Nyereség a kontinensnek Cikkek: 141 - 160

A GOCE és a Moho

A GOCE és a MohoA cím „megfejtéséről”, a földköpeny és a földkéreg határfelületének műholdas gravimetriai feltérképezéséről a cikkben olvashatnak.

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!A CoCoRAD kísérlet tavalyi sikere után itt a TECHDOSE. A magyar egyetemi csapat idén is lehetőséget kapott az ESA ballonprogramjában való részvételre.

LARES

LARESBemutatjuk a hamarosan induló új európai Vega rakéta legfőbb hasznos terhét – a magyar Masat-1 műhold egyik „útitársát” –, a pontos lézeres távmérésre alkalmas céltárgynak készült olasz LARES-t.

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”A CHAMP műhold utódjaként az ESA 2012-ben tervezi indítani új, három műholdból álló flottáját, a Swarmot. A küldetés célja a földi mágneses tér minden eddiginél pontosabban felmérése.

Pályán az első két Galileo műhold

Pályán az első két Galileo műholdHosszú évek (plusz egy nap) késedelme után végre megkezdődött Európa saját, polgári irányítású navigációs műholdrendszerének kiépítése.

Az Artemis tíz éve

Az Artemis tíz éveEgy évtizeddel ezelőtt állt pályára – és mindját reménytelennek tűnően rosszra – az ESA fejlett távközlási műholdja. Sikerült megmenteni, ma is működik.

IXV: Európa következő lépése

IXV: Európa következő lépéseAz Európai Űrügynökség (ESA) illetékesei a közelmúltban bejelentették, hogy a szervezet egy új technológiai demonstrátor megépítésére adott megbízást az olasz Thales Alenia Space vállalatnak.

Az űrből is látszik a talaj szárazsága

Az űrből is látszik a talaj szárazságaAz ESA SMOS radaros műholdja az óceáni vizek sótartalmának és a talaj nedvességtartalmának mérésére készült, 2009 novemberében állították pályára. A műholdas adatok alapján is jól felismerhető az a szárazság, ami az idei tavaszon Európát sújtja.

A Föld gravitációs tere – soha nem látott részletességgel

A Föld gravitációs tere – soha nem látott részletességgelCsupán két évnyi keringés után az ESA GOCE műholdja elkészítette a Föld globális gravitációs terének eddigi legrészletesebb felmérését.

Románia lesz az ESA 19. tagállama

Románia lesz az ESA 19. tagállamaTérségünkből Csehország után egy másik állam is megelőz bennünket az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásban.

Hol telepítsünk napelemeket?

Hol telepítsünk napelemeket?Innovatív műholdas alkalmazások európai gyakorlatából ízelítőt adó sorozatunk első részében egy csehországi példát mutatunk be a napenergia-felhasználás hatékonyságának javításáról.

A műholdak helybe mennek

A műholdak helybe mennekNem, most végre nem egy leeső űreszközről lesz szó! Inkább arról, hogyan segítenek a műholdas alkalmazások a mindennapi életben. Erre gyűjtött össze érdekes, a gyakorlatban is megvalósult európai példákat tavaly egy kötetben az Eurisy szervezet.

Mi várható 2012-ben? (2. rész)

Mi várható 2012-ben? (2. rész)A Masat-1 a Földről fel-, a Curiosity a Marsra leszáll. Egyéb érdekes eseményekkel is szolgál majd az előttünk álló esztendő.

Jövőre beindul a nagyüzem Kourouban

Jövőre beindul a nagyüzem KouroubanAz Ariane-5 és a nemrég bemutatkozott Szojuz hordozórakéták után jövő januárban startolhat az első Vega is Dél-Amerikából.

Az ESA pályázatai egyetemistáknak

Az ESA pályázatai egyetemistáknakAz Európai Űrügynökség ballon- és rakétakísérletekre, valamint centrifugában végzendő kísérletekre írt ki idén is pályázatot. Magyar egyetemisták csoportjai is indulhatnak ötletekkel.

Nyugdíjazzák az ERS-2-t

Nyugdíjazzák az ERS-2-tAz ESA 1995-ben indított nagy sikerű földmegfigyelő műholdja befejezte működését. Most alacsonyabb pályára állítják, hogy ne legyen útban és hamarabb megsemmisüljön a légkörben.

Internet a legeldugottabb helyeken is

Internet a legeldugottabb helyeken isAhová nem éri meg a földi hálózatot kiépíteni, ott is lehetőség van szélessávú internet-hozzáférésre. Egy új európai műhold az árakat is letöri.

PROGRAMAJÁNLÓ: Az európai űrkutatás lehetőségei

PROGRAMAJÁNLÓ: Az európai űrkutatás lehetőségeiSúlytalanság? Az európai űrkutatás lehetőségei címmel rendez konferenciát Székesfehérváron a Tarsoly Egyesület, április 8-án.

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül...

Körülbelül 80 nap alatt a Föld körül......avagy hogyan ötvözik a sportot, a Barcelona World Race vitorlásversenyt a világűrből végzett tudományos kutatással.

Elindult a magyar CoCoRAD diákcsapat honlapja

Elindult a magyar CoCoRAD diákcsapat honlapjaNemrégiben adtunk hírt az Űrvilág olvasóinak a magyar CoCoRAD diákcsapat sikeres pályázatáról az Európai Űrügynökség REXUS/BEXUS programjába.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus