Nyereség a kontinensnek Cikkek: 121 - 140

Pályán Európa eddigi legfejlettebb távközlési holdja

Pályán Európa eddigi legfejlettebb távközlési holdjaAz Alphasat I-XL az első, amely az újonnan fejlesztett Alphabus platformra épült. Az ESA technológiai kísérletei is helyet kaptak rajta.

Hideget-meleget kap a Sentinel-1A

Hideget-meleget kap a Sentinel-1AAz európai távérzékelő műholdak új sorozatának első, radaros méréseket végző tagját most tesztelik. A Sentinel-1A a jövő év elején indulhat.

Lettország és az ESA

Lettország és az ESAA balti ország hetedikként kötött szoros együttműködési megállapodást az Európai Űrügynökséggel (ESA).

A GOCE „meghallgatta” a japán földrengést

A GOCE „meghallgatta” a japán földrengéstA 2011-es nagy tohokui földrengés keltette infrahanghullámok a légkör felső részén is éreztették hatásukat, amit az ESA műholdjával most először sikerült is észlelni.

Súlytalansági repülések mindenkinek

Súlytalansági repülések mindenkinekNa jó, nem egészen mindenkinek... Az eddig főleg csak kutatók számára fenntartott francia Airbus A300-ason egy jegy ára közel 6000 euró.

Éles szem a Föld körül: Pléiades-1B

Éles szem a Föld körül: Pléiades-1BA francia földmegfigyelő műhold „európai” Szojuz rakétával indult Kourouból.

Tovább csökkentik a GOCE pályamagasságát

Tovább csökkentik a GOCE pályamagasságátA Föld gravitációs terét feltérképező európai műhold már meghosszabbított programját tölti. Az alacsonyabb pályától még jobb térbeli felbontású adatokat várnak.

Úton a MetOp-B

Úton a MetOp-BBajkonurból pályára állították a legújabb európai meteorológiai műholdat, amely ezúttal alacsony, poláris pályára került.

Lengyelország belép az ESA-ba

Lengyelország belép az ESA-baIsmét megelőzött bennünket egy olyan ország, amellyel a rendszerváltáskor ugyanarról a „rajtvonalról” indultunk.

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indult

MSG-3: új európai meteorológiai műhold indultA geostacionárius pályán dolgozó Meteosat sorozat második generációjának harmadik tagja egy Ariane-5 rakétával startolt, egy távközlési műholddal osztva meg a helyet.

Európai űrtávközlési évfordulók

Európai űrtávközlési évfordulókAz idei év nem csak a hamarosan indítandó, modern Alphasat műholdról lesz nevezetes. Mostanra esik néhány jelentős évforduló is.

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdat

Tesztelik az első „igazi” Galileo holdatAz európai műholdas navigációs rendszer első műholdsorozatának első tagja megérkezett az ESA hollandiai technológiai központjába.

A Space Expo részletes programja

A Space Expo részletes programjaSzerdán kezdődik és jövő hétfőig tart Budapesten az ingyenesen látogatható európai vándorkiállítás. Itt közöljük a magyar nyelvű előadások programját.

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás Budapesten

PROGRAMAJÁNLÓ: Európai űrkiállítás BudapestenA European Space Expo nevű rendezvény hamarosan a budapesti Erzsébet térre érkezik. A program március 20-25. között lesz látogatható, a belépés ingyenes.

Hosszú életű távközlési holdak jönnek

Hosszú életű távközlési holdak jönnekForradalmasíthatja a kereskedelmi műholdas távközlési szektort a kizárólag ionhajtóművekkel felszerelt műholdak megjelenése.

Befektetés az európai űrjövőbe

Befektetés az európai űrjövőbeA hét elején Olaszországban, Nápolyban zajlott az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamainak miniszteri értekezlete, a szervezet legfőbb döntéshozó fóruma.

Új követőállomás Dél-Amerikában

Új követőállomás Dél-Amerikában2012-ben megkezdi működését az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb, 35 m-es átmérőjű rádióteleszkóppal felszerelt követőállomása Argentínában.

Európai űrkutatási pályázatok

Európai űrkutatási pályázatokMegjelent az EU 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjának (FP7) legújabb űrkutatási témájú pályázati felhívása.

Katonai radarok is zavarják az SMOS méréseit

Katonai radarok is zavarják az SMOS méréseitAz óceánok vizének sókoncentrációját és a talaj nedvességtartalmát mérő európai műhold számára kezdik „megtisztítani a terepet” az északi féltekén a legkomolyabb zavaró interferenciát okozó földi rádióforrásoktól.

Késik a MetOp-B

Késik a MetOp-BAz új európai meteorológiai műhold felbocsátását egy orosz-kazah vita miatt kell július végére halasztani. Hol eshetnek le a Szojuz rakéta kiégett fokozatai?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus