Navigáció és térképészet Cikkek: 201 - 220

50 éves a műholdas navigáció

50 éves a műholdas navigáció1960. április 13-án startolt a Transit-1B, az első kísérleti navigációs műhold, megteremtve a ma már oly magától értetődő műholdas navigáció alapjait.

Kínai navigációs műhold startolt

Kínai navigációs műhold startoltEz volt az idei év első műholdindítása. A Beidou (Compass) rendszer bővítésével párhuzamosan elindították a kínai műholdas navigációs rendszer hivatalos honlapját is.

A műholdas távérzékelés éve

A műholdas távérzékelés éveAz Űrvilág 2010-re az űrkutatás legfontosabb alkalmazásai közül a távérzékelést választotta kiemelt témájának.

Startra kész három GLONASSZ műhold

Startra kész három GLONASSZ műholdAz orosz navigációs műholdrendszer három legújabb darabjának indítását szeptemberről halasztották december 14-re.

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározás

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározásHogyan működik a műholdas helymeghatározás? Hogyan hat a mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk használni a hétköznapokban? Hogyan változtathatja meg a jövőben az életünket? A fenti kérdésekre keressük a választ az Űrvilág képregénypályázatában.

Hivatalosan is elérhető az EGNOS

Hivatalosan is elérhető az EGNOSA GPS műholdas navigációs rendszer szolgáltatásait kiegészítő európai rendszert tegnap ünnepélyesen működőkésznek hirdették.

GPS-rajzolás

GPS-rajzolásEz a műfaj ötvözi a művészet, az utazás, a műholdas helymeghatározás és a számítógépes technika elemeit.

A földfelszín legjobb magassági modellje

A földfelszín legjobb magassági modellje Június végén nyilvánosságra hozták a Földnek a Terra műholddal készült eddigi legteljesebb digitális felszínmodelljét. Ennek segítségével bolygónk legmagasabb hegyvidékére, a Himalájához látogatunk.

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározás

Hogyan működik a műholdas helymeghatározás? Hogyan hat a mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk használni a hétköznapokban? Hogyan változtathatja meg a jövőben az életünket? A fenti kérdésekre keressük a választ az Űrvilág képregénypályázatában.

Konstellációk kora

Konstellációk koraAz űrkutatásban egyre inkább elterjed, hogy egy bizonyos feladatot nem egyetlen, hanem egy közös rendszert alkotó több műholddal oldanak meg.

Három új GLONASSZ hold – két réginek vége

Három új GLONASSZ hold – két réginek végeAz orosz navigációs műholdrendszer három új tagját indították egy Proton rakétával. Egyidejűleg két, korábban már gyengélkedő műholdat hivatalosan is működésképtelennek nyilvánítottak.

Szerződés az első 14 Galileo műholdra

Szerződés az első 14 Galileo műholdraAz Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy a német OHB System vezetésével gyártatják le a navigációs műholdrendszer első hullámában pályára állítandó űreszközöket.

Elindult három GLONASSZ-M műhold

Elindult három GLONASSZ-M műholdAz orosz navigációs műholdrendszer új generációjának három példányát egy Proton rakéta indította tegnap Bajkonurból.

Műholdas mentőkutyák

Műholdas mentőkutyákA 2009. évi Galileo Master díjat egy spanyol pályázó nyerte, aki a kereső- és mentőkutyák munkájának hatékonyságát növelné műholdas navigációs eszközökkel.

Galileo: költekezés, késés

Galileo: költekezés, késésAz elmúlt években sajnos már megszokhattuk, hogy az európai műholdas navigációs rendszer nem készül olyan gyorsan, mint kellene, viszont többe kerül, mint tervezték...

GLONASSZ: kicsit késik az új generáció

GLONASSZ: kicsit késik az új generációBajkonurból három új orosz navigációs műhold indult volna tegnap, amelyek egy modernizált változat példányai lesznek. A startot legalább egy hónappal elhalasztották.

A Delta-2 rakéta búcsúja a GPS-től

A Delta-2 rakéta búcsúja a GPS-tőlAz amerikai műholdas navigációs rendszer Block 2R műholdsorozatának utolsó tagját indították Floridából.

Gondok a legújabb GPS holddal

Gondok a legújabb GPS holddalAz amerikai műholdas navigációs rendszer márciusban indított Block 2R-20 jelű holdjának jelei nem a várakozásoknak megfelelőek. A hiba miatt legalább fél évig még nem állhat üzembe az új űreszköz. De a GPS rendszer azért köszöni, jól van...

Navigációs műholdak ütközési kockázata

Navigációs műholdak ütközési kockázataA februári műholdütközés nyomán felerősödtek az aggodalmak a magasabb pályákon keringő navigációs műholdakra leselkedő veszéllyel kapcsolatban is.

Kínai navigációs műhold indult

Kínai navigációs műhold indultA rendszerhez a jövő év végéig akár tíz új mesterséges hold is csatlakozhat.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 324 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus