Navigáció és térképészet Cikkek: 261 - 280

A Daichi (ALOS) első képei

A Daichi (ALOS) első képeiElkészültek a január végén felbocsátott új japán távérzékelő mesterséges hold első, térhatású felvételei.

13 sikeres év után leállították a TOPEX/Poseidont

13 sikeres év után leállították a TOPEX/PoseidontTizenhárom évi működés és 62 000 Földünk körüli keringés után az amerikai és francia üzemeltetők közös döntésének megfelelően leállították minden idők egyik legsikeresebb oceanológiai műholdját.

Európa mint Atlantisz?

Európa mint Atlantisz?A figyelemfelkeltőnek szánt képzettársítás alapját az Európában folyamatosan üzemelő ún. permanens GPS állomások mérései elemzésének a cikkben bemutatott eredményei adják.

Két év alatt befejeződik a GLONASSZ kiépítése?

Két év alatt befejeződik a GLONASSZ kiépítése?Az orosz GLONASSZ műholdas helymeghatározó és navigációs rendszernek 2007-től valamennyi szükséges műholdjával működnie kellene.

EGNOS-busz

EGNOS-buszA tömegközlekedés az egyik olyan terület a sok közül, amelyre mindig ráfér(ne) a fejlesztés. Most az európai EGNOS helymeghatározó rendszer egyik kísérleti stádiumban levő alkalmazását mutatjuk be.

Tesztre kész az első Galileo-hold

Tesztre kész az első Galileo-holdMegérkezett az ESA technológiai központjába (ESTEC) az európai műholdas helymeghatározó rendszer elsőként pályára állítandó mesterséges holdja.

Ezúttal valóban elkelt a Galileo koncesszió

Ezúttal valóban elkelt a Galileo koncesszióA Brüsszel környékén immár hónapok óta keringő – és az EU illetékesei által folyamatosan cáfolt – pletykák végül igaznak bizonyultak. A Galileo koncesszió tulajdonosa sem egyik, sem másik pályázó, hanem ketten, együtt, közösen...

Galileo: még fél év az első startig

Galileo: még fél év az első startigAz európai műholdas helymeghatározó rendszer első kísérleti mesterséges holdjának még ebben az évben pályára kell állnia. Az előkészületek jól haladnak.

Afrika átrepülése az EGNOS segítségével

Afrika átrepülése az EGNOS segítségévelA GPS-műholdakon alapuló helymeghatározást kiegészítő és pontosító európai EGNOS rendszer próbájaképp májusban sikeres tesztrepülést végeztek Afrikában.

Műholdas navigáció segíti az állatmentést

Műholdas navigáció segíti az állatmentéstÚtjára indult Magyarország első műholdas navigációval rendelkező állatmentője. A Budapest legnagyobb menhelyét működtető Noé Állatotthon Alapítvány állatmentőjét naponta többször is hívják sürgős esetekhez, elütött vagy sérült, sebesült állatokhoz...

Újabb japán távérzékelő műhold

Újabb japán távérzékelő műholdKözép-európai idő szerint a január 24-re virradó éjszakán pályára állt a legújabb japán földmegfigyelő műhold. A JAXA űrügynökség legújabb „gyermeke” akár 1 : 25 000 arányú térképezést is lehetővé tesz.

Szökőmásodperc

SzökőmásodpercAz idén 1 másodperccel hosszabb lesz az év. De lehet, hogy utoljára alkalmazzák a szökőmásodpercet a Föld valós forgása és az atomórák által mért idő eltérésének kiegyenlítésére?

Műholdas navigációs karácsony Bajkonurban?

Műholdas navigációs karácsony Bajkonurban?A kazahsztáni űrbázisról egy nap különbséggel bocsátanak majd pályára három GLONASSZ holdat, illetve a Galileo rendszer első, egyelőre kísérleti darabját.

Az Amazonas súlya

Az Amazonas súlyaPontos műholdas helymeghatározó (GPS) mérésekkel sikerült kimutatni, hogy az Amazonas-medence alatt a földkéreg magas vízhozamnál lesüllyed, alacsony vízhozamnál pedig feljebb emelkedik.

Az Alcatel és a Boeing is GNSS résztvevő

Az Alcatel és a Boeing is GNSS résztvevőA Boeing Integrated Defense Systems a GPS III rendszer előzetes definíciós fázisának egyik elemeként egy tanulmányt rendelt meg a francia Alcateltől. A tanulmány célja, hogy megalapozza a Boeing és az Alcatel közötti esetleges jövőbeni GNSS együttműködést.

Magyar Galileo-honlap indult

Magyar Galileo-honlap indultAz Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) gondozásában nemrég elkészült egy magyar nyelvű honlap, amely az európai műholdas helymeghtározó rendszerben való hazai részvételt igyekszik segíteni.

Az ipar képviselői átadták az EGNOS-t az Európai Űrügynökségnek

Az ipar képviselői átadták az EGNOS-t az Európai ŰrügynökségnekAz Öreg Kontinens műholdas helymeghatározó és navigációs fejlesztései fontos állomásukhoz érkeztek június 16-án, amikor formálisan befejeződött az EGNOS szolgáltatási rendszerének műszaki minősítése és átadás-átvétele.

Már Ukrajna is hivatalos Galileo-tag

Már Ukrajna is hivatalos Galileo-tag2005. június 3-án az Európai Unió illetékesei bejelentették, hogy Ukrajna - harmadik Unión kívüli országként - hivatalosan is csatlakozott az Öreg Kontinens tervezett műholdas navigációs és helymeghatározó rendszeréhez.

Földi űrtechnika a javából:
napelem és GPS egyben!

Földi űrtechnika a javából:<br> napelem és GPS egyben!A tajvani Kemix a BT-110 típusú Bluetooth-os GPS vevőjét (műholdas helymeghatározó eszközét) integrált napelemmel is ellátta!

Ötletverseny Galileo-alkalmazásokra

Ötletverseny Galileo-alkalmazásokraGalileo Masters néven nemzetközi versenyt hirdettek: június végéig az európai műholdas helymeghatározó rendszer újszerű alkalmazási ötleteivel lehet pályázni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019