Navigáció és térképészet Cikkek: 321 - 331

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (2. rész)

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (2. rész)Hétfőn (közép-európai idő szerint 23:09-kor) az Egyesült Államok Légihaderejének Cape Canaveral-ben lévő légi és rakéta-támaszpontjáról egy Delta hordozórakéta sikeresen startolt, és 68 perccel később pályára állította a NAVSTAR GPS 2R-9 jelű helymeghatározó és navigációs műholdat. Az indítás költsége mintegy 90 millió dollár volt.

A Földet és a csillagközi teret vizsgálják

A Földet és a csillagközi teret vizsgáljákTöbbszöri halasztás után sikeresen pályára állt a NASA legújabb két mesterséges holdja. Az ICESat a Földet, CHIPSat a csillagközi teret tanulmányozza.

Kis műholdak Földünk és a világegyetem vizsgálatára

Kis műholdak Földünk és a világegyetem vizsgálatáraA jelenlegi tervek szerint január közepén, egy Delta II rakétával indítják a vandenbergi légitámaszpontról a NASA két új kisméretű műholdját: az ICESat-ot és a CHIPSat-ot. Előbbivel saját bolygónkat, utóbbival a csillagközi teret kívánják vizsgálni.

Orosz navigációs műholdak

Orosz navigációs műholdakSzerdán Bajkonurból indítottak egy Proton-K nehéz-hordozórakétát, fedélzetén három GLONASSZ műholddal.

Az űrfelvételek és a vadvizi expedíciók

Az űrfelvételek és a vadvizi expedíciókA Space Imaging által szállított IKONOS műholdfelvételek döntő szerepet játszottak a tibeti Cangpo folyón végrehajtott, 87 fős kajak-expedíció tervezése során.

TOPEX/Poseidon: Tíz éve bolygónk megismerésének szolgálatában

TOPEX/Poseidon: Tíz éve bolygónk megismerésének szolgálatábanA francia-amerikai TOPEX/Poseidon űrkísérlet célja a világóceánok cirkulációjának, az El Ninónak, és a La Ninának tanulmányozása. Mint ismeretes, a két gyönyörű nevű jelenség meghatározó és általában szélsőséges módon képes befolyásolni az egész Föld időjárását.

A Nemzetközi űrállomás és a műholdas helymeghatározás

A Nemzetközi űrállomás és a műholdas helymeghatározás12:08. Az ISS (International Space Station - Nemzetközi Űrállomás) pályán történő stabilizálásában és térbeli pozicionálásában a NASA erősen támaszkodik a GPS műholdas helymeghatározó rendszerre. Cikkünkből kiderül, hogy hogyan.

Galileo gondok

Galileo gondokAz Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának december 11-i ülésén nem sikerült konszenzusos döntést hozni az ESA részvételéről a Galileo műholdas navigációs programban.

Növekszik Földünk lapultsága?

Növekszik Földünk lapultsága?A Föld alakjának eltérését a gömbtől elsősorban lézerrel követett geodéziai műholdak pályáinak alakulásából számítják. A hetvenes évek végétől már elég geodéziai hold állt rendelkezésre, azóta folyamatosan mérik Földünk lapultságát, az un. J2 együtthatót.

Megkezdődött a GPS Block IIF műholdak gyártása

Megkezdődött a GPS Block IIF műholdak gyártásaA Boeing Integrated Defense Systems engedélyt kapott az Amerikai Légihaderőtől (USAF) az első három GPS Block-IIF hold legyártására. Mint az sokak előtt ismert a GPS műholdak segítségével bárhol a világon, a nap bármely szakában lehet nagypontosságú (a technikától függően néhány méteres, vagy akár cm-es) helymeghatározást végezni.

Űrfelvételek és szórakozás

Űrfelvételek és szórakozásÚgy tűnik egyre több művész fedezi fel, hogy mi mindenre lehet űrfelvételeket használni...
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019