Navigáció és térképészet Cikkek: 201 - 220

Ismét bővült a kínai navigációs műholdrendszer

Ismét bővült a kínai navigációs műholdrendszerA már a Föld körül levő Beidou (Compass) műholdak egy új, geostacionárius pályára szánt társat kaptak.

Mi a pálya? (2. rész)

Mi a pálya? (2. rész)Miért fontos, hogy a mesterséges hold pályája mennyire lapult, illetve milyen hajlásszöget zár be az Egyenlítő síkjával?

Mi a pálya? (1. rész)

Mi a pálya? (1. rész)Sorozatunkban bemutatjuk, milyen pályákon keringhetnek a Föld környezetében az űreszközök, s melyiknek mi az előnye.

Precíziós fűnyíró

Precíziós fűnyíróGondolt már arra, hogy a fűnyíróját centiméter pontos műholdas helymeghatározással irányítsa? Van, aki igen.

Három új GLONASSZ hold – két réginek vége

Három új GLONASSZ hold – két réginek végeAz orosz navigációs műholdrendszer három új tagját indították egy Proton rakétával. Egyidejűleg két, korábban már gyengélkedő műholdat hivatalosan is működésképtelennek nyilvánítottak.

Szerződés az első 14 Galileo műholdra

Szerződés az első 14 Galileo műholdraAz Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy a német OHB System vezetésével gyártatják le a navigációs műholdrendszer első hullámában pályára állítandó űreszközöket.

Elindult három GLONASSZ-M műhold

Elindult három GLONASSZ-M műholdAz orosz navigációs műholdrendszer új generációjának három példányát egy Proton rakéta indította tegnap Bajkonurból.

Műholdas mentőkutyák

Műholdas mentőkutyákA 2009. évi Galileo Master díjat egy spanyol pályázó nyerte, aki a kereső- és mentőkutyák munkájának hatékonyságát növelné műholdas navigációs eszközökkel.

Galileo: költekezés, késés

Galileo: költekezés, késésAz elmúlt években sajnos már megszokhattuk, hogy az európai műholdas navigációs rendszer nem készül olyan gyorsan, mint kellene, viszont többe kerül, mint tervezték...

GLONASSZ: kicsit késik az új generáció

GLONASSZ: kicsit késik az új generációBajkonurból három új orosz navigációs műhold indult volna tegnap, amelyek egy modernizált változat példányai lesznek. A startot legalább egy hónappal elhalasztották.

Új korszak kezdete a GPS-ben

Új korszak kezdete a GPS-benElindult az amerikai műholdas navigációs rendszer legújabb, immár a 2F jelű sorozatba tartozó műholdja, amely a civil felhasználóknak új navigációs jelet is sugároz majd.

Menekülés a „zombiműhold” elől

Menekülés a „zombiműhold” előlAz irányítatlanul sodródó, de az adásokat még sugározni képes Galaxy-15 műsorszóró műhold veszélyezteti a szomszédos AMC-11 működését, amit ezért inkább kellő távolságba manővereznek.

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivel

Vízszintmérés navigációs műholdak jeleivelHogyan lehet és miért érdemes egyes helyeken a víz szintjét ilyen – első hallásra furcsának tűnő – módszerrel meghatározni?

50 éves a műholdas navigáció

50 éves a műholdas navigáció1960. április 13-án startolt a Transit-1B, az első kísérleti navigációs műhold, megteremtve a ma már oly magától értetődő műholdas navigáció alapjait.

Kínai navigációs műhold startolt

Kínai navigációs műhold startoltEz volt az idei év első műholdindítása. A Beidou (Compass) rendszer bővítésével párhuzamosan elindították a kínai műholdas navigációs rendszer hivatalos honlapját is.

A műholdas távérzékelés éve

A műholdas távérzékelés éveAz Űrvilág 2010-re az űrkutatás legfontosabb alkalmazásai közül a távérzékelést választotta kiemelt témájának.

Startra kész három GLONASSZ műhold

Startra kész három GLONASSZ műholdAz orosz navigációs műholdrendszer három legújabb darabjának indítását szeptemberről halasztották december 14-re.

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározás

PÁLYÁZAT: Képregényben a műholdas helymeghatározásHogyan működik a műholdas helymeghatározás? Hogyan hat a mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk használni a hétköznapokban? Hogyan változtathatja meg a jövőben az életünket? A fenti kérdésekre keressük a választ az Űrvilág képregénypályázatában.

Hivatalosan is elérhető az EGNOS

Hivatalosan is elérhető az EGNOSA GPS műholdas navigációs rendszer szolgáltatásait kiegészítő európai rendszert tegnap ünnepélyesen működőkésznek hirdették.

GPS-rajzolás

GPS-rajzolásEz a műfaj ötvözi a művészet, az utazás, a műholdas helymeghatározás és a számítógépes technika elemeit.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Összesen 331 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019