Navigáció és térképészet Cikkek: 321 - 340

KÍNA ŰRPROGRAMJA (5. rész): Távérzékelés, meteorológia

Kínában az űrtechnikát kiterjedten alkalmazzák az erdészetben, a vízügyben, a geológiai és az óceanológiai kutatásokban, vagy éppen az időjárás előrejelzésben.

Európai helymeghatározó rendszer a láthatáron

Európai helymeghatározó rendszer a láthatáronA Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott pénteki sajtótájékoztató kiemelt témája volt az egységes európai helymeghatározó rendszer (EUPOS) kiépítése. A műholdas GPS rendszer földi kiegészítőjeként tekinthető, Magyarországon mintegy 40 referencia-állomásból álló rendszer korrekciós adatainak segítségével bárhol az országban akár centiméteres pontosságú, valós idejű helymeghatározás válik majd lehetővé.

Október közepén indulhat a következő GPS-hold

Október közepén indulhat a következő GPS-holdAz USAF (Amerikai Légihaderő) jelenlegi tervei szerint október 17-én indulhat a világűrbe a GPS-2R-10 jelű navigációs műhold.

Az ESA megrendelte az első két Galilieo holdat

Az ESA megrendelte az első két Galilieo holdatÚjabb fontos mérföldkövéhez érkezett az ESA és az EU közös Galileo űrnavigációs programja. Az ESA július 11-én aláírta az első két kísérleti mesterséges hold megépítéséről szóló szerződést.

Kína navigációt segítő műholdat állított pályára

Kína navigációt segítő műholdat állított pályáraKínában sikeresen elindították és pályára állították az ország navigációs és helymeghatározási rendszerének harmadik műholdját.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (2. rész)

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (2. rész)Hétfőn (közép-európai idő szerint 23:09-kor) az Egyesült Államok Légihaderejének Cape Canaveral-ben lévő légi és rakéta-támaszpontjáról egy Delta hordozórakéta sikeresen startolt, és 68 perccel később pályára állította a NAVSTAR GPS 2R-9 jelű helymeghatározó és navigációs műholdat. Az indítás költsége mintegy 90 millió dollár volt.

A Földet és a csillagközi teret vizsgálják

A Földet és a csillagközi teret vizsgáljákTöbbszöri halasztás után sikeresen pályára állt a NASA legújabb két mesterséges holdja. Az ICESat a Földet, CHIPSat a csillagközi teret tanulmányozza.

Kis műholdak Földünk és a világegyetem vizsgálatára

Kis műholdak Földünk és a világegyetem vizsgálatáraA jelenlegi tervek szerint január közepén, egy Delta II rakétával indítják a vandenbergi légitámaszpontról a NASA két új kisméretű műholdját: az ICESat-ot és a CHIPSat-ot. Előbbivel saját bolygónkat, utóbbival a csillagközi teret kívánják vizsgálni.

Orosz navigációs műholdak

Orosz navigációs műholdakSzerdán Bajkonurból indítottak egy Proton-K nehéz-hordozórakétát, fedélzetén három GLONASSZ műholddal.

Az űrfelvételek és a vadvizi expedíciók

Az űrfelvételek és a vadvizi expedíciókA Space Imaging által szállított IKONOS műholdfelvételek döntő szerepet játszottak a tibeti Cangpo folyón végrehajtott, 87 fős kajak-expedíció tervezése során.

India három műholdat indít 2004-ben

India három műholdat indít 2004-benIndia a következő évben három mesterséges hold indítását tervezi. A jelenlegi tervek szerint egy-egy távközlési, távérzékelő és távoktatási űreszköz kerül pályára.

Kovács Kálmán sajtótájékoztatója

Kovács Kálmán sajtótájékoztatójaKovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szeptember 12-én kihelyezett sajtótájékoztatót tartott a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI). A következő esztendőkben lényegesen nagyobb forrásokat kell űrkutatásra, űrtevékenységre fordítani, hisz az idei – rekordnak számító - fél milliárd forinttal is az ESA-ba törekvő országok sereghajtói vagyunk, – szögezte le a területet felügyelő miniszter.

Műholdas telefon és GPS az Antarktiszon

Műholdas telefon és GPS az Antarktiszon2003 januárjában magyar kutató és filmes expedíció érkezett a Nyugat-antarktiszi King George-szigetre. Munkájuk során rendszeresen alkalmazták a mobil műholdas kommunikációt és a GPS műholdas helymeghatározást.

Németországban bevezetik az autópályadíjat: a GPS újabb szerepben!

Németországban bevezetik az autópályadíjat: a GPS újabb szerepben!A képviselőház után múlt hét pénteken (május 23-án) a német parlament felsőháza, a Bundesrat is jóváhagyta, hogy szeptember elsejével díjat fizettessenek a német autópályákat használó nehéz teherszállító járművek üzemeltetőivel. Cikkünkből kiderül, hogy a végrehajtásban miképp kapnak szerepet a GPS, illetve a Galileo műholdas helymeghatározó rendszerek

Deciméter pontosságú műholdas helymeghatározás a Pannon GSM hálózatán a geodéziában

Deciméter pontosságú műholdas helymeghatározás a Pannon GSM hálózatán a geodéziábanA Pannon GSM és a Kerti's Kft. együttműködésének köszönhetően megkezdődtek a kísérletek Magyarország első, GSM alapú geodéziai RTK mérési rendszerével. A rendkívüli pontosságú helymeghatározást lehetővé tevő mérési módszer és a GSM adatátviteli technológia összekapcsolása az eddigieknél jóval költséghatékonyabb, rugalmasabb és gyorsabb megoldást kínál a földmérésben.

A Nemzetközi űrállomás és a műholdas helymeghatározás

A Nemzetközi űrállomás és a műholdas helymeghatározás12:08. Az ISS (International Space Station - Nemzetközi Űrállomás) pályán történő stabilizálásában és térbeli pozicionálásában a NASA erősen támaszkodik a GPS műholdas helymeghatározó rendszerre. Cikkünkből kiderül, hogy hogyan.

Galileo gondok

Galileo gondokAz Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának december 11-i ülésén nem sikerült konszenzusos döntést hozni az ESA részvételéről a Galileo műholdas navigációs programban.

Növekszik Földünk lapultsága?

Növekszik Földünk lapultsága?A Föld alakjának eltérését a gömbtől elsősorban lézerrel követett geodéziai műholdak pályáinak alakulásából számítják. A hetvenes évek végétől már elég geodéziai hold állt rendelkezésre, azóta folyamatosan mérik Földünk lapultságát, az un. J2 együtthatót.

Megkezdődött a GPS Block IIF műholdak gyártása

Megkezdődött a GPS Block IIF műholdak gyártásaA Boeing Integrated Defense Systems engedélyt kapott az Amerikai Légihaderőtől (USAF) az első három GPS Block-IIF hold legyártására. Mint az sokak előtt ismert a GPS műholdak segítségével bárhol a világon, a nap bármely szakában lehet nagypontosságú (a technikától függően néhány méteres, vagy akár cm-es) helymeghatározást végezni.

Űrfelvételek és szórakozás

Űrfelvételek és szórakozásÚgy tűnik egyre több művész fedezi fel, hogy mi mindenre lehet űrfelvételeket használni...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 341 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019