Nyereség a kontinensnek Cikkek: 141 - 160

Befektetés az európai űrjövőbe

Befektetés az európai űrjövőbeA hét elején Olaszországban, Nápolyban zajlott az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamainak miniszteri értekezlete, a szervezet legfőbb döntéshozó fóruma.

Új követőállomás Dél-Amerikában

Új követőállomás Dél-Amerikában2012-ben megkezdi működését az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb, 35 m-es átmérőjű rádióteleszkóppal felszerelt követőállomása Argentínában.

Európai űrkutatási pályázatok

Európai űrkutatási pályázatokMegjelent az EU 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjának (FP7) legújabb űrkutatási témájú pályázati felhívása.

Katonai radarok is zavarják az SMOS méréseit

Katonai radarok is zavarják az SMOS méréseitAz óceánok vizének sókoncentrációját és a talaj nedvességtartalmát mérő európai műhold számára kezdik „megtisztítani a terepet” az északi féltekén a legkomolyabb zavaró interferenciát okozó földi rádióforrásoktól.

Késik a MetOp-B

Késik a MetOp-BAz új európai meteorológiai műhold felbocsátását egy orosz-kazah vita miatt kell július végére halasztani. Hol eshetnek le a Szojuz rakéta kiégett fokozatai?

Hol telepítsünk napelemeket?

Hol telepítsünk napelemeket?Innovatív műholdas alkalmazások európai gyakorlatából ízelítőt adó sorozatunk első részében egy csehországi példát mutatunk be a napenergia-felhasználás hatékonyságának javításáról.

A műholdak helybe mennek

A műholdak helybe mennekNem, most végre nem egy leeső űreszközről lesz szó! Inkább arról, hogyan segítenek a műholdas alkalmazások a mindennapi életben. Erre gyűjtött össze érdekes, a gyakorlatban is megvalósult európai példákat tavaly egy kötetben az Eurisy szervezet.

Mi várható 2012-ben? (2. rész)

Mi várható 2012-ben? (2. rész)A Masat-1 a Földről fel-, a Curiosity a Marsra leszáll. Egyéb érdekes eseményekkel is szolgál majd az előttünk álló esztendő.

Jövőre beindul a nagyüzem Kourouban

Jövőre beindul a nagyüzem KouroubanAz Ariane-5 és a nemrég bemutatkozott Szojuz hordozórakéták után jövő januárban startolhat az első Vega is Dél-Amerikából.

Az ESA pályázatai egyetemistáknak

Az ESA pályázatai egyetemistáknakAz Európai Űrügynökség ballon- és rakétakísérletekre, valamint centrifugában végzendő kísérletekre írt ki idén is pályázatot. Magyar egyetemisták csoportjai is indulhatnak ötletekkel.

Tovább csökkentik a GOCE pályamagasságát

Tovább csökkentik a GOCE pályamagasságátA Föld gravitációs terét feltérképező európai műhold már meghosszabbított programját tölti. Az alacsonyabb pályától még jobb térbeli felbontású adatokat várnak.

Úton a MetOp-B

Úton a MetOp-BBajkonurból pályára állították a legújabb európai meteorológiai műholdat, amely ezúttal alacsony, poláris pályára került.

Lengyelország belép az ESA-ba

Lengyelország belép az ESA-baIsmét megelőzött bennünket egy olyan ország, amellyel a rendszerváltáskor ugyanarról a „rajtvonalról” indultunk.

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indult

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indultA geostacionárius pályán dolgozó Meteosat sorozat második generációjának harmadik tagja egy Ariane-5 rakétával startolt, egy távközlési műholddal osztva meg a helyet.

A GOCE és a Moho

A GOCE és a MohoA cím „megfejtéséről”, a földköpeny és a földkéreg határfelületének műholdas gravimetriai feltérképezéséről a cikkben olvashatnak.

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!

BEXUS program, avagy a CoCoRAD kísérlet új formát ölt!A CoCoRAD kísérlet tavalyi sikere után itt a TECHDOSE. A magyar egyetemi csapat idén is lehetőséget kapott az ESA ballonprogramjában való részvételre.

LARES

LARESBemutatjuk a hamarosan induló új európai Vega rakéta legfőbb hasznos terhét – a magyar Masat-1 műhold egyik „útitársát” –, a pontos lézeres távmérésre alkalmas céltárgynak készült olasz LARES-t.

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”

Egy egész „raj” követi a „Bajnokot”A CHAMP műhold utódjaként az ESA 2012-ben tervezi indítani új, három műholdból álló flottáját, a Swarmot. A küldetés célja a földi mágneses tér minden eddiginél pontosabban felmérése.

Pályán az első két Galileo műhold

Pályán az első két Galileo műholdHosszú évek (plusz egy nap) késedelme után végre megkezdődött Európa saját, polgári irányítású navigációs műholdrendszerének kiépítése.

Az Artemis tíz éve

Az Artemis tíz éveEgy évtizeddel ezelőtt állt pályára – és mindját reménytelennek tűnően rosszra – az ESA fejlett távközlási műholdja. Sikerült megmenteni, ma is működik.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 308 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019