Navigáció és térképészet Cikkek: 281 - 300

Az EUPOS szolgáltatási rendszere

Az EUPOS szolgáltatási rendszereHazánkban is egyre többen használják autójuk navigációjára, szabadidejükben, vagy munkavégzésre a műholdas helymeghatározást. A megbízható GPS eszközök azonban rendelkeznek egy sor korláttal is. A probléma megoldása érdekében kezdődött meg Közép- és Kelet-Európában az EUPOS javító földi hálózat kifejlesztése. Az idén elkészült e speciális infrastruktúra különféle alrendszereinek terve annak érdekében, hogy 2006-ban beindulhasson a (még csak Budapest környéki) tesztüzem.

GPS-t a motorokra...

GPS-t a motorokra...A Honda már GPS navigációt (műholdas navigációt) is kínál opcióként néhány motorjához...

Tunézia tavasszal – felvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tunézia tavasszal – felvétel az ELTE műholdvevő állomásárólTunézia tengerpartja kedvelt turistacélpont. Az ország északi felét, partjait, hegyeit és sivatagainak egy részét mutatjuk be az AQUA műhold fedélzetén április 20-án szerdán délben rögzített valódi színes MODIS felvételen.

Jéghegyek ütközése

Jéghegyek ütközéseLehet újrarajzolni az Antarktisz térképét. Ahogy arról az európai Envisat műhold tudosított, az óriási Drygalski jégnyelvből egy jelentős darab szakadt le.

PROGRAMAJÁNLÓ: Könyv dedikálás

PROGRAMAJÁNLÓ: Könyv dedikálásA Szabadidő 2005 kiállításra megjelenő "GPS mindenkinek" c. könyv szerzői dedikálnak március 6-án vasárnap délután 2 és 4 óra között a Hungexpo "A" pavilon 302/b (YACHT Magazin és GPSMagazin) standján.

Könyvajánló: GPS mindenkinek

Könyvajánló: GPS mindenkinekMárcius 3-tól megjelenik egy régen várt kiadvány, GPS mindenkinek címmel. A könyv kisérletet tesz arra, hogy közérthetően ismertesse e globális műholdas szolgáltatás lehetőségeit, jelenét és jövőjét.

Sikeres japán műholdindítás

Sikeres japán műholdindításSzombaton pályára állt az MTSAT-1R mesterséges hold. A H-2A F7 jelű hordozórakéta aggodalommal várt startja ezúttal a terveknek megfelelően alakult.

Újabb Galileo-szerződés

Újabb Galileo-szerződésMegint közelebb került egy lépéssel a megvalósításhoz az új európai műholdas helymeghatározó rendszer.

Az EGNOS Írországban (is)

Az EGNOS Írországban (is)Európa első műholdas navigációs rendszerének legújabb földi állomását Írországban helyezték üzembe.

Erdősültség-változás a Felső-Tisza vízgyűjtőjén

Erdősültség-változás a Felső-Tisza vízgyűjtőjénAz ezredforduló tiszai árvizeinek nyomán számos alkalommal megfogalmazódott, hogy azok egyik fontos okát a vízgyűjtőn történt erdőirtás jelenti. Az ELTE Geofizikai Tanszékén működő Űrkutató Csoport régi erdőtérképek és mai műholdfelvételek segítségével utánajárt: mi igaz ebből a feltevésből?

India térképészeti műholdat indított

India térképészeti műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma hajnalban az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás CARTOSAT-1 és a 43 kg-os HAMSAT rádióamatőr műholdakat.

Ingyenes térkép minden új Magellan GPS-hez

Ingyenes térkép minden új Magellan GPS-hezA Megallan "tenyér" GPS-ek (műholdas helymeghatározó és navigációs eszközök) hazai vezérképviselete minden új térképes Magellan kézi GPS vásárlása esetén ingyenes Magyarország közúthálózat térképet ad ajándékba.

Boldog szülinapot ERS-2!

Boldog szülinapot ERS-2!Európa egyik orbitális "radarszeme" tíz éve szolgálja az egész emberiséget. Az ERS-2 eddig közel 52 300 keringést végzett bolygónk körül, és mintegy 3000 felhasználó számára küldött adatokat a felszínről, az óceáni jéghegyekről, az ózón állapotáról, vagy éppen vulkanikus mozgásokról.

Műholdas segítség a gorilláknak

Műholdas segítség a gorilláknakNem őrző-védő szolgálatokról, hanem az Afrikában élő mintegy 700 hegyi gorilláról van szó. Az ESA és az UNESCO közös programjában űrfelvételek alapján térképezték fel a rezervátumokat.

Galileo-koncesszió: mégsem kelt el!

Galileo-koncesszió: mégsem kelt el!Helyesbítés! Tegnapi értesülésünkkel ellentétben egyelőre mégsem hirdettek győztest az európai navigációs műholdrendszert működtető koncessziós partnerről. A két jelentkező konzorcium versengése tovább tart.

Elkelt a Galileo-koncesszió

Elkelt a Galileo-koncesszióA győztes megnevezésével eldőlt, hogy a pályázó két konzorcium közül az iNavSat nyert jogot az európai műholdas navigációs rendszer üzemeltetésére.

Budapesten újabb Galileo rendezvény volt...

Budapesten újabb Galileo rendezvény volt...2005 folyamán megkezdődik a GALILEO európai műholdas rádiónavigációs helymeghatározó rendszer kiépítése, próbaüzembe helyezése. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium képet szeretett volna kapni arról, hogy kik azok a hazai potenciális vállalkozók/vállalkozások, akik/amelyek a program iránt érdeklődést mutatnak.

A Föld mint bolygó a helyén van

A Föld mint bolygó a helyén vanA hazai írott és elektronikus sajtóban (is) felbukkant az a hír, hogy az Indonézia térségében karácsonykor bekövetkezett hatalmas földrengés nyomán a Földnek a Nap körüli keringési pályája megváltozott, eltérült...

Leszállás a Titanra és műholdas navigáció

Leszállás a Titanra és műholdas navigációAz a technológia, amit a Huygens szonda használ majd a Szaturnusz holdjára való leereszkedéskor, az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszerben is szerepet kap.

Permanens GPS állomások mozgásvizsgálati alkalmazása?

Permanens GPS állomások mozgásvizsgálati alkalmazása?A műholdas helymeghatározás egyik érdekes tudományos alkalmazását mutatjuk be, hazai kutatási eredmények alapján.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019