Nyereség a kontinensnek Cikkek: 161 - 180

Nyugdíjazzák az ERS-2-t

Nyugdíjazzák az ERS-2-tAz ESA 1995-ben indított nagy sikerű földmegfigyelő műholdja befejezte működését. Most alacsonyabb pályára állítják, hogy ne legyen útban és hamarabb megsemmisüljön a légkörben.

Internet a legeldugottabb helyeken is

Internet a legeldugottabb helyeken isAhová nem éri meg a földi hálózatot kiépíteni, ott is lehetőség van szélessávú internet-hozzáférésre. Egy új európai műhold az árakat is letöri.

PROGRAMAJÁNLÓ: Az európai űrkutatás lehetőségei

PROGRAMAJÁNLÓ: Az európai űrkutatás lehetőségeiSúlytalanság? Az európai űrkutatás lehetőségei címmel rendez konferenciát Székesfehérváron a Tarsoly Egyesület, április 8-án.

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül...

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül......avagy hogyan ötvözik a sportot, a Barcelona World Race vitorlásversenyt a világűrből végzett tudományos kutatással.

Elindult a magyar CoCoRAD diákcsapat honlapja

Elindult a magyar CoCoRAD diákcsapat honlapjaNemrégiben adtunk hírt az Űrvilág olvasóinak a magyar CoCoRAD diákcsapat sikeres pályázatáról az Európai Űrügynökség REXUS/BEXUS programjába.

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)Az ajkai vörösiszap-tározó mozgástörténetének megállapítására is használt állandó szórópontú műholdradar-interferometria módszerét vajon alkalmazzák-e máshol is? A válasz: igen! Példaként bemutatjuk az európai Terrafirma programot, amelynek keretében mozgástérkép-atlasz is készült az európai nagyvárosokról.

Proteus: 20 év a Föld körül

Proteus: 20 év a Föld körülRitkán esik szó a műholdplatformokról, amelyek különböző célú mesterséges holdak közös vázszerkezetét és kiszolgáló berendezéseit tartalmazzák, és alkalmazásuk olcsóbbá teszi az űreszközök sorozatgyártását.

Mango és Tango: közel egymáshoz

Mango és Tango: közel egymáshozLassan félidejéhez ér a svéd Prisma műholdkísérlet, amelynek során két űreszköz a közeli kötelékrepülést gyakorolja Föld körüli pályán.

Norvégia beszáll a Galileóba

Norvégia beszáll a GalileóbaAz EU-val szeptemberben megkötött egyezmény szerint a norvégok 70 millió euróval járulnak hozzá a közös európai műholdas navigációs és időszolgáltató rendszer megépítéséhez.

Újra munkában a GOCE

Újra munkában a GOCENemrég számoltunk be a Föld gravitációs terét vizsgáló európai műhold július óta tartó számítógépes hibájáról, amit most az ESA szakembereinek sikerült kijavítani.

IXV: Európa következő lépése

IXV: Európa következő lépéseAz Európai Űrügynökség (ESA) illetékesei a közelmúltban bejelentették, hogy a szervezet egy új technológiai demonstrátor megépítésére adott megbízást az olasz Thales Alenia Space vállalatnak.

Az űrből is látszik a talaj szárazsága

Az űrből is látszik a talaj szárazságaAz ESA SMOS radaros műholdja az óceáni vizek sótartalmának és a talaj nedvességtartalmának mérésére készült, 2009 novemberében állították pályára. A műholdas adatok alapján is jól felismerhető az a szárazság, ami az idei tavaszon Európát sújtja.

A Föld gravitációs tere – soha nem látott részletességgel

A Föld gravitációs tere – soha nem látott részletességgelCsupán két évnyi keringés után az ESA GOCE műholdja elkészítette a Föld globális gravitációs terének eddigi legrészletesebb felmérését.

Románia lesz az ESA 19. tagállama

Románia lesz az ESA 19. tagállamaTérségünkből Csehország után egy másik állam is megelőz bennünket az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásban.

A Proton startja most sikerült

A Proton startja most sikerültAz orosz nehézrakéta kereskedelmi indítás keretében vasárnap egy rekordteljesítményű európai távközlési műholdat állított pályára.

Hylas-1 és Intelsat-17

Hylas-1 és Intelsat-17A két távközlési műhold egy Ariane-5 hordozórakétával jutott Föld körüli pályára.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrgravimetriai mérésekről Pécsett

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrgravimetriai mérésekről PécsettA Magyar Tudomány Ünnepe 2010 rendezvénysorozat keretében november 5-én délután Pécsett a GOCE mesterséges holdról és eredményeiről hallgathatnak előadásokat.

Harcban a zavaró interferenciával

Harcban a zavaró interferenciávalAz európai SMOS műhold a talaj nedvességtartalmát és a tengervíz sótartalmát méri a mikrohullámú tartományban. Azonban helyenként illegális földi rádióadások nehezítik a munkáját.

A 61. Világűrkongresszus elé

A 61. Világűrkongresszus eléJövő héten hétfőtől péntekig 2500 űrkutató gyűlik össze Prágában a szakma legnagyobb éves seregszemléjére.

Bajban a GOCE

Bajban a GOCEA bolygónk gravitációs terét feltérképező európai műhold számítógépes hibák miatt július óta nem tud mérési adatokat küldeni a Földre.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 308 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019