Nyereség a kontinensnek Cikkek: 161 - 180

A Proton startja most sikerült

A Proton startja most sikerültAz orosz nehézrakéta kereskedelmi indítás keretében vasárnap egy rekordteljesítményű európai távközlési műholdat állított pályára.

Hylas-1 és Intelsat-17

Hylas-1 és Intelsat-17A két távközlési műhold egy Ariane-5 hordozórakétával jutott Föld körüli pályára.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrgravimetriai mérésekről Pécsett

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrgravimetriai mérésekről PécsettA Magyar Tudomány Ünnepe 2010 rendezvénysorozat keretében november 5-én délután Pécsett a GOCE mesterséges holdról és eredményeiről hallgathatnak előadásokat.

Harcban a zavaró interferenciával

Harcban a zavaró interferenciávalAz európai SMOS műhold a talaj nedvességtartalmát és a tengervíz sótartalmát méri a mikrohullámú tartományban. Azonban helyenként illegális földi rádióadások nehezítik a munkáját.

A 61. Világűrkongresszus elé

A 61. Világűrkongresszus eléJövő héten hétfőtől péntekig 2500 űrkutató gyűlik össze Prágában a szakma legnagyobb éves seregszemléjére.

Bajban a GOCE

Bajban a GOCEA bolygónk gravitációs terét feltérképező európai műhold számítógépes hibák miatt július óta nem tud mérési adatokat küldeni a Földre.

Az ESEO a COSPAR kongresszuson

Az ESEO a COSPAR kongresszusonAz európai ESEO diákműholdra készülő magyar tudományos műszerek sikerrel „szerepeltek” a 38. COSPAR kongresszuson, Brémában.

A GOCE első geoidtérképe

A GOCE első geoidtérképeA Föld globális gravitációs erőterét nagy felbontással feltérképező európai műhold első két hónapos működése alatt gyűjtött adatokból állították elő a geoidmodellt.

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)

A földmegfigyelési alkalmazások Magyarországon (4. rész)Sorozatunk befejező részében az ESA földmegfigyelési programjait és technológiáit tekintjük át röviden.

Hív a Déli-sarkvidék

Hív a Déli-sarkvidékEurópai országok tudósai végezhetnek kísérleteket a déli-sarkvidéki Concordia kutatóállomáson.

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)Az ajkai vörösiszap-tározó mozgástörténetének megállapítására is használt állandó szórópontú műholdradar-interferometria módszerét vajon alkalmazzák-e máshol is? A válasz: igen! Példaként bemutatjuk az európai Terrafirma programot, amelynek keretében mozgástérkép-atlasz is készült az európai nagyvárosokról.

Proteus: 20 év a Föld körül

Proteus: 20 év a Föld körülRitkán esik szó a műholdplatformokról, amelyek különböző célú mesterséges holdak közös vázszerkezetét és kiszolgáló berendezéseit tartalmazzák, és alkalmazásuk olcsóbbá teszi az űreszközök sorozatgyártását.

Mango és Tango: közel egymáshoz

Mango és Tango: közel egymáshozLassan félidejéhez ér a svéd Prisma műholdkísérlet, amelynek során két űreszköz a közeli kötelékrepülést gyakorolja Föld körüli pályán.

Norvégia beszáll a Galileóba

Norvégia beszáll a GalileóbaAz EU-val szeptemberben megkötött egyezmény szerint a norvégok 70 millió euróval járulnak hozzá a közös európai műholdas navigációs és időszolgáltató rendszer megépítéséhez.

Újra munkában a GOCE

Újra munkában a GOCENemrég számoltunk be a Föld gravitációs terét vizsgáló európai műhold július óta tartó számítógépes hibájáról, amit most az ESA szakembereinek sikerült kijavítani.

Eurómilliók űralkalmazások fejlesztésére

Eurómilliók űralkalmazások fejlesztéséreAz ESA megbízásából egy kockázatitőke-alap segíti az üzletileg ígéretes európai gyakorlati alkalmazások fejlesztőit.

A COSPAR kongresszus elé

A COSPAR kongresszus eléA világűrben és a világűrből végzett tudományos kutatások összefogására 1958-ban alakult nemzetközi szervezet most tartja 38. kongresszusát Brémában.

A globális terepmodell felé – új német radaros műhold

A globális terepmodell felé – új német radaros műholdA TanDEM-X egy másik műholddal (TerraSAR-X) kötelékben repülve, radar-interferometriás mérésekkel, három év alatt a földfelszín eddigi legprecízebb magassági modelljét lesz képes megalkotni.

Repülő diplomamunka – 2012-ben is

Repülő diplomamunka – 2012-ben isAz ESA újabb parabolarepülési kampányára európai egyetemisták – köztük akár magyarok – csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

Űrtechnológiák segítenek mérsékelni a klímaváltozást

Űrtechnológiák segítenek mérsékelni a klímaváltozástAz űrtechnológiák alkalmazása számos olyan találmányt hozott létre, amelyek előnyösek környezetünkre nézve és ugyanakkor energiát takarítanak meg.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus