Navigáció és térképészet Cikkek: 261 - 280

Az Amazonas súlya

Az Amazonas súlyaPontos műholdas helymeghatározó (GPS) mérésekkel sikerült kimutatni, hogy az Amazonas-medence alatt a földkéreg magas vízhozamnál lesüllyed, alacsony vízhozamnál pedig feljebb emelkedik.

Az Alcatel és a Boeing is GNSS résztvevő

Az Alcatel és a Boeing is GNSS résztvevőA Boeing Integrated Defense Systems a GPS III rendszer előzetes definíciós fázisának egyik elemeként egy tanulmányt rendelt meg a francia Alcateltől. A tanulmány célja, hogy megalapozza a Boeing és az Alcatel közötti esetleges jövőbeni GNSS együttműködést.

Magyar Galileo-honlap indult

Magyar Galileo-honlap indultAz Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) gondozásában nemrég elkészült egy magyar nyelvű honlap, amely az európai műholdas helymeghtározó rendszerben való hazai részvételt igyekszik segíteni.

Az ipar képviselői átadták az EGNOS-t az Európai Űrügynökségnek

Az ipar képviselői átadták az EGNOS-t az Európai ŰrügynökségnekAz Öreg Kontinens műholdas helymeghatározó és navigációs fejlesztései fontos állomásukhoz érkeztek június 16-án, amikor formálisan befejeződött az EGNOS szolgáltatási rendszerének műszaki minősítése és átadás-átvétele.

Már Ukrajna is hivatalos Galileo-tag

Már Ukrajna is hivatalos Galileo-tag2005. június 3-án az Európai Unió illetékesei bejelentették, hogy Ukrajna - harmadik Unión kívüli országként - hivatalosan is csatlakozott az Öreg Kontinens tervezett műholdas navigációs és helymeghatározó rendszeréhez.

Földi űrtechnika a javából:
napelem és GPS egyben!

Földi űrtechnika a javából:<br> napelem és GPS egyben!A tajvani Kemix a BT-110 típusú Bluetooth-os GPS vevőjét (műholdas helymeghatározó eszközét) integrált napelemmel is ellátta!

Ötletverseny Galileo-alkalmazásokra

Ötletverseny Galileo-alkalmazásokraGalileo Masters néven nemzetközi versenyt hirdettek: június végéig az európai műholdas helymeghatározó rendszer újszerű alkalmazási ötleteivel lehet pályázni.

India térképészeti műholdat indított

India térképészeti műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma hajnalban az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás CARTOSAT-1 és a 43 kg-os HAMSAT rádióamatőr műholdakat.

Ingyenes térkép minden új Magellan GPS-hez

Ingyenes térkép minden új Magellan GPS-hezA Megallan "tenyér" GPS-ek (műholdas helymeghatározó és navigációs eszközök) hazai vezérképviselete minden új térképes Magellan kézi GPS vásárlása esetén ingyenes Magyarország közúthálózat térképet ad ajándékba.

Boldog szülinapot ERS-2!

Boldog szülinapot ERS-2!Európa egyik orbitális "radarszeme" tíz éve szolgálja az egész emberiséget. Az ERS-2 eddig közel 52 300 keringést végzett bolygónk körül, és mintegy 3000 felhasználó számára küldött adatokat a felszínről, az óceáni jéghegyekről, az ózón állapotáról, vagy éppen vulkanikus mozgásokról.

EGNOS-busz

EGNOS-buszA tömegközlekedés az egyik olyan terület a sok közül, amelyre mindig ráfér(ne) a fejlesztés. Most az európai EGNOS helymeghatározó rendszer egyik kísérleti stádiumban levő alkalmazását mutatjuk be.

Tesztre kész az első Galileo-hold

Tesztre kész az első Galileo-holdMegérkezett az ESA technológiai központjába (ESTEC) az európai műholdas helymeghatározó rendszer elsőként pályára állítandó mesterséges holdja.

Ezúttal valóban elkelt a Galileo koncesszió

Ezúttal valóban elkelt a Galileo koncesszióA Brüsszel környékén immár hónapok óta keringő – és az EU illetékesei által folyamatosan cáfolt – pletykák végül igaznak bizonyultak. A Galileo koncesszió tulajdonosa sem egyik, sem másik pályázó, hanem ketten, együtt, közösen...

Galileo: még fél év az első startig

Galileo: még fél év az első startigAz európai műholdas helymeghatározó rendszer első kísérleti mesterséges holdjának még ebben az évben pályára kell állnia. Az előkészületek jól haladnak.

Afrika átrepülése az EGNOS segítségével

Afrika átrepülése az EGNOS segítségévelA GPS-műholdakon alapuló helymeghatározást kiegészítő és pontosító európai EGNOS rendszer próbájaképp májusban sikeres tesztrepülést végeztek Afrikában.

Műholdas navigáció segíti az állatmentést

Műholdas navigáció segíti az állatmentéstÚtjára indult Magyarország első műholdas navigációval rendelkező állatmentője. A Budapest legnagyobb menhelyét működtető Noé Állatotthon Alapítvány állatmentőjét naponta többször is hívják sürgős esetekhez, elütött vagy sérült, sebesült állatokhoz...

Az EUPOS szolgáltatási rendszere

Az EUPOS szolgáltatási rendszereHazánkban is egyre többen használják autójuk navigációjára, szabadidejükben, vagy munkavégzésre a műholdas helymeghatározást. A megbízható GPS eszközök azonban rendelkeznek egy sor korláttal is. A probléma megoldása érdekében kezdődött meg Közép- és Kelet-Európában az EUPOS javító földi hálózat kifejlesztése. Az idén elkészült e speciális infrastruktúra különféle alrendszereinek terve annak érdekében, hogy 2006-ban beindulhasson a (még csak Budapest környéki) tesztüzem.

GPS-t a motorokra...

GPS-t a motorokra...A Honda már GPS navigációt (műholdas navigációt) is kínál opcióként néhány motorjához...

Tunézia tavasszal – felvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tunézia tavasszal – felvétel az ELTE műholdvevő állomásárólTunézia tengerpartja kedvelt turistacélpont. Az ország északi felét, partjait, hegyeit és sivatagainak egy részét mutatjuk be az AQUA műhold fedélzetén április 20-án szerdán délben rögzített valódi színes MODIS felvételen.

Jéghegyek ütközése

Jéghegyek ütközéseLehet újrarajzolni az Antarktisz térképét. Ahogy arról az európai Envisat műhold tudosított, az óriási Drygalski jégnyelvből egy jelentős darab szakadt le.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 324 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus