Nyereség a kontinensnek Cikkek: 121 - 140

Ami a rengés után maradt

Ami a rengés után maradtAz európai GOCE műhold mérései szerint a Japánt megrázó 2011. márciusi hatalmas földrengés a környezetében megváltoztatta a gravitációs teret.

Elindult a Swarm

Elindult a SwarmAz Európai Űrügynökség (ESA) három műholdból álló, a Föld körüli mágneses teret vizsgáló programja sokat késett, de már pályán van.

Eladják az Artemist

Eladják az ArtemistEddig példa nélküli tranzakció a láthatáron: az ESA egy magáncégnek adja el veterán geostacionárius távközlési holdját, a 2001-ben indított Artemist.

Műholdas árvízi térképek – gyorsan és egyszerűen

Műholdas árvízi térképek – gyorsan és egyszerűenAz Európai Űrügyökség (ESA) segítségével olyan szolgáltatást fejlesztettek, amely az interneten elérhető információval segít az árvízi mentés során.

Érzékenyebb ESA-követőantennák

Érzékenyebb ESA-követőantennákAz Európai Űrügynökség (ESA) követőállomás-hálózatának antennáit egy európai fejlesztés nyomán tették még érzékenyebbé.

Európai űrtávközlési évfordulók

Európai űrtávközlési évfordulókAz idei év nem csak a hamarosan indítandó, modern Alphasat műholdról lesz nevezetes. Mostanra esik néhány jelentős évforduló is.

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdat

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdatAz európai műholdas navigációs rendszer első műholdsorozatának első tagja megérkezett az ESA hollandiai technológiai központjába.

A Space Expo részletes programja

A Space Expo részletes programjaSzerdán kezdődik és jövő hétfőig tart Budapesten az ingyenesen látogatható európai vándorkiállítás. Itt közöljük a magyar nyelvű előadások programját.

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás BudapestenA European Space Expo nevű rendezvény hamarosan a budapesti Erzsébet térre érkezik. A program március 20-25. között lesz látogatható, a belépés ingyenes.

Hosszú életű távközlési holdak jönnek

Hosszú életű távközlési holdak jönnekForradalmasíthatja a kereskedelmi műholdas távközlési szektort a kizárólag ionhajtóművekkel felszerelt műholdak megjelenése.

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatok

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatokAz új európai távérzékelő műholdak adataihoz való szabad hozzáférés elősegíti majd, hogy a társadalom és a gazdaság minél nagyobb hasznát vegye az űrtevékenységnek.

Leesett a GOCE, bajt nem okozott

Leesett a GOCE, bajt nem okozottMa magyar idő szerint éjjel 1 óra körül ért véget az ESA tudományos műholdjának repülése. Lakatlan terület fölött lépett a sűrű légkörbe, esett szét és semmisült meg.

Nemzetközi űripari tanácskozás lesz Budapesten

Nemzetközi űripari tanácskozás lesz BudapestenA magyar űripar növekedése a technológiai innováció egyik kulcsterülete. Ez a témája a Magyar Űripari Klaszter 2013. október 9-i nemzetközi tanácskozásának.

GOCE: idén tényleg vége

GOCE: idén tényleg végeTöbb mint négy év munka, a Föld nehézségi erőterének pontos felmérése után az európai műhold még az idei év vége előtt belép a sűrű légkörbe.

Pályán Európa eddigi legfejlettebb távközlési holdja

Pályán Európa eddigi legfejlettebb távközlési holdjaAz Alphasat I-XL az első, amely az újonnan fejlesztett Alphabus platformra épült. Az ESA technológiai kísérletei is helyet kaptak rajta.

Hideget-meleget kap a Sentinel-1A

Hideget-meleget kap a Sentinel-1AAz európai távérzékelő műholdak új sorozatának első, radaros méréseket végző tagját most tesztelik. A Sentinel-1A a jövő év elején indulhat.

Lettország és az ESA

Lettország és az ESAA balti ország hetedikként kötött szoros együttműködési megállapodást az Európai Űrügynökséggel (ESA).

A GOCE „meghallgatta” a japán földrengést

A GOCE „meghallgatta” a japán földrengéstA 2011-es nagy tohokui földrengés keltette infrahanghullámok a légkör felső részén is éreztették hatásukat, amit az ESA műholdjával most először sikerült is észlelni.

Súlytalansági repülések mindenkinek

Súlytalansági repülések mindenkinekNa jó, nem egészen mindenkinek... Az eddig főleg csak kutatók számára fenntartott francia Airbus A300-ason egy jegy ára közel 6000 euró.

Éles szem a Föld körül: Pléiades-1B

Éles szem a Föld körül: Pléiades-1BA francia földmegfigyelő műhold „európai” Szojuz rakétával indult Kourouból.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 307 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019